Hur effektivt är egentligen amning som preventivmetod? BM svarar

När är det okej att börja ha sex igen efter en förlossning – och när ska man komma igång med preventivmedel? Barnmorskan svarar.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Läsarfråga: Är amningen ett bra preventivmedel?

Hej!

Jag och min man fick en underbar dotter för 10 dagar sedan, men jag funderar lite på det här med sex efter graviditeten och preventivmedel. Just nu blöder jag fortfarande lite förlossningen, men vi har inte efterkontroll förrän om ett par veckor. Måste man vänta till dess innan vi kan ha sex, eller finns det något annat sätt att veta att man är ok där nere?

Sen funderar jag på det här med preventivmedel. Just nu ammar jag ju, men hur säkert är de som preventivmedel? Har hört lite olika. Innan graviditeten åt jag p-piller men är inte så suger på att börja med det igen. Finns det några andra alternativ?

Tack på förhand!

Barnmorskan svarar: "P-piller kan påverka barnet om du ammar"

Hej!
Vi brukar rekommendera att man väntar med samlag så länge man har blödningar eller färgade flytningar på grund av infektionsrisken. Man måste inte vänta till efterkontrollen.

Kombinerade p-piller kan man inte använda så länge man ammar då de påverkar barnet negativt. Däremot kan man äta minipiller utan att barnet påverkas.

Amning har enligt läkemedelsverket ett pearl index på 1-2, vilket innebär att 1-2 av 100 användare blir gravida årligen medan de ammar. Amning skyddar bara så länge barnet är under sex månader och helammas, helst med 4 timmars intervall. Du ska då inte ha fått tillbaka din mens.

Du kan även sätta in en spiral, antingen kopparspiral eller hormonspiral. Båda ger ett mycket högt graviditetsskydd. Kondom kan man använda tills man vet vilket preventivmedel man vill ha. Fundera till efterkontrollen och diskutera med din barnmorska vilket preventivmedel ni är intresserade av.

Ha det gott!

/Aleksandra Nived, legitimerad barnmorska