Smittad av RS som gravid – så påverkas ofödda barnet
Vintermånaderna är en tid för sjukdomar, speciellt bland barn och var man än vänder sig pratas det om RS-virus. Men hur påverkas gravida kvinnor av sjukdomen och kan det ofödda barnet smittas genom mamman?
Början på året förknippas med många föräldrar med tre ord: Vård av barn. Symtom som hosta, feber och snoriga näsor avlöser varandra under vintermånaderna. Bland de mest omtalade sjukdomarna bland barn är RS-viruset. Men det är inte bara barn som kan smittas av RS, även vuxna kan råka ut för viruset.
Familjeliv har varit i kontakt med Jorge Sotoca Hernandez, pediatriker på Kry, för att reda ut om gravida kvinnor är i någon riskgrupp för sjukdomen – och om det isåfall kan påverka det ofödda barnet.
Vad är RS-virus?
RS är förkortningen på viruset: Respiratoriskt syncytialvirus. Det är en vanlig luftvägsinfektion som drabbar många barn, särskilt under deras första levnadsår. För de allra flesta leder det till milda förkylningssymptom, men för spädbarn och barn i riskgrupper kan infektionen bli allvarlig och kräva sjukhusvård.
LÄS MER: Så farligt är RS-virus för små barn – då ska du söka vård
LÄS MER: Så hanterar du vabruari som småbarnsförälder

Så påverkas gravida av RS
RS är något som mest förknippas som en barnsjukdom, men faktum är att RS-virus bara är ett av många förkylningsvirus. Det sprider sig via luften och ger symtom som en vanlig förkylning med feber, snuva, hosta, slem överallt, trötthet, mindre matlust, ont i halsen, öron och runt omkring. Sammantaget finns det ingenting som skiljer en förkylning orsakad av RS och en förkylning orsakad av ett annat virus och är man frisk i övrigt så påverkas man inte avsevärt.
Men hur ser det ut för gravida kvinnor? Sotoca Hernandez förklarar:
– Graviditet kan belasta många organ, vilket gör att alla infektioner potentiellt kan bli svårare. Dock påverkar RS-virus inte friska gravida kvinnor mer eller mindre än andra förkylningsvirus.
Kan barnet i magen smittas av RS?
Det finns vissa virussjukdomar som kan föras vidare till det ofödda barnet, men det är väldigt ovanligt och gäller i regel sjukdomar som zikavirus och röda hund – sjukdomar vi i Sverige inte behöver oroa oss för. RS-virus är inte en av de sjukdomarna. Det bekräftar Jorge Sotoca Hernandez för Familjeliv.
Kan det ofödda barnet smittas av RS om mamman drabbas?
– Det är inte bekräftat, och vi är inte oroliga för detta, förtydligar han.
LÄS MER: Smittats av mykoplasma som gravid? Så kan det ofödda barnet påverkas

Då ska du vaccinera dig
Som många andra sjukdomar finns det vaccination mot RS, vilket gravida kvinnor rekommenderas att ta för att antikropparna ska föras vidare till bebisen och skydda mot viruset under de första levnadsmånaderna.
– Vaccination av gravida kvinnor mot RS, på samma sätt som andra vacciner som rekommenderas under graviditeten, som kikhosta, är viktig för att skydda bebisen de första veckorna efter födseln. När mammor vaccineras bildas antikroppar som överförs till bebisen och skyddar i upp till sex månader. Därför rekommenderas det att alla mammor vaccinerar sig. Vissa länder ger även sprutor med antikroppar till bebisar under de första dagarna i livet för att skydda dem från RS-infektion; detta görs dock inte ännu i Sverige, säger Sotoca Hernandez.
– Båda metoderna syftar till att förhindra att de minsta bebisarna får infektionen, och när de väl får RS, som ingen av dessa metoder skyddar mot längre än sex månader, är de tillräckligt gamla för att undvika komplikationer.
Vaccinationen kostar omkring 2000 kronor, men priset kan variera beroende på vart i landet du bor.