Kan man vabba för mycket? Läs mer om maxtaket här

Hur många dagar i sträck kan man egentligen vabba – och får en arbetsgivare ifrågasätta VAB? Det är bara två frågor i mängden som föräldrar ställer sig just nu när baciller kryllar i klassrum och förskolor.

Kan man vabba för mycket? Vi reder ut allt du behöver ha koll på. Foto: Unsplash/Unsplash
Kan man vabba för mycket? Vi reder ut allt du behöver ha koll på. Foto: Unsplash/Unsplash

Under 2021 fick 854 860 personer ersättning för VAB (vård av barn) och cirka 60 procent betalades ut till kvinnor. Att få ihop ekvationen barn och jobb kan kännas som en omöjlig uppgift. Vi har samlat allt du behöver veta om vab här nedan.

När har jag rätt att vabba?

Du har rätt till ersättning för vård av barn (vab) när du stannar hemma från jobbet för att ta hand om ett sjukt barn om:

 • Barnet är under 12 år

 • Barnet är över 8 månader

 • Den som annars skulle tagit hand om barnet är sjuk

 • Du följer med ditt barn till läkare, barnavårdscentral eller tandläkare

 • Du är försäkrad i Sverige

 • Barnet bor i Sverige

Går det att vabba för mycket?

Både ja och nej. Din arbetsgivare kan inte neka dig att vabba, men enligt Försäkringskassans regler kan man få VAB-ersättning för max 120 dagar per barn och år. Undantag finns om barnet är allvarligt sjuk.

Har din chef åsikter om ditt vabbande? Kolla med facket. En anställd får inte missgynnas av skäl som har att göra med föräldraledighet, där ingår givetvis vård av barn.

Kom ihåg! Från och med den åttonde sjukdomsdagen ska du skicka in ett läkarintyg till Försäkringskassan.

Läs också:

Kan någon annan vabba mitt sjuka barn?

Att använda en “extravabbare” är enligt Försäkringskassan helt okej, förutsatt att den som tar hand om ditt barn går miste om lön. Det innebär att en släkting, vän eller exempelvis barnets mormor kan stanna hemma från jobbet och vabba istället för föräldern. Ansökan om vab blir något omständigare då en pappersblankett ska skrivas på och skickas in, men visst är det väl bra att möjligheten finns! Så nästa gång det kör ihop sig – fråga grannen!

Utbetalning – när kommer pengarna och hur mycket får jag?

 • Ansökning om ersättning görs när barnet är friskt

 • Om du ansöker om VAB senast den 10:e kommer pengarna den 25:e i samma månad

 • Ersättningen för vab är lite mindre än 80% av din vanliga lön – om du inte tjänar mer än 29 750 kr.

 • Maxbeloppet för VAB är 1 066 per månad.

 • Du kan ansöka om VAB i efterhand upp till 90 dagar efter att barnet blev sjukt.

Då kan du inte vabba

Om du är hemma och är föräldraledig så har du inte rätt till ersättning för VAB, är man föräldraledig får man vårda både friska och sjuka barn svarar Försäkringskassan på sin facebooksida. Det gäller även om du är hemma och är föräldraledig med ett barn som har syskon på förskola eller skola som blir sjuka.

Vad händer om mitt barn blir sjuk på semestern?

Då ska du vänta dig till din arbetsgivare, det är upp till arbetsgivaren att bestämma om det är okej att bryta sin semester och ansöka om VAB istället. Om arbetsgivaren inte går med på att du byter ut din semester mot VAB så får du behålla din semester som planerat. Just den frågan lägger sig Försäkringskassan inte i.

Så avslutningsvis: går det att vabba för mycket? Maxtaket hos försäkringskassan ligger på 120 dagar per barn och år – men din arbetsgivare har inte rätt att neka dig VAB.

Källa: Försäkringskassan