Statsministerns uppmaning: Prata med era barn om kriget i Ukraina

När statsminister Magdalena Andersson pratade under torsdagens pressträff uppmanade hon vuxna att prata med sina barn och unga om kriget i Ukraina.

Magdalena Andersson kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad.
Magdalena Andersson kommenterar Rysslands attack mot Ukraina, vid en pressträff i Rosenbad.

Under torsdagen höll statsministern, utrikesministern och försvarsministern en presskonferens om det säkerhetspolitiska läget och Rysslands invasion av Ukraina.

Statsminister Magdalena Andersson meddelade att Sverige under en längre tid vidtagit de åtgärder som det försämrade säkerhetspolitiska läget krävt, vilket hon menar är en styrka för Sverige i det rådande läget.

Vände sig till svenska folket

I sitt tal vände hon sig delvis direkt till svenska folket, och visade sin förståelse för att många undrar och funderar över världsläget och hur Sverige påverkas av det:

– Jag vet att det är många som undrar och funderar på vad det här innebär för oss i Sverige och för vårt land. Och att ett land i vårt direkta närområde kränker folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, det får konsekvenser för Europas länder och så även för Sverige, sa Magdalena Andersson (S) under pressträffen och fortsatte:

– Regeringen följer utvecklingen mycket noga och kommer att fatta de beslut som det säkerhetspolitiska läget kräver. Samordningen i regeringskansliets krisorganisation är aktiverad och alla berörda myndigheter arbetar nu under högtryck. Försvarsmakten genomför kontinuerliga beredskapsanpassningar av sin verksamhet givet omvärldsläget, och vi förbereder oss också för att det här kan bli en långvarig situation.

Statsminister Magdalena Andersson uppmanade också till att prata med vänner, anhöriga eller kollegor som är särskilt oroliga. Hon uppmärksammade också att man som privatperson kan stötta de organisationer som bistår humanitärt på plats i Ukraina.

Hon lyfte också vikten i att vara källkritisk gentemot den information man konsumerar, samt den information man själv sprider vidare.

Uppmanar vuxna att prata med sina barn och unga

Magdalena Andersson uppmanar också föräldrar att prata med sina barn, samt barn att prata med sina föräldrar eller andra vuxna i ens närhet.

– Jag vill också påminna alla vuxna om att tänka på våra barn och unga. När allvarliga händelser inträffar så når ofta kanske mer nyheter än man skulle önska fram till barn framför allt via sociala medier. Så prata gärna lite extra med dina ungdomar och barn om vad de ser på nätet och lyssna på deras tankar och funderingar, sa statsministern under presskonferensen.

– Jag vill också vända mig direkt till barn och unga i Sverige. Många av er undrar säkert vad det är som händer nu och kanske känner sig oroliga. Prata gärna med era föräldrar, lärare eller med någon annan vuxen du litar på. Det kan göra att det känns bättre. Tänk också på att vara försiktig med vad du tittar på i mobilen. Det kan dyka upp våldsamma bilder och videor, och du behöver inte titta på dem. Tänk på att även om du själv kanske inte tycker att något är så otäckt så kan någon annan göra det, så tänk igenom en extra gång innan du sprider material vidare.