Petra Mede om att bli tvåbarnsmamma vid 52: "Med tekniken är det ju möjligt"

Petra Mede, 52, har under året blivit tvåbarnsmamma, något hon berättar om i en intervju i P1. "Jag känner mig otroligt priviligerad", säger hon i Söndagsintervjun.

Efter dotterns födsel: Petra Mede om att vara gravid och skaffa barn vid 52.
Efter dotterns födsel: Petra Mede om att vara gravid och skaffa barn vid 52.

Det var i våras som programledaren Petra Mede, 52, avslöjade att hon var gravid. Samtidigt som hon berättade att hon skulle bli tvåbarnsmamma meddelade hon också att det den här gången inte finns någon pappa involverad, utan att hon nu valt att skaffa barn på egen hand.

– Jag längtar tills vi är i mål, eller jag, sa Petra Mede i Nyhetsmorgon då.

Programledaren födde dottern Paula under sommaren 2022 och har sedan tidigare en nioårig dotter vid namn Adeline.

Petra Mede: Tänkte inte på att jag ville ha barn

Några månader efter dotterns födsel berättar Petra Mede mer om sina känslor kring att bli förälder, och avslöjar att hon först inte ens var intresserad av att skaffa barn.

– Det var en ickefråga faktiskt. Mellan 30 och 40 kan man säga att jag tog igen det som jag inte levde mellan 20 och 30. Jag var väldigt fixerad på mig själv, berättar Petra Mede i Söndagsintervjun i P1.

– Det var inte så att jag tänkte att jag inte ville ha barn, men jag tänkte inte på att jag ville ha det heller.

Vill inte berätta hur hon gick tillväga för att bli gravid

Vidare i intervjun berättar Mede att hon känner stor kärlek för sina två döttrar, samt att hon ser det som en egoistisk handling att skaffa barn.

– Jag känner mig otroligt priviligerad. Att skaffa barn är ju en otroligt egoistisk handling. Det är ju inga barn som skriker efter att få bli födda. Så för mig känner det som att jag nu har kärlek att ödsla på två varelser för resten av mitt liv. Det enda jag kan hoppas är att de får liv som de tycker är värda.

Men hur hon blev gravid väljer hon att hålla för sig själv.

– Det pratar jag inte om, det är privat. Men till alla kvinnors och jämställdhetens stora glädje så är det ju nya tider nu. Nu kommer det ju inte bara bli äldre pappor, utan även mammor är äldre. Med tekniken så är det ju möjligt, säger Petra Mede.

Petra Mede om att skaffa barn vid 52 års ålder

Hon kommenterar även hur hon känner inför det faktum att hon valt att skaffa barn efter att ha fyllt 50 år, vilket är högre än genomsnittsåldern vid barnafödande i Sverige.

– En sak som naturligtvis är säkert är ju att jag inte kommer vara med lika längre som mina föräldrar när det gäller barnbarn. Det är ju ett faktum, säger Petra Mede i intervjun.