Sommartid 2023: kom ihåg att ställa om klockan den sista söndagen i mars

Sommartid 2023 infaller den sista söndagen i mars, precis som vanligt. Läs datum och tiderna som gäller här.

Datum för sommartid 2023.
Datum för sommartid 2023.

När ställer vi om klockan till sommartid 2023?

Vem vet om detta året är sista gången som vi kommer att ställa om till sommartid. Många diskussioner har förts, men än så länge har inget slutgiltigt beslut tagits. Det ligger på EUs och regeringens bord, vi får helt enkelt vänta och se.

Mellan vilka datum kommer vi ha sommartid under år 2023?

Man ställer alltid om klockan till sommartid mellan den sista lördagen och den sista söndagen i Mars. Det här året ställer man om klockan till sommartid mellan lördagen den 25 mars och söndagen 26 mars.

Om du har en analog klocka så ska du flytta timvisaren fram den 25 mars medan de flesta digitala klockor justeras automatiskt.

  • Vi ändrar till sommartid den söndag 26 mars klockan 02.00

Ska man ändra tiden en timme fram eller en timme bak?

En klassisk minnesregel är att tänka på hur du gör med dina utemöbler. På våren ställer du fram dem, för att till vintern ställa in dem igen. Precis så är det med visarna på klockan, fram en timme på våren och tillbaka en timme på vintern.

Varför infördes sommartid?

Man började experimentera med sommartid i Sverige redan under första världskriget. Dels för att hålla igång produktionen under ljusare timmar samt ge arbetarna mer ljus fritid. På så sätt trodde man också att man kunde spara på olja, som då var en bristvara. Experimentet föll inte väl ut, så redan året efter togs det bort. Det var först 1980 som Sverige tillsammans med flera andra europeiska länder införde sommartid och nu för att stanna framtill våra dagar. Sedan 1996 regleras sommartiden via ett EU-direktiv som omfattar alla EU-länder.

Dock godkände man 2019 ett förslag om att upphöra med tidsomställningen, men det sista avgörande steget är ännu inte taget. Därför fortsätter vi att ställa om klockan år efter år.

Hur länge varar sommartid?

Sommartid gäller fram till den 29 oktober, det är då vi ställer tillbaka klockan och börjar med vintertid.