Vad är hypertyreos? Orsaker, symtom och behandling

Hypertyreos är ett tillstånd då sköldkörteln bildar för mycket hormoner. Hypertyreos kan bland annat "triggas igång" av graviditet eller förlossning. Läs allt du behöver veta här.

En graviditet eller förlossning kan öka risken för överproduktion av sköldkörtelhormoner – så kallad hypertyreos.

Vid hypertyreos producerar sköldkörteln för mycket hormoner, vilket kan leda till att kroppen blir överansträngd. Vanliga symtom kan vara svettningar, trötthet, hjärtklappning och viktminskning. Det kan också leda till depression.

Vad är hypertyreos?

Hypertyreos är ett tillstånd då sköldkörteln producerar för mycket hormoner. Sköldkörteln ligger på framsidan av luftstrupen, precis under struphuvudet. Hormonerna som sköldkörteln producerar kallas för tyroxin (T4) och trijodotyrinin (T3) och påverkar i princip hela kroppens funktioner. När sköldkörteln hamnar i ett tillstånd av att överproducera hormonerna påverkar det därför hela kroppen, och upplevs som obehagligt för den som har drabbats.

Sköldkörtelhormonen påverkar även hjärnan – därför är det vanligt tt den som har hypertyreos, det vill säga, en överproduktion av skörtkörtelhormonen, lättare får ångest, blir arg och ledsen. Även sömnsvårigheter är vanligt.

Hypertyreos – symtom

Sköldkörtelns viktigaste funktion är att reglera ämnesomsättningen – hur kroppen förvandlar näring till den energin vi dagligen lever utav. Därför är symtomen allmänna, och mycket besvärliga. Överproduktionen av hormoner kan göra att den drabbade känner svettningar, trötthet eller muskelsvaghet. En del upplever också rastlöshet.

Andra symtom kan vara:

  • Ökat tryck mot halsen
  • Ögonbesvär
  • Dubbelseende
  • Uppspärrade ögon

Hur behandlar man hypertyreos?

Det är viktigt att behandla hypertyreos. Om den inte behandlas kan man drabbas av så kallad tyreotoxisk kris, vilket betyder att kroppen helt enkelt inte orkar med den förhöjda ämnesomsättningen. Det är dock, enligt 1177, ovanligt att drabbas av tyreotoxisk kris.

Hur är hypertyreos kopplat till graviditet?

Hypertyreos kan ha olika orsaker, men en orsak kan vara graviditet eller förlossning. Det som händer vid graviditet eller förlossning är att kroppens behov av sköldkörtelhormon förändras. Detta gäller även vid klimakteriet. Det är inte helt ovanligt att få en sjukdom i sköldkörteln i samband med just graviditet eller klimakteriet. Även första året efter förlossning finns en viss risk.

Hur behandlar man hypertyreos?

Det är olika hur behandlingen av hypertyreos fungerar, eftersom man först måste fastslå orsaken till din förhöjda sköldkörtelhormonproduktion. Läkaren måste också fastslå hur mycket mer hormon som sköldkörteln producerar, din ålder och om du har några andra underliggande sjukdomar.

För att komma tillrätta med din hypertyreos behöver du därför genomgå en grundlig undersökning, som bland annat inkluderar blodprov.

Enligt 1177 blir de flesta bättre redan inom några veckor när behandlingen mot hypertyreos väl har satts igång.

Behandlingarna kan inkludera:

  • Läkemedel
  • Operation

Beroende på din orsak till hypertyreosen.