ANNONS: Kry

Varför blöder man fast att man inte har mens? Vi reder ut vad mellanblödningar är

Mellanblödningar, nidblödningar, genombrottsblödningar och polyper. Blodet som kan förekomma mellan din menstruation kallas för olika saker beroende på vad det är för typ av blödning. Det är ofta ofarligt – men det är bra att hålla koll på.

Mellanblödningar är precis vad det låter som – blödningar som kommer under tiden som du inte har mens. Olga Stevens är barnmorska och folkhälsostrateg på Kry, hon redogör för olika mellanblödningar, vad de kan bero på och varför det är viktigt att ta reda på var blödningarna kommer från.

Vad beror mellanblödningar på?

Det kan vara helt ofarligt, men det kan också bero på en infektion i underlivet, en könssjukdom, cellförändringar i livmodertappen eller hormonellt preventivmedel.

– Även om de flesta orsakerna är helt ofarliga, bör du alltid kolla upp varför du blöder för att kunna utesluta allvarligare tillstånd. Man ska aldrig gå med mellanblödningar utan att veta varför du har dem, säger Olga Stevens.

Könssjukdomar, som klamydia, är en vanlig orsak till varför mellanblödningar uppstår, det ska därför alltid uteslutas. Det kan du göra genom att testa dig för könssjukdomar. Även cellförändringar är en vanlig orsak till vaginal blödning, det kan märkas i samband med slidsamlag men också spontant. Har det gått ett tag sedan du tog ett cellprov, bör du be om att få göra ett nytt.

Nidblödning

En nidblödning är en liten blödning som uppstår när ett ägg fäster i livmodern. Det händer vanligtvis i graviditetsvecka två eller tre.

Genombrottsblödning

Om du använder ett preventivmedel med hormoner kan du få genombrottsblödningar, det är oftast något som kommer under de första månaderna med preventivmedlet. Det kan vara ett tecken på att det är dags för ett kort uppehåll för blödning om du använder ett preventivmedel om du äter kartor utan uppehåll för mens. Akut p-piller kan också ge sig till känna med en genombrottsblödning.

Polyper

En polyp är en typ av blåsa som vanligtvis sitter på livmoderhalstappen, men den kan även förekomma i livmoderkanalen eller i livmodern.

– Det är en typ av utväxt från slemhinnan som kan bli blodfylld, den kan orsaka en riklig, men helt ofarlig blödning, säger Olga Stevens.

Spottning

Spottning är en väldigt liten blödning som kanske bara är ljusrosa eller brunaktig. Det kan även vara en blodblandad flytning, där blodet är rester från mensen och/eller lite slemhinna från livmoderväggen.

Blodblandad flytning

En flytning är vanligtvis vitaktig eller genomskinlig. Men efter menstruation kan rester från mensen blandas med flytningen och istället bli ljusrosa eller brunaktig.

Blödning under graviditet

Vaginala blödningar när du är gravid är relativt vanligt, många kvinnor får någon enstaka eller mindre blödning under den första delen av graviditeten. Att du blöder kan vara ett tecken på missfall – men det kan också bero på något helt annat. Hormonbalansen vid graviditet kan påverka slemhinnorna och göra dem mer sköra, det är en vanlig orsak till mindre blödningar tidigt i graviditeten. I samband med att fostret fäster i livmodern kan en blödning uppstå, det kallas för nidblödning. Det kan blöda från exempelvis livmodertappen, moderkakan eller livmoderslemhinnan.

Trots att en blödning under första delen av graviditeten är vanligt och sällan kräver akutvård, bör en vaginal blödning alltid kontrolleras.

Hur ser en mellanblödning ut?

En mellanblödning kan skilja sig i mängd och utseende. Bara för att blod är rött, behöver inte mellanblödningar också vara det. En vaginal blödning, som inte är mens, kan se ut som blod blandat med flytning, brun eller röd.

När bör man söka vård?

Du ska alltid ta reda på varför du får vaginala blödningar som inte är under menstruation. Sök vård om du har mellanblödningar som inte bara är tillfälliga. Till exempel om du har blödningar mellan mensen och inte vet vad det beror på, om du blöder under eller efter vaginalt samlag eller om du misstänker att du fått en könssjukdom. Sök även vård om du är i klimakteriet och har en vaginal blödning.