Foralder

Så får du bort envisa fläckar på bebiskläderna

Bekant problem? Foto: Shutterstock.com
Bekant problem? Foto: Shutterstock.com

Avföringsfläckar

Ett typiskt problem är ljusa bodys med gulbruna ränder efter bajsblöjan som rann över.

– På dessa fläckar kan du hälla flytande tvättmedel direkt på fläcken, tryck försiktigt in det och låt det verka i ca. 30 minuter tipsar Malin Skaar som jobbar med konsumentservice.

– Tvätta i maskin på så hög temperatur som möjligt, helst 60 grader, och om plagget är ljust eller vitt – använd ett tvättmedel med blekmedel.

LÄS OCKSÅ: Plagg du behöver till din baby

Fläckar från babymat

När man ska lära sig att äta är det helt nödvändigt att få slafsa lite. Det betyder kladd! Oavsett om det är haklappen eller andra klädesplagg som får fläckar med middagsmos eller gröt hjälper detsamma rådet som vid avföring; Häll flytande tvättmedel direkt på fläcken, tryck försiktigt in och låt verka i 30 minuter. Tvätta i maskin på så hög temperatur som möjligt, helst 60 grader, och om plagget är ljust/vitt – använd tvättmedel med blekmedel.

Fruktfläckar

Försök att ta bort fläckar med citronsyralösning (5-10 procent) Kom ihåg att alltid prova på ett ställe som inte är så synligt så att tyget tål behandlingen, skriver Skaar på plusstid.no

Store Norske Leksikon rekommenderar att skölja en ny fruktfläck med kokande vatten, men gamla fruktfläckar kan blötas med glycerol, tvätta bort med ljummet vatten efter 10 minuter.

Fläckar på ullkläder

Men kan man göra likadant om det är samma fläckar på en ullbody?

– Svåra fläckar på ulltyg är viktiga att ta hand om på en gång, innan det torkar. Håll fläcken under kallt rinnande vatten, så att vattnet strömmar väl igenom fläcken. Det tar bort det mesta, berättar Grete Sexe från Englebarn.no.

Tipset om fläckborttagning fick hon från sin far och hon har sett att rådet tar bort de flesta fläckar.

– Fläckar från avföring och barnmat kan helt klart vara en ordentlig utmaning att få bort En av fördelarna med obehandlad ull är att det naturliga ullfettet (lanolin) är intakt och skit kommer därför inte att dra in i tyget på samma sätt som på t.ex. bomull, säger Karoline Løvald Nordby från Nøstebarn.

– Om man är snabb och kan «angripa» fläcken innan den torkar, kan man klara av att skölja bort den bara med hjälp av varmt vatten från kranen. Då är det självklart viktigt att man inte gnider eller rör speciellt mycket på plagget för att undvika att det tovar sig, säger Løvald Nordby som även berättar att de säljer en speciell fläckborttagningsspray för ulltyg.

– Klarar man ändå inte av att helt få bort fläckar på ljusa ullkläder kan man färga dom med naturliga färgämnen för att kamouflera, avslutar hon.

LÄS OCKSÅ: Kläder i förskolan – det här behöver barnet

Fläckar på gosedjur

Nallar och gosedjur är med många barn nära på dygnet runt och utsätts också för många sorters fläckar som gör det nödvändigt med en tvätt ibland. Men det är inte alla gosedjur som kan tvättas i maskin, och du vill knappast att barnet ska få tillbaks ett oigenkännligt och klumpig tygboll efter tvätten. Då hjälper det knappast att det är skinande rent.

Läs tvättanvisningen är därför det viktigaste rådet.

– Våra gosedjur är bara tänkta för handtvätt, säger Marie Askhede, chef för design och inköp på KappAhl.

– Vid svåra fläckar är det ett tips att låta gosedjur som bara är tänkta för handtvätt att ligga i blöt en stund för att lösa upp fläckar, säger Askhede som lovar de nästa säsong ska anpassa produktionen av gosedjur så att de flesta ska tåla maskintvätt och torkning i torktumlare.

Flera fläckråd

Choklad: Skölj plagget i varmt vatten. Tvätta i maskin med flytande tvättmedel.

Ketchup: Häll varmt vatten genom fläcken. Behandla det som är kvar med flytande tvättmedel. Låt verka i en halvtimme och tvätta som vanligt i maskinen. Du kan även använda fläckborttagning.

Bläck och tusch: Fukta fläcken med lite varm rödsprit. Ha flytande tvättmedel direkt på fläcken och låt verka i en halvtimme. Tvätta på så hög temperatur som plagget tål.

Sylt, kakor, saft och läsk: Sådana fläckar går som regel bort vid vanlig tvätt och behöver därför inte förbehandlas.

Källa: Plusstid

Låt solen ta bort fläcken

Är det däremot snack om tomatfläckar från pastasås eller salsa, finns det ett väldigt lyckat kärringråd.

Du tvättar kläderna som vanligt, innan du hänger dom på tork i solen. Efter bara några timmar är fläcken bortblekt!

Tipset fungerar även i Svenska förhållanden. Detta testades en aprilmorgon då det fortfarande var minusgrader.