Foralder

Percentilschema

När barnets vikt kontrolleras på vårdcentralen används ett percentilschema. De flesta vårdcentraler använder WHO viktstandard som är rekommenderad i nationella riktlinjer för barn 0-5 år. Här hittar du scheman. Skriv ut!

WHOs percentilschema är rekommenderat för barn 0-5 år.
WHOs percentilschema är rekommenderat för barn 0-5 år.

WHO:s standard för normalvikt visar stora variationer på hur stora bebisar är vid 7 månaders ålder. Som förälder är det viktigt att du ser om din baby går upp jämt i vikt och verkar nöjd – det är det viktigaste redskapet du har för att se om din baby är hälsosam och frisk.

Så ska du läsa schemat

Percentilschema är baserat på undersökningar där man har definierat en normalpopulation i de olika åldersgrupperna.

Schemat ska först och främst användas för att se att ditt barn följer sin egen kurva. Ett större fall eller ökning i kurvan kan indikera att barnet är sjukt.

LÄS OCKSÅ: Kan en baby bli för tjock?

Låt oss säga att du har en pojke som är 7 månader och väger 7.8 kilo. Han ligger då på 15 percentil i schemat. Men kan då säga att 14% av normalpopulationen av pojkar i samma ålder väger mindre, och 74% väger mer. Men som sagt är detta inte essentiellt – ditt barn har sin egen kurva och jämförelsen med andra barn är inte viktig, så länge barnet håller sig innanför de yttre gränserna för normalvikt och längd.

Klicka på schemat, så öppnas en stor bild i nytt fönster

FlickorPojkar
Vikt, flickor 0-5 mån
Vikt, pojkar 0-5 mån

Längd, pojkar 0-5 år