ANNONS: Kry

PMS eller PMDS – när tiden innan mensen är ett långt mörker

PMS står för premenstruellt syndrom och innebär förändringar i kroppen som du känner av innan mensen kommer. PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom, innebär mer uttalade besvär med inslag av depression och ångest. Kry kan hjälpa dig som lider av PMS/PMDS på flera sätt, läs mer här.

PMS och PMDS – det här är det

Både PMS och PMDS brukar vanligtvis börja några dagar innan mensen för att sedan avta när mensen börjar. Ibland kan det hålla i sig de första 2-3 dagarna av mensen. I de fall där den drabbade lider mer av symtom från PMS eller PMDS kan det hålla i sig från ägglossningen hela vägen fram till första dagarna på mensen.

PMS är vanligt och varierar i svårighetsgrad från person till person, det kan även variera från månad till månad. Om ens PMS utgör besvär i vardagen kan, och bör du, söka hjälp. Visste du till exempel att KBT kan vara en metod för att lindra PMS-besvär?

PMDS däremot ger svårare psykiska symtom som kan likna symtomen vid depression och ångest och därför är det inte ovanligt att den som är drabbad kan behöva ta antidepressiva läkemedel. Symtomen klingar av och går över när mensen kommit, men det är vanligt att det påverkar hela ens tillvaro under dagarna/veckorna som symtomen pågår. Man räknar med att omkring 3-8 procent av alla som har regelbunden mens även lider av PMDS.

Symtom på PMS och PMDS

Symtomen på PMS och PMDS varierar som sagt mellan personer och kan även variera från månad till månad. För dig som har PMS så kan ett eller flera symtom förekomma:

  • Irriterad och lättretlig
  • Orolig och ångestfylld
  • Snabba humörsvängningar
  • Känsla av nedstämdhet och mindre lust att hitta på saker
  • Trött och mindre energi
  • Svårare att sova
  • Svullen i kroppen och särskilt över magen
  • Spänningar i brösten eller att de blir ömma
  • Huvudvärk
  • Hungrigare än vanligt och sugen på sötsaker

För att få diagnosen PMDS så ska fem av de ovanstående symtomen stämma in på dig och minst ett ska vara bland de fyra översta.

Man vet inte säkert varför vissa drabbas extra hårt av PMS eller PMDS, men enligt forskare kan det bero på ett ämne som bildas under nedbrytningen av progesteron under menscykeln. Vissa får symtom redan i tonåren, men det vanligaste är att man är över 30 och det är inte ovanligt att besvären blir värre efter att man fått barn. PMS och PMDS försvinner efter klimakteriet.

Egenvård vid PMS och PMDS – det här kan du göra själv

Det finns en del livsstilsförändringar du kan göra själv för att underlätta för kroppen vid PMS och PMDS. Du kan börja med att göra saker som får dig att slappna av och som du mår bra av. Minska intag av koffein och alkohol kan vara en metod, och se över om du kan minska på stressen i din vardag.

Exempel på saker som kan lindra besvären vid PMS och PMDS kan vara:

  • Sova – försök vara noga med att få de timmar sömn du behöver.
  • Träna – att träna och röra sig frisätter kroppens endorfiner och kan göra att man känner sig gladare och piggare. Du kan också träna avslappning och mindfulness.
  • Undvik stress – försök att bara ta det lugnt
  • Ät regelbundet – tänk på att äta tillräckligt med bra mat och ät regelbundet för att undvika lågt blodsocker.
  • Du kan också följa din menscykel för att lättare förstå dina symtom och vara förberedd på när de ska komma. Det finns appar som kan hjälpa dig med det.

Det är dock inte alltid egenvård eller livsstilsförändringar hjälper, speciellt inte om du har PMDS. Om du upplever att du har besvär som inverkar på din vardag bör du söka vård.

Så kan Kry hjälpa dig med PMS/PMDS

Om du upplever att din PMS eller PMDS har en negativ påverkan på din vardag och din livskvalitet kan du ta kontakt med utbildad personal direkt via Kry-appen. Kry kan hjälpa dig med en första bedömning av dina symtom och därefter ordinera den behandling som kan hjälpa dig på bästa sätt.

Det kan vara så att du är en av dem som faktiskt behöver behandla med läkemedel för att må bättre men det kan också vara så att du mår bättre av samtalskontakt och KBT. Kry kan erbjuda psykologhjälp och något som kallas iKBT, det vill säga internetbaserad kognitiv beteendeterapi. Behandling går ut på att förändra beteenden, tankemönster och känslor för att du ska må bättre och uppnå dina mål i livet. iKBT är precis som vanlig KBT, förutom att behandlingen sker online. Det går att få hjälp både digitalt och genom fysiska möten om du bor i närheten av en av Kry:s egna vårdcentraler.

Behöver du få råd eller hjälp med din PMD eller PMDS - läs mer på Kry.se