Hur mycket ska barnen betala för att bo hemma?

Vi svarar på normen för hur mycket tonåringar ska betala när de bor hemma.

Artikelbild: Marian Fil/ Shutterstock
Artikelbild: Marian Fil/ Shutterstock

Som nybliven vuxen är ekonomi en viktig grej att ha koll på. Vet din son eller dotter om vad det kostar att hyra en lägenhet, hur mycket pengar det läggs på mat varje månad eller vad utgifterna blir för att tonåringen bor hemma? Inte? Då kanske det är dags för ett snack!

Hur länge barnen bor kvar hemma skiljer sig. Vissa väljer att flytta så fort de får chansen medan andra föredrar att bo kvar hemma ett par år om det är möjligt. Faktum är att det inte finns några rätt eller fel – varje familj bestämmer helt enkelt vad som blir bäst för dem.

Läs också: 10 tips: Så lär du ditt barn att städa upp efter sig

Betala för att bo hemma – hur mycket?

Men om nu barnet bor kvar hemma och har börjat tjäna egna pengar, hur mycket ska hen betala för att bo hemma? Eller ska de få bo gratis?

Enligt Konsumentverkets beräkningar för endast hushållsutgifterna skulle kostnaderna bli betydligt högre om barnet valde att flytta och bo själv. För en 20-åring som bor hemma ligger kostnaden på 5420 kronor. För ett eget boende skulle prislappen hamna på 10 210 kronor.

Exakt hur mycket som barnet bör betala beror på hushållets kostnader och hens inkomst. Ensamstående föräldrar som har äldre barn som bor hemma kan få det tjärvt om de inte får hjälp.

Läs också: Experten tipsar: Så undviker du syskonrivalitet

Så här tycker Familjelivs läsare

Frågan har också diskuterats i forumtrådarna på Familjeliv där en av läsarna har tagit upp ekonomisnacket där hemma och klargjort vad som gäller.

“Så nästa år när min dotter slutat gymnasiet och jobbar så kommer hon betala lite över 4000 hemma”

En rimlig summa tycker en annan användare, men svarar samtidigt att föräldern eller föräldrarna istället kan spara till barnets framtid – om de har möjlighet.

“4 000:- i månaden är inte dyrt. Har ni ekonomi för det kan ni sätta undan pengarna och ge de till ungen när dom skall köpa sitt första boende. Eftersom det kan ta lite tid så är det bra om man sätter pengarna med någon form av avkastning”

En annan håller inte med.

“Låter dyrt, som du hade det. Sonen betalar 2600 för sitt rum, min systerdotter 4000. För mig är det viktigaste att de inte bor gratis, men man ska inte betala för föräldrarnas uppehälle"

Läs vidare i forumtråden här!

Det råder alltså delade meningar om ämnet och förutsättningarna ser ju såklart olika ut för alla familjer. Vill ni låta barnen bo gratis ett tag utan att det påverkar er ekonomi hårt? Det bestämmer ni! Tycker ni istället det är viktigt att hen förstår att det kostar att vara vuxen? Då kanske en symbolisk summa kan vara rimligt. Oavsett är det bra att prata om ekonomi med barnen och tillsammans sätta en plan framåt.

Så mycket kostar det för en 20-åring att bo hemma

Här kan du se Konsumentsverkets beräkningar vad det kan kosta för en 20-åring att bo hemma eller själv.