Krönika: Gravida – varför vaccinerar ni er inte?

"Din bebis bör få födas av en frisk förälder, i fullgången tid och slippa få en tuff start i livet för att du valt bort att vaccinera dig."

Foto: Montage. Rebecca Nilsson / Envato Elements
Foto: Montage. Rebecca Nilsson / Envato Elements

Den här texten är en krönika, åsikterna är skribentens egna och inte Familjelivs.

Pandemin har haft världen i ett järngrepp i snart två års tid. Många har förlorat nära anhöriga, blivit av med jobbet och hamnat i personlig kris – känslomässig, finansiell, existentiell. En sak är säker, covid 19-har lämnat få oberörda. Flertalet gånger har forskare och myndigheter världen över slagit fast att vaccin är vägen ut ur pandemin.

Enligt den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten är det endast 20 procent av gravida som valt att ta två doser vaccin mot covid-19. Det är oroande, uttrycker både Anders Tegnell och Svenska Barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund till Svenska Dagbladet. Jag håller med.

Risken att föda för tidigt ökar – om du blir allvarligt sjuk

Jag kan absolut förstå att man som gravid kan känna en oro, det är fullt naturligt att vilja skydda det liv som växer i magen från det första plusset på stickan. Men är det verkligen det bästa för barnet att inte vaccinera sig? Om barnet själv skulle få välja tror jag valet att födas i fullgången tid av en frisk förälder skulle vara högsta prioritet.

Gravida räknas som riskgrupp från tjugonde veckan enligt Socialstyrelsen och kan vaccinera sig från gravidvecka 12 för att ha ett fullgott skydd under graviditetens andra hälft. Att som gravid smittas av covid-19 innebär en ökad risk för dig att bli allvarligt sjuk och behöva sjukhusvård – i värsta fall IVA. Risken är dock större att du blir så sjuk att bebisen måste födas för tidig, i vissa fall väldigt mycket för tidigt.

Vad man däremot vet, och har forskat mycket på, är de kort- och långsiktiga riskerna för barn som föds för tidigt. Speciellt de som föds väldigt mycket för tidigt – och den risken ökar om du blir smittad och svårt sjuk i covid-19.

Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Nej, det finns inga studier i dagsläget på de långsiktiga effekterna av covid-vaccinet på barn. Såklart – det har gått för kort tid. Det finns dock inget som tyder på att det skulle ge några negativa effekter varken på dig som gravid eller din bebis i magen. Vad man däremot vet, och har forskat mycket på, är de kort- och långsiktiga riskerna för barn som föds för tidigt. Speciellt de som föds väldigt mycket för tidigt – och den risken ökar om du blir smittad och svårt sjuk i covid-19.

“Ge inte plats åt konspirationsteorier”

Vi bor i Sverige, ett av världens minst korrupta länder. Se på länder som Ryssland och USA som hamnar en bra bit efter Sverige på “korruptionsskalan”, där misstron till myndigheterna är stor och vaccinationsmotståndet större. Folk blir svårt sjuka och dör, bebisar föds alldeles för tidigt – helt i onödan.

Korruption och misstro till myndigheter ger plats åt konspirationsteorier att frodas. Men inte här. Konspirationsteorier hör inte hemma i ett land som Sverige. Vi kan lita på våra myndigheter och jag väljer att tro att de vill oss väl och inte skulle rekommendera något som faktiskt är skadligt. Därför anser jag det säkert, att som barnmorska, rekommendera dig som gravid att ta ditt ansvar och ta vaccinet.

I takt med att Sverige nu öppnar upp igen och släpper på restriktionerna finns det alltså en stor grupp gravida som valt bort vaccin och är helt oskyddade mot att bli svårt sjuka i covid-19. Jag hoppas för er skull att ni fortsätter hålla avstånd, inte umgås med för mycket människor och håller ut under resten av graviditeten. Det är nämligen det FHM rekommenderar till gravida som inte vaccinerat sig.

Din bebis bör få födas av en frisk förälder, i fullgången tid och slippa få en tuff start i livet för att du valt bort att vaccinera dig.

Rebecca Nilsson, leg. barnmorska

Men mest av allt hoppas jag att ni kavlar upp, tänker på laget före jaget – så vi kommer ur den här skiten och ut på andra sidan. Vaccinera dig för din egen skull, för att du ska slippa bli allvarligt sjuk och slippa läggas in på sjukhus. Vaccinera dig för vårdpersonalens skull – de som stridit vid frontlinjen det senaste 1,5 året. De som slitit ut sin psykiska och fysiska hälsa för att lindra och vårda, med en ständig känsla av otillräcklighet. Men framför allt, vaccinera dig för ditt ofödda barns skull. För att din bebis ska slippa födas för tidigt, med allt vad det innebär. Din bebis bör få födas av en frisk förälder, i fullgången tid och slippa få en tuff start i livet för att du valt bort att vaccinera dig.