Så får du ut 10 procent mer av din lön under föräldraledigheten – okända knepet

Har du hört talas om föräldralön? Den kan göra det möjligt för dig att få ut mer pengar när du är föräldraledig, utöver den ersättning du redan får ut från Försäkringskassan.

Föräldralön kan göra det möjligt för dig att få ut mer pengar när du är föräldraledig, utöver den ersättning du redan får ut från Försäkringskassan.

Dryga 80 procent av din inkomst – så mycket får du ut när du tar ut föräldraledighet sju dagar i veckan. Du får dock ut max 1 027 kronor per dag, enligt Försäkringskassan.

För många kan de pengar man får ut när man är föräldraledig bidra till att man får svårt att få ihop ekonomin – man får ju trots allt ut en mindre summa pengar än den som motsvarar den månadsinkomst man får ut när man arbetar.

Maxa föräldrapengen med föräldralön

Läs mer: Här är det enda riksdagspartiet som vill höja barnbidraget

Så hur kan du då göra för att maxa föräldrapengen? Det finns ett knep, men den har en hake. Det gäller nämligen att du omfattas av ett kollektivavtal som tillåter föräldrapenningtillägg för att du på så sätt ska kunna få en så kallad föräldralön, utöver de pengar du får ut från Försäkringskassan.

Innan du går på föräldraledighet kan det därför vara smart att dubbelkolla med din arbetsgivare för att se om du har rätt till föräldralön. Information om föräldrapenningtillägg hittar man oftast under "allmänna anställningsvillkor" i avtalet.

Lär mer: Barnbidraget 2023 – här är alla datum och regler enkelt förklarat

Hur mycket mer pengar får man ut med föräldralön?

Det är vanligt att du kan få ut 10 procent extra av din arbetsgivare, utöver den peng du redan får av Försäkringskassan när du är föräldraledig. Däremot finns det en hake även här – om du tjänar mer än det tak som Försäkringskassan har för ersättning baserat på sjukpenninggrundande inkomst, det vill säga 483 000 kronor per år, får du 80-90% av den del av lönen som är över lönetaket.

Hur länge kan man få föräldralön?

Hur länge du har rätt till föräldralön beror på hur avtalet med din arbetsgivare ser ut. Det finns alltså inte en garanterad längd för samtliga arbetsgivare som erbjuder kollektivavtal med föräldrapenningtillägg. Det är däremot vanligt att man har rätt till föräldralön från tre månader upp till ett år, men det kan som sagt variera beroende på arbetsgivare. Prata med din chef om vad som gäller.

Kan man få föräldralön utan kollektivavtal?

Om du inte har ett kollektivavtal där du omfattas av föräldralön måste du ha ett personligt avtal där du och din arbetsgivare kommit överens om en extra ersättning under föräldraledigheten.