Emma drabbades av hypertyreos – nu väntar de trillingar

När Jonatan Jungebrant och Emma Luks fick sitt första barn drabbades hon av depression som påverkade hennes mående och anknytningen till dottern. Nu väntar paret trillingar och är redo för en till graviditets- och förlossningsresa.

Efter Emmas första förlossning drabbades hon av hypertyreos. Nu väntar Emma och Jonatan trillingar.

När Jonatan Jungebrant och Emma Luks precis fått sitt första barn, Novalie, märkte de att något inte stämde. Emma var märkbart personlighetsförändrad och deprimerad – symtom som de till en början inte förstod vad de berodde på.

I en intervju med Familjeliv berättar Jonatan om de snart fyra år som gått efter förlossningen – och om chocken som uppstod när de fick reda på att de väntar trillingar.

Misstänkte förlossningsdepression

När de frågade läkarna vad Emmas mående kunde bero på misstänkte de att det kunde vara förlossningsdepression och gav beskedet att “det kommer gå över”.

– Det dröjde nästan två månader innan vi till slut kände att så här kan vi inte ha det. Hon var inte sig själv och kunde gråta i långa perioder.

Därefter googlade paret själva upp olika symtom för att försöka komma fram till en diagnos. Till slut förstod de att det var hypertyreos hon hade drabbats av – en sjukdom som innebär att kroppen producerar för mycket hormoner i sköldkörteln. Kroppens behov av sköldkörtelhormonerna i sig förändras när kroppen utsätts för en graviditet eller förlossning.

Hade drabbats av hypertyreos

Efter att de nyblivna föräldrarna fått vetskap om sjukdomen hypertyreos och dess symtom kontaktade de vården så att Emma fick lämna blodprov, som senare bekräftade deras misstankar.

– Läkarna ringde mig i panik efter att de fått provsvaren och berättade att det var allvarligt. Hypertyreosen gjorde att hennes kropp gick på högvarv, vilket hade börjat påverka hennes hjärta, berättar Jonatan.

Beskedet gav också en känsla av otrygghet inför framtida graviditeter och förlossningar, vilket skulle visa sig i slutet av 2021 när Emma blev gravid igen.

– Man har inte fått samma känsla inför en ny graviditet, så det var därför vi väntade så pass länge.

Jonatan och Emma väntar trillingar

Men det som Emma och Jonatan inte var beredda på var att de skulle bli gravida med inte bara en eller två bebisar, utan tre. Ett besked som resulterade i mycket känslor:

– Hon fick verkligen panik. Vi satt helt stumma i bilen och tänkte på hur vi skulle klara av att hantera det här, säger Jonatan och fortsätter:

– Det har varit mycket upp och ner.

Nu har paret passerat vecka 26 i sin trillinggraviditet och beskriver att det fortfarande uppstår mycket känslor varje gång de går på ultraljud och får se att det faktiskt är tre bebisar i Emmas mage.

I och med att en trillinggraviditet är en högriskgraviditet behöver de gå på kontroller ofta och vet nu ungefär när en kejsarsnittförlossning kommer att ske, vilket Emma upplever som lugnande då hennes första förlossning gick väldigt fort.

"Sjukt att ingen berättat om den här sjukdomen"

När Jonatan får frågan om hur Emmas hypertyreos yttrar sig idag, berättar han att hon tar kontinuerliga prover hos läkare och håller koll på sina nivåer för att inte hamna där igen.

– För mig var det bara att försöka finnas där för Emma och Novalie och ta dag för dag för att komma framåt. Alla sa att det skulle bli bra, att vi bara skulle ge det lite tid, säger han och tillägger:

– Det är sjukt att ingen har berättat om den här sjukdomen.

Läs mer: Natalies son insjuknade i spädbarnsbotulism: "Jag valde vaggsång till hans begravning"

Viktigt att nå ut till andra

Idag känner de till varningssignalerna av sjukdomen och hoppas att de ska bli bättre den här gången, både för Emma och för andra personer som råkat ut för samma sjukdom.

– Just att få ut den här informationen om sjukdomen tror jag är väldigt viktigt. Jag tror att det är fler än vad man tror som drabbas.

Nu är familjen peppad på att gå igenom graviditet- och förlossningsresan igen, men den här gången med tre bebisar som gör familjen sällskap.

Du hittar Jonatan på Instagram här!

Du hittar Emma på Instagram här!

Har du varit med om något du vill dela med dig av? Se här!