Tips: Dela upp sysslor med din partner inför julhelgen

Du och din partner är ett team, låt inte en av er dra tyngsta lasset när julhelgen kommer. Se våra tips för att ge er båda en chans till en lugn och stressfri jul.

Planera allt i förväg för en lugnare jul
Planera allt i förväg för en lugnare jul

Det kan vara bra att ha en öppen och ärlig kommunikation med din partner om hur ni ska hantera julsysslorna. Det är lätt hänt att det blir en obalans när det kommer till vem som ska handla julklappar, fixa maten och handla.

Tips på hur man kan dela upp sysslor under julhelgen

Här är några förslag på hur ni kan dela upp sysslorna så att det blir jämnare fördelning.

Skriv en lista på allt som ska göras

Sätt upp en lista över allt som behöver göras inför julen, såsom att köpa julklappar, planera maten, dekorera hemmet och så vidare. Dela sedan upp listan mellan er så att ni båda har lika många saker att göra.

Var flexibla

Var beredda på att förändra er planer och fördela sysslorna om det behövs. Kanske blir du sjuk och inte kan hjälpa till med allt du tänkt, eller kanske dyker det upp nya saker som behöver göras. Var öppna för att justera er planering så att ni båda kan känna er bekväma och inte bli överbelastade.

Visa tacksamhet

Glöm inte att visa tacksamhet för varandras hjälp och ansträngningar under julen. Tacka varandra för att ni har hjälpts åt och uppskatta varandras insatser.

Hur kan man hjälpas åt med sin partner när man har gäster?

Här är några förslag hur man kan dela upp sysslorna inför en dag med gäster för att minska stress och irritation.

Dela upp ansvaret

Fördela ansvaret för olika saker som behöver göras när ni har gäster, såsom matlagning, städning, inköp av varor, vem som ska ta disken efter vilken måltid och så vidare. Detta kan hjälpa till att hålla stressen nere.

Be gästerna om hjälp

Om ni känner att ni har för mycket att göra, var inte rädda för att be om hjälp från gästerna. Många människor gärna hjälper till med saker som matlagning eller diskning om de erbjuds möjligheten. Man kan också be att en gäst tar med en förrätt, en annan gäst tar med efterrätt, det kan till och med bli roligare när man hjälps åt!