Gravid? Det här gäller nu när coronarestriktionerna slopats

Den 9 februari slopades Sveriges coronarestriktioner. Men vad gäller för gravida, som ju faktiskt tillhör riskgrupp? Vi reder ut vilka riktlinjer som gäller enligt Folkhälsomyndigheten.

Vad gäller för gravida nu när coronarestriktionerna slopats? Vi reder ut.

Om du är gravid så är du också i riskgrupp då studier har visat att gravida har en något högre risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Det är dessutom viktigt att vara frisk under sin förlossning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar starkt gravida att vaccinera sig mot covid-19.

Minskar risken för tidig förlossning

Så vad gäller egentligen för gravida, nu när coronarestriktionerna slopats?

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommenderas gravida att vaccinera sig mot covid-19, dels eftersom vaccinet ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom samt för att det därmed minskar risken för att förlossningen startar för tidigt.

Läs mer: 50 procent av gravida i Sverige är ovaccinerade – tvingas föda tidigt

Kan följa de allmänna rekommendationerna

Men kan man som gravid följa de rådande rekommendationerna som gäller för allmänheten, trots att man är i riskgrupp som gravid?

Läs mer: Krönika: Gravida – varför vaccinerar ni er inte?

Om man är gravid och vaccinerad med två doser har man ett lika gott skydd som övriga dubbelvaccinerade personer. Därmed kan riskgrupper, däribland gravida, följa de rekommendationer som gäller för alla.