Foralder

Vecka 49

Nu när din bebis första födelsedag börja närma sig, blir det påtagligt hur mycket hen har lärt sig under det föregående året. Att vinka hej och hej då är inte längre en stor grej, och din lilla kanske kan säga så mycket som fem ord (eller mer!). Hen kanske har tagit sina första steg, om inte så har du säkert sett att det är på gång. Hen blir mer och mer självständig, och det kan vara svårt att föreställa sig att din bebis brukade sova hela dagarna.

Med ettårsdagen runt hörnet, kanske du börjar fråga dig själv om din bebis har nått vissa milstolpar eller inte. Kan hen gå? Har hen sagt sina första ord? Kan hen stå själv? Även om det är viktigt att följa upp din bebis utveckling, så når alla bebisar dessa milstolpar i sin egen takt av olika anledningar.

Det kanske blir tydligt när ni är tillsammans med andra barn, att din bebis exempelvis inte har utvecklat vissa färdigheter som andra har. Detta betyder inte att det är något som är fel! Det är många olika faktorer som spelar in när ett litet barn utvecklas, till exempel har barn som är lite större till storleken oftast något svårare att ställa sig upp än barn som är mindre. Vissa kanske utvecklar den verbala delen snabbt, men den motoriska lite långsammare. Alla funkar helt enkelt olika! Låt ditt barn möta dessa milstolpar i sin egen takt, och jämför inte hen med andra.