Kött försvinner från skolmenyn – fler elever väljer vegetariskt

Fler och fler elever vill äta vegetarisk mat i skolan. Anledningarna sägs vara klimat- och hälsorelaterade.

Stort intresse för vegetarisk kost bland skolor och elever.

cIntresset för vegetarisk mat har ökat bland elever i skolorna – det visar en ny undersökning från Orkla Foods Sverige. Anledningen sägs vara klimatet, men även hälsa nämns som ett skäl till valet av att äta mer vegetarisk kost, rapporterar Orkla i ett pressmeddelande.

Läs mer: Veckans enkla vardagsrecept: Chili sin carne

Hög klimatpåverkan

Måltider som innehåller kött har i snitt cirka 80 procent högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ. Genom att byta ut kötträtter mot vegetariska rätter kan man på ett enkelt sätt minska utsläppen, enligt Orkla.

– Allt fler forskningsrön och artiklar visar hur växtbaserad kost minskar risken för hjärtsjukdomar. Det är så glädjande att se att eleverna i allt högre utsträckning efterfrågar växtbaserat och att allt fler kommuner lägger mer vikt på detta. Vi behöver äta mer vegetariskt, både för hälsan och miljön, säger Mai-Lis Hellenius, professor och läkare vid Karolinska Institutet, i pressmeddelandet.

Fler skolor väljer vegetarisk meny

Resultatet av undersökningen pekar på att sju av tio svenska kommuner bedömer att intresset för vegetarisk mat i skolan har ökat bland elever under de senaste tre åren. Fyra av fem kommuner serverar minst ett vegetariskt alternativ i skolmatsalen varje dag, och en dag i veckan erbjuds endast vegetarisk kost – i alla fall i 60 procent av skolorna.

För att få eleverna att oftare välja växtbaserad kost har 75 procent av kommunerna utbildat både skolkockar och måltidspersonal i ämnet under det senaste året. Knep som att till exempel servera den vegetariska rätten först i serveringsdiskarna kan även det få elever att vilja äta vegetariskt istället för kött.

“Den klimatsmartaste maten är ju den som blir uppäten”

Från forumet:

I forumtråden: "Hur många barn har man tillfrågat, handen på hjärtat? Kan man inte sluta med den här påhittade debatten om klimathotet?"

För att kommentera i forumtråden, klicka här.

Johan Holster är kulinarisk inspiratör på Orkla Foods Sverige och menar att det viktigaste är att barnen känner igen maten, inte att den innehåller kött:

– Många populära rätter kan man laga vegetariska varianter på, exempelvis lasagne och köttbullar. Här behöver fler bli bättre på nya förhållningssätt och perspektiv. Det viktiga för barn är att maten känns igen, exempelvis med kryddning och att det smakar gott, inte att den innehåller kött. För den klimatsmartaste maten är ju den som blir uppäten. Växtbaserad mat kan vara stuvade morötter och linsgryta men det kan också vara korvstroganoff och köttfärssås, säger Johan Holster, kulinarisk inspiratör på Orkla Foods Sverige.