Varningen: Farliga ämnen i många halloweenleksaker

Många plastleksaker och utklädningskläder innehåller för höga halter av farliga ämnen. Det visar en undersökning som Kemikalieinspektionen har gjort. Värst är det bland halloweenprodukter.

Masker till halloween är några av de största bovarna när det gäller giftiga ämnen, enligt en undersökning.
Masker till halloween är några av de största bovarna när det gäller giftiga ämnen, enligt en undersökning.

Här är några ämnen som hittats i varorna

Ftalater är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande. Ett viktigt användningsområde för ftalater är som mjukgörare i pvc-plast.

Bly är ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.

Kadmium är giftigt för miljön och hälsan och kan ge benskörhet, njurskador och cancer. Kadmium kan användas i metall och plast.

Bor är ett grundämne som kan ingå i olika kemikalier. För högt intag av bor kan leda till skador på reproduktionssystemet.

Bisfenol A är ett ämne med flera olika användningsområden, bland annat som beståndsdel i plasten polykarbonat. Ämnet kan bland annat orsaka skador på reproduktionssystemet.

Källa: Kemikalieinspektionen

Nästan 300 produkter har granskats av myndigheten varav ett 40-tal halloweenartiklar. Totalt innehöll 15 procent av dem för höga halter av ämnen som bly och ftalater.

Bland halloweenprodukterna var det hela 20 procent som innehöll för höga halter av farliga ämnen – bland annat om ansiktsmasker och dekorationer.

"I de flesta fall innebär ämnena inga akuta risker för barns hälsa, men de bidrar till den totala exponeringen av farliga ämnen som barn utsätts för och många av dem har egenskaper som kan ge upphov till hälsoproblem om man utsätts under en längre tid", säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Leksakerna kom från olika ställen som leksaksaffärer, museer, dagligvaruhandel och marknadsplatser på nätet. Produkterna från det sistnämnda innehöll mest farligheter. Det beror enligt Kemikalieinspektionen troligen på att de säljs av företag utanför EU och inte uppfyller de krav som behövs här.

Enligt Kemikalieinspektionen är det bäst att välja varor från kända varumärken och väletablerade företag.

Ftalater var det vanligaste ämne som hittades, det återfanns i mjuk pvc-plast i till exempel dockor och badleksaker. Andra ämnen som hittades var kadmium, bor och bisfenol A och bly.