Foralder

Sluta med napp

Sluta med nappen genom nedtrapping. Foto: Shutterstock.com ©
Sluta med nappen genom nedtrapping. Foto: Shutterstock.com ©

När är det egentligen dags att sluta med napp och hur gör man detta så skonsamt som möjligt för barnet? Nappen bör inte vara någon stor källa till oro. Alla slutar ju förr eller senare. Men nappen har några dåliga sidor, som gör att barnet bör sluta med den på vid en speciell tidpunkt.

Barnet började med nappen på grund av sugbehovet. Hos ett barn på 1½-3 år kommer detta behov att gå över till att bli en vana. Nappanvändning är inte hälsovådligt, men kan ha ett par dåliga sidor:

Tandställning

En del experter från tandläkarmiljö anser att barn som använder napp mycket och länge kan få ökad risk för att få felställning på tänderna. Detta är framförallt fallet om barn fortfarande använder napp efter 2 års ålder. Att suga på tummen påverkar antagligen tandställningen betydligt mer.

Kan hämma språkutvecklingen

Att använda napp ofta kan också medföra att språkutvecklingen hämmas. Be små barn att ta ut nappen när de pratar. Koordinering av tunga och munrörelser blir naturligtvis svårare med en napp i munnen.

Social belastning?

Stora barn som är beroende av napp, och deras föräldrar, kan i värsta fall uppleva att andra människor har negativa åsikter och kommentarer om nappanvändning hos stora barn.

Läs mer om att använda napp

Råd för att sluta med napp:

  • Låt det ta tid att sluta med nappen genom nedtrappning. Skapa inte en kampsituation.
  • Be alltid barnet att ta ut nappen när det pratar. Berätta att du inte hör så bra vad det säger om det har nappen i munnen.
  • Börja först att begränsa nappanvändningen till t.ex. bara när du läser för barnet, sitter i vagnen, ser på tv osv. Senare kan du låta barnet ha nappen enbart under natten.
  • Låt nappen finnas på en speciell plats
  • Det är inte smart att sluta med napp när det samtidigt händer andra stora förändringar i barnets liv, som exempelvis en flytt, sluta med blöja, börja dagis osv.
  • Låt barnet bli motiverat. Prata med det om att sluta med napp. Förbered det. Barn 3-5 år kan gärna förberedas inför en avslutningsritual.
  • Exempel på avslutningsritual: Ge nappen till jultomten, till sopbilen, till giraffen i djurparken, skicka dom med posten till en känd tv-figur eller bebis han känner (med ett tackbrev som kommer tillbaks) osv. Gör gärna en trevlig markering efteråt – läsk och bullar till vår pojke/flicka som har blivit så stor och slutat med napp!
  • Var uppmärksam på att de första nätterna kan bli svåra för barnet utan napp. Sorgen över att ha förlorat en kär vän är reell. Erbjud tröst och närvaro, men kom i håg att om du resignerar och letar fram en ny napp till barnet kommer det vara tvunget att gå igenom hela proceduren igen senare, och troligen med mycket mer osäkerhet nästa gång. Var kärleksfull och stå fast.