Foralder

Ljuden som får din baby att somna

Vitt ljud är ljud med jämn styrka och samma frekvens. Många föräldrar har upptäckt att denna typ av monotona ljud kan göra barn sömniga, och således varit ett hjälpmedel för att få barnet att somna.

Några timmars sömn? Foto: Shutterstock
Några timmars sömn? Foto: Shutterstock

– Det finns några studier som påvisar att så kallat vitt ljud (jämnt bakgrundsljud) kan ha en sömninducerande och sömnupprätthållande effekt på spädbarn berättar Ståle Pallesen, som är professor och sömnforskare vid Universitetet i Bergen.

Han berättar att det finns några studier som påvisar att så kallat vitt ljud kan ha en sömninducerande och sömnupprätthållande effekt på spädbarn. Studierna som har gjorts på detta är emellertid få, och få har använt bra undersökningsdesign – fynden bör därför tolkas kritiskt och med försiktighet, påpekar han.

– Man vet inte så mycket om orsaken till att vitt ljud fungerar sömnfrämjande. En del anser att vitt ljud sänker aktiveringsnivån. Andra anser att det maskerar andra och mer jobbiga ljud i omgivningen, som annars kunnat störa barnet. En del anser också att barnen över tid associerar ljudet med sömn och att det ljudet därför verkar sömninducerande, säger proffessorn.

LÄS OCKSÅ: Så hjälper du bebisen att sova

Verkar rogivande?

Han berättar också att det har hävdats att vitt ljud kan fungera som en tidsgivare – och som är med och etablerar/stärker barnets dygnsrytm – speciellt om det slås av och på samma tid varje dygn.

– Det kan också tänkas att det associerar med närvaro av andra – och att det fungerar lugnande.

Inte skadligt

– I de få undersökningar som har gjorts rapporterar inte föräldrar problem med störningar anknytna till användandet av sådant ljud – och jag kan inte heller se att det skulle vara ett stort problem att barnen vänjer sig vid sådana ljud med tanke på sömn, avslutar Pallesen.

Sjuksköterska: Låt det inte bli en vana!

Sjuksköterska och «sömngurun» Karin Naphaug berättar att barn som har besvär med magknip eller är oroliga av andra orsaker visar det sig ibland att de lugnas snabbare av ljud de känner igen från mammas mage.

Och för en del familjer kan det medföra ett långvarigt mönster för att få knodden att somna.

– Jag minns väl en familj som jag träffade, de var desperata efter en lång semester i stugan där fyra barn hade somnat till ljudet av dammsugaren varje kväll! I perioder tar man ju till allt för att barnet ska somna, berättar Naphaug.

Hon varnar dock föräldrar om att användandet av ljudeffekter för att få barnet att somna blir en vana med tiden.

– Jag ägnar mig åt att barnet ska kunna få sömnvanor som kan överföras till andra situationer, och det är ju inte säkert att det är täckning på mobilen, ström i stugan eller att dammsugare är tillgängligt på hotellrummet.

LÄS OCKSÅ: Gråtkur eller inte?

Ljuden som kan göra barnet sömnigt:

 • Radio
 • CD med musik eller ljud
 • Ljud från fläktar (köksfläkt, luftrensare) OBS: utsätt inte barnet för direkt drag)
 • Dammsugning
 • Tvättmaskin
 • Regn
 • Hårfön
 • Dusch
 • Mixer eller köksmaskin
 • Rakapparat
 • Appar för mobil med sömngivande ljud

LÄS OCKSÅ: När barnet vaknar på natten

Vitt ljud på låda

Och om du tycker att det blir lite dyrt att låta duschen stå på hela natten, jobbigt med non-stop

köksmaskin-aktivitet eller tycker att det är onödigt att starta en tvättmaskin, finns det självklart en lösning på det.

Enklareliv erbjuder en sömnmaskin som spelar vitt ljud. De tycker att den passar för både skiftarbetare och spädbarn som har problem med att sova. Härligheten kostar 599 kr.

Återskapa ljuden från fosterlivet – med en app

När din baby låg i din mage var det i ett ”bad” av vitt ljud. Det hörde hjärtslag hela tiden, din röst och dina rörelser. I samband med att barnet föds ändrar sig ljudbilden dramatiskt.

Genom att återskapa ljuden från magen kan kanske ditt barn få hjälp att sova?

Womb sounds och Womb Sounds babymachine är två appar som låter dig återuppleva fosterlivet för babyn.