Så påverkas fostret av feber under graviditeten – vi reder ut
Mycket saker oroar en när man är gravid – att få feber kan vara precis ett sånt ett orosmoment. Hur påverkar det bebisen i magen och utgör det någon fara? Vi reder ut!
Att bli sjuk under graviditeten är sällan något man önskar sig, men förr eller senare händer det – halsont, snuva och ibland även feber. Plötsligt sitter du där under filten med en kopp te i ena handen och mobilen i den andra, febrilt googlande: Är feber farligt för bebisen i magen?
Lugn, du är inte ensam! Många blivande föräldrar oroar sig över hur en helt vanlig infektion kan påverka fostret.
Vad räknas som feber?
En normal kroppstemperatur hos vuxna ligger vanligtvis mellan 36 och 37,8 grader. Den exakta kroppstemperaturen varierar från person till person men på kvällen brukar temperaturen vara lite högre än på morgonen. Barn brukar ha högre kroppstemperatur än vuxna.
Enligt 1177 räkas en kroppstemperatur på 38 grader eller högre som feber. Men det viktigaste är egentligen inte temperaturen i sig, utan hur du mår i övrigt. Ett tydligt tecken på feber är att du känner dig sjuk, samtidigt som din kroppstemperatur är minst en grad högre än när du är frisk.
En temperatur som är under din vanliga kroppstemperatur kan också vara ett tecken på en sjukdom. Då har du också andra symtom.

Kan feber skada fostret?
I Familjelivs forum är det flera personer som uttrycker oro kring just feber under graviditeten, ett av inläggen lyder:
"Har mot alla odds blivit gravid och borde vara i vecka 12 nu. Var på ett ultraljud i vecka 9, och har ett till nu på fredag. Nu har jag feber emellanåt som är ganska så hög och är jätteorolig att det kan skada bebisen! Är det någon som vet hur stor risk det är för det?"
Det är flera personer som försäkrar trådstartaren att det inte är någon fara med febern.
"Nej feber skadar inte", skriver en.
"Vid hög feber (över 38,5) är det bra att ta febernedsättande (alvedon) särskilt i första trimestern. Risken att fostret skadas är liten, men eftersom många viktiga organ bildas är det bra att undvika hög feber.", skriver en annan.
Svaren ovan kommer från forumtråden: Kan feber skada barnet?, ta del av hela tråden och var med och bidra med dina erfarenheter du också!
LÄS MER: Smittats av mykoplasma som gravid? Så kan det ofödda barnet påverkas

Behandla febern
HUS, Helsingfors universitetssjukhus, skriver på sin hemsida att gravida bör undvika att bli smittade av influensa, speciellt under första trimetern. Men de påpekar även att förkylning inte är något att oroa sig för, eftersom det inte är någon risk för den gravida eller för fostret.
Men feber är däremot lite klurigt. Under den första trimestern kan hög feber (38,5 grader eller mer) nämligen öka risken för fosterskada. Om du som gravid får feber som överskrider 38 grader bör du alltså sänka febern med paracetamol.
Du kan använda paracetamol i alla skeden av graviditeten enligt doseringsanvisningarna för vuxna. Paracetamol bör dock endast tas vid behov. Preparat som innehåller acetylsalicylsyra rekommenderas inte mot feber under något skede av graviditeten.
LÄS MER: Smittad av RS som gravid – så påverkas ofödda barnet

Kan man amma om man har feber och är förkyld?
Hur ser det ut med amning om man är sjuk? Finns det några risker att föra över smittan till bebisen genom bröstmjölken? HUS, menar att om mamman är förkyld eller har influensa utgör det inget hinder för amning. Mammans antikroppar utsöndras faktiskt i mjölken, och antikroppar i modersmjölken skyddar spädbarnet från sjukdom.
Men det är ändå viktigt att ha god handhygien för att undvika att bebisen smittas på den vägen.
LÄS MER: Så hanterar du vabruari som småbarnsförälder
.jpg)