Undvik detta på badhuset
Undvik detta på badhuset - Foto: Varfjell, Fredrik

Dolda bakteriefällan i badhuset – kan göra dig sjuk

Att gå till badhuset är en perfekt aktivitet med barnen men visste du att badhuset gömmer en hälsorisk? Här är varför du ska undvika att bada i bubbelpoolen på nästa besök.


Ett besök på badhuset är en självklar familjefavorit – plaskande barn, bubblande jacuzzis och kanske en sväng i ångbastun. Men visste du att det också kan finnas en oväntad hälsorisk gömd i de varma vattenångorna? Här är vad du ska undvika att göra på badhuset, för att minska risken att bli sjuk. 

Agnes Wold svarar på lyssnarnas frågor i podden "Fråga Agnes Wold". Foto: Thomas Johansson/TT

Undvik att göra detta i badhuset – okända risken

I podcasten "Fråga Agnes Wold", där professorn Agnes Wold svarar på lyssnarnas frågor och i många fall avlivar hälsomyter som personer går runt och oroar sig för i vardagen. 

I avsnittet "Om bakterierna i vardagen vi ska akta oss för" får Agnes frågan om det stämmer att duschar i badhus utgör en risk för att bli smittad av bakterien legionella. Hennes svar lyder: 

– Det är riktigt att man kan få legionella i badhus och då brukar det vara i bubbelpoolen som är en riskfaktor, eftersom där bubblas vattnet runt. Legionella är ju en liten bakterie som växer i vatten lite överallt. Men den orsakar ingen sjukdom förrän man började med att duscha. För att det måste bildas en aerosol, små små droppar som man andas in, förklarar Agnes. 

Vidare förtydligar hon att om bakterien ligger i en vattenpöl i skogen så kan man alltså inte bli sjuk. 

– Sprayanordningar, när man sprayar grönsaker i affärer, där kan det vara legionellaspridning. Och i bubbelpoolen. Sen kan det då finnas i duschar, men det är snarare mindre risk att det finns i duschen på badhuset än hos dig hemma. 

Så finns legionella i hemmet? Bakterien kan nämligen förekomma även i ditt hem, menar Agnes Wold. 

– Legionella kan finnas i kranvatten, därför måste man hålla minst 60 grader på kranvattnet, för då dör legionellan. Ibland så funkar inte det i någon fastighet och då kan legionellan finnas där. 

Wold påpekar att badhus troligtvis har större koll på om deras duschar är smittade av legionella, än vad du själv har hemma. Du kan därför fortsätta duscha på badhuset, utan att oroa dig för att bli sjuk. Men för att vara på den säkra sidan kan du undvika att bada i bubbelpoolen. 

LÄS MER: Så smittar vinterkräksjuka – personerna som bör oroa sig

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Vad är legionellainfektion? 

Legionellainfektion är en sjukdom som orsakas av bakterien Legionella pneumophila. Den kan leda till två olika typer av infektioner:

  1. Legionärssjuka – en allvarlig lunginflammation som kan vara livshotande, särskilt för äldre personer, rökare eller personer med nedsatt immunförsvar. Symptom inkluderar hög feber, hosta, andningssvårigheter, muskelsmärtor och ibland diarré.
  2. Pontiacfeber – en mildare form av infektionen som ger influensaliknande symptom såsom feber, huvudvärk och muskelvärk, men utan lunginflammation.

Smitta sker genom inandning av vatten i aerosolform eller inandning av jord. Att få i sig bakterien via dryck orsakar inte sjukdom. Smitta mellan personer förekommer inte. Man kan inte bli kronisk bärare av legionella. Enligt Folkhälsomyndigheten rapporteras cirka 150 till 200 fall av legionellainfektion varje år i Sverige. 

LÄS MER: Så farligt är RS-virus för små barn – då ska du söka vård

Så påverkas barn av legionella

Det är främst äldre som är i riskgrupp för legionellainfektioner och det är ganska ovanligt att barn smittas av, särskilt när det gäller den allvarligare formen, legionärssjukan. Infektionen drabbar främst äldre vuxna, personer med nedsatt immunförsvar, rökare eller personer med underliggande sjukdomar.

Barn har i allmänhet ett starkare immunförsvar mot den här typen av bakterier, och deras risk att utveckla svår sjukdom är mycket lägre än hos vuxna. Om barn blir smittade får de oftare den mildare varianten, Pontiacfeber, som brukar gå över av sig själv utan allvarliga komplikationer.

Infektioner hos barn kan dock uppstå i speciella fall, till exempel om de har ett försvagat immunförsvar eller om de exponeras för en kraftig smittkälla, till exempel förorenade duschar i simhallar eller bubbelpooler. 

Barn är inte i riskgrupp för legionellasmitta. Foto: Varfjell, Fredrik

MISSA INTE: 

Det gör Knutby-medlemmarna i dag – 21 år efter mordet

Allt om Alex Jubell: Partner, Knutby, Terra och utbildning

/
/
stats