Melloaktuella Lisa Miskovsky: Det måste finnas plats för kvinnor som blir äldre

Lisa Miskovsky tävlar i Melodifestivalen 2022. I samband med hennes medverkan har Familjeliv pratat med henne om den orättvisa åldersfixeringen hon upplever i samhället.

Lisa Miskovsky tävlar i Melodifestivalen 2022.
Lisa Miskovsky tävlar i Melodifestivalen 2022.

Lisa Miskovsky har minst sagt många strängar på sin lyra – hon är tvåbarnsmamma, programledare, expertkommentator, låtskrivare och artist som vunnit både Grammis och Rockbjörnar. Hon ska dessutom tävla i Melodifestivalen i vår, då för andra gången i sin musikkarriär.

Melodifestivalaktuella Lisa Miskovsky: "Behövs fler kvinnor"

Inför premiären av Melodifestivalen 2022 har Familjeliv pratat med Lisa Miskovsky om den orättvisa åldersfixeringen hon upplever i samhället i allmänhet, och i musikbranschen i synnerhet.

– Åldrandet av en kvinna har nog aldrig riktigt setts på samma sätt som åldrandet av män. Mer pondus och mer grundade som jag upplevt det, när det gäller män. Jag tänker på att många kvinnor som jag lyssnar på gjort så fantastisk musik efter 40. Tänk om de hade blivit av med kontrakt då?

Du har tidigare nämnt att det finns ett “bäst-före-tänk” i din bransch, hur yttrar det sig?

– Ja, speciellt som kvinna tycker jag att det är så. På många tunga poster sitter det män och det behövs fler kvinnor där som inte är färgade av ett snett ideal om ålder och utseende.

Det måste finnas plats för kvinnor som blir äldre

Med ålder kommer också en mognad och en viss vetskap om vad man vill i livet, menar Lisa Miskovsky och tillägger att det måste göras mer plats för kvinnor att åldras i samhället:

– Jag tycker mognad och att man vet vad man vill är väldigt mäktigt. Att man inte är ängslig på samma sätt. Det är härligt med yngre som har drivet och inte bryr sig om vad alla ska tycka och tänka, när samarbeten skapas mellan olika generationer är så otroligt viktigt. Fint med. Mer sånt! Men då måste det finnas plats och mer långsiktiga planer för kvinnor som blir äldre, säger hon.

"Plötsligt hamnar man i ett fack"

Lisa Miskovsky beskriver att hon möttes av fördomar och sattes i ett fack när hon blev mamma. Hon behövde lugn och ro, vilket inte mottogs så bra av musikbranschen:

– Jag hade så mycket att lära mig och minsta lilla ljud förstörde min amningsstund helt, så det behövdes total tystnad och ett halvmörkt rum för att amma. Det funkade inte att amma i direktsändning, men plötsligt hamnar man i ett fack: ”hon är artisten som inte vill jobba”. Att tacka nej, ja det krävs mod och envishet för det, säger hon och fortsätter:

– Att turnera direkt efter födsel med. Upp på scenen bara. Det måste finnas mer alternativ där, det passar inte alla. Och idealet att man ska ha gått ner alla kilon direkt, då är man lyckad och årets mamma. Ska det vara målet? Det funkar inte för alla. Det måste bli bättre och lättare att anpassa efter situation.

Ditt beslut, hur togs det emot av branschen och hur påverkade det dig?

– Det förväntas att man ska göra allt samtidigt. Vara strålande bra på det med. Det ska se snyggt ut också. Därför avstår många också från att prova saker, det är så sorgligt.

– Jag har varit sämst i hockeylaget, vi hade fantastiskt kul ändå. Min roll som programledare i OS var ju inte bra. Alla mina låtar har inte blivit hits ju, säger hon och tillägger att hon vill arbeta på ett sätt där barnen kan vara närvarande:

– Men jag vill fortsätta våga och våga misslyckas och vill inte jobba med folk som inte kan hantera ett nej och hitta andra alternativ där barnen får plats och fokus.

Syskonkärlek mellan Lisa Miskovskys döttrar.
Syskonkärlek mellan Lisa Miskovskys döttrar.

Men förutom att uppträda och turnera som artist, programleda eller vara expertkommentator tycker den lekfulla Lisa Miskovsky bland annat om att spela tv-spel.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Spelar fortnite, sportar, eller ser på serier.

Lisa Miskovsky om att tävla i Melodifestivalen 2022: "Fantastiskt kul"

I början av 2022 medverkar Lisa Miskovsky i Melodifestivalen med låten “Best to come”. Hon tävlar i den tredje deltävlingen som hålls i Linköping den 19 februari.

Hur känns det att du ska vara med i Melodifestivalen igen?

– Fantastiskt kul, det blir en musikfest och jag firar att det var 10 år sedan sist. Kanske dansar mamma med Sean Banan igen på efterfesten!, säger Lisa Miskovsky.

Vad kan mello-tittarna förvänta sig av ditt nummer?

– Ljus, hopp och lite fest!