Ska man ge present på gender reveal? Här är alla oskrivna regler

Är du bjuden på ett gender reveal-party? Då funderar du kanske på både det enda och det andra. Här är alla "oskrivna regler" som gäller – bör man till exempel köpa present?

Vad gäller på ett gender reveal-party?
Vad gäller på ett gender reveal-party?

Gender reveal-partyn är fortfarande hyfsat nytt förekommande i Sverige. Många av oss blir lite osäkra när vi ska till en sådan fest – ska man köpa med sig en present och i så fall till vem? Till de blivande föräldrarna eller kanske till bebisen?

Här reder vi ut lite oklarheter kring ett gender reveal-party!

Vad är skillnaden på baby shower och gender reveal?

Nu blir det mycket att hålla isär – vad är egentligen skillnaden på baby shower och gender reveal? Det förklarar vi här!

Baby shower är oftast i mammans ära

En baby shower är (oftast) en fest som man håller i favör till den blivande mamman. Därför brukar också gästerna vara mammans närmsta vänner, oftast väninnor. En baby shower brukar ibland också ha inslaget av gender reveal, det vill säga, det kan under baby showerns gång avslöjas för vännerna vad barnet har för kön om vännerna inte redan vet det.

Klassiska presenter till en baby shower är presenter till babyn och den första tiden med nyfödd, men det kan också vara kul att ge presenter som är mer riktade till mamman.

Baby shower är ofta överraskning till mamman

Även om mamman kan vara med och planera en baby shower så brukar det traditionellt sett vara en överraskningsfest för den blivande mamman. Det skiljer sig därför lite mot gender reveal-party som ju föräldrarna själva styr upp.

Baby shower är ofta en presentspäckad fest

Själva grejen med baby shower är ju lite att ge presenter till den blivande mamman. Här ligger mycket fokus på bebisen och det första året. Typiska presenter är baby nest, bodies, den klassiska blöjtårtan och kanske till och med en barnvagn som ni går ihop och betalar för.

Gender reveal party kan "alla" vara med på

Ett gender reveal-party är å andra sidan en mer ny företeelse även i USA, och hit är "alla" bjudna. I alla fall om man jämför med baby shower som är lite mer av en "intim" fest för mammans närmsta vänner. På en gender reveal är alltså även den andra partnern, oftast pappan, med och firar. Syftet med festen är helt enkelt att avslöja könet på bebisen (eller bebisarna).

Gender reveal-party styrs upp av föräldrarna
Gender reveal-party styrs upp av föräldrarna

Kan man ha både baby shower och gender reveal?

Ja, självklart går det att mixa och ha båda samtidigt! Gör det som är enklast, roligast och bäst för er.

Läs mer: Gender reveal party – 3 roliga sätt att överraska nyblivna föräldrar

Ska man köpa present till ett gender reveal?

Ja, det är kutym att köpa med sig presenter till ett gender reveal-party. Men det är inte riktigt samma grejer man köper på ett gender reveal som till en baby shower (så länge det inte är mixade kalas förstås, där du är bjuden både till baby shower och gender reveal i samma!) Men vad ska man egentligen köpa? Fokusera mer på föräldrarna, helt enkelt!

  • "Mammakläder", skön pyjamas och morgonrock
  • Handkräm eller lyxiga hudvårdsprodukter
  • Presentkort på bio eller någon restaurang
  • Gott snacks att mysa framför tv:n med

Låter som en mysig grej va?