Midsommarekar – 12 roliga lekar till midsommarfesten

Midsommarekar – 12 roliga lekar till midsommarfesten. Foto: Hans Christiansson / Shutterstock
Midsommarekar – 12 roliga lekar till midsommarfesten. Foto: Hans Christiansson / Shutterstock

Kom ihåg att följa alla restriktionerna som gäller under coronapandemin – håll i och håll ut.

Läs mer:

25 roliga saker att göra utomhus

Beräkna din alkoholförbränning

1. Spotta grodor

Köp några gröna gelégrodor (eller andra gelégodisar för den delen), dela upp er i lag och börja spotta. Den som kommer längst vinner!

2. Snurra runt pinnen

En klassisk midsommarlek som även går under namnet norsk fylla eller irländsk julafton. Till leken behövs bara en pinne som är cirka en meter lång. Dela upp er i två lag och och placera pinnen på gräsmattan ungefär 10 meter framför varje lag. En och en springer ni fram och rätar upp pinnen så att ena änden är i marken och den andra mot pannan. Spring sedan runt pinnen x antal varv innan det är dags att springa tillbaka och växla till nästa tävlande. Första laget med alla i mål vinner!

3. Pennan i flaskan

Här gäller det att vara pricksäker. Fäst en penna i ett snöre och bind snöret runt midjan så att pennan hänger bakom dig, strax under knäna. Ställ dig sedan över en tom glasflaska och försök pricka pennan i flaskan genom att böja på knäna. Även denna lek går utmärkt att göra som en stafett.

4. Hakboll

Ställ upp hela laget på rad. Personen i ena änden börjar med en tennisboll fastklämd under hakan. Bollen ska sedan passas hela vägen till andra sidan, från en haka till nästa, utan hjälp av händerna. Tappad boll plockas upp av deltagaren som lämnar över bollen, och sätts i spel igen. Det lag som får bollen genom ledet först vinner.

5. Stövelkastning

Se upp för flygande stövlar! Dela upp er i två lag. Den som börjar kasta ska ha ryggen mot kastriktningen och hålla i stövelskaftet. Kasta sedan underifrån och upp (bakåt, mellan benen, över ryggen). Det lag som kastar längst vinner.

6. Dragkamp

Skaffa ett lagom långt och lagom tjockt rep och dela upp er i jämnstarka lag. När domaren gett en startsignal är det bara att dra allt vad ni har. Den som först drar det andra laget över en markerad linje vinner.

7. Säckhoppning

Skaffa ett par säckar i väv, dela upp er i två lag och börja hoppa! Tävlingen fungerar bäst som en stafett och självklart är det den som kommer först i mål som vinner.

8. Äggstafett

Det enda som behövs till denna lek är två matskedar och (minst) lika många ägg. Den som börjar sätter skeden i munnen och ska sedan balansera ägget på den runt en bana. Lämna sedan över skeden till nästa deltagare. Tappa inte ägget!

9. Kubbstafett

Ställ ut x antal kubbar på rad, en rad för varje lag. Lagen börjar samtidigt kasta ner kubben med en pinne var, och när man träffat springer man och hämtar pinnen och lämnar över till nästa – precis som i stafett. Det första laget som har kastat ner alla kubbar vinner!

10. Äpple i vattenskål

Fyll en stor skål eller balja med vatten och lägg i några äpplen. Leken går ut på att, med händerna bakom ryggen, försöka ta ett bett av äpplet eller alternativt få upp så många äpplen som möjligt ur skålen genom att bara använda munnen. Denna lek kan antingen göras individuellt på tid eller som en stafett.

11. Spiken i plankan

Till denna lek behövs hammare, spik och någon form av bräda eller planka. Leken går ut på att alla deltagare ska slå i en spik hela vägen ner i plankan, en i taget, så fort som möjligt. Det lag som är snabbast vinner!

12. Norsk karaoke

Ta fram en telefon eller dator med tillhörande hörlurar. En deltagare tar på sig hörlurarna och ska sedan sjunga eller nynna låten som spelas. Resten av laget ska sedan gissa vilken låt det är. En lek som garanterat lockar till skratt.