Därför ska du aldrig dricka varmt kranvatten
Därför ska du aldrig dricka varmt kranvatten - Foto: FREDRIK SANDBERG/TT, LEIF R JANSSON/TT

Drick aldrig det här vattnet – kan vara farligt

Har du någonsin hört att du inte ska dricka varmt kranvatten? Det är du nog inte ensam om. Men vet du egentligen varför? Agnes Wold reder ut varför du bör hålla dig till kallt kranvatten.


Har du någon gång varit sugen på en snabb kopp te och fyllt koppen direkt med varmt kranvatten? Eller kanske använt det för att spara tid vid matlagning? Då är du inte ensam – men du kanske borde tänka om! Varmt kranvatten kan innehålla ämnen som du helst vill undvika att få i dig för mycket av. Här är varför du bör hålla dig till kallt vatten när du fyller glaset eller kokar pastavattnet.

Därför ska du aldrig dricka varmt kranvatten

Det är i podden "Fråga Agnes Wold" som frågan om varm kranvatten kommer på tal, efter att en lyssnare vänder sig till Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, för att reda ut en fundering hen har. Frågan lyder: 

"Jag har växt upp med tron att det inte är bra att dricka varmt kranvatten från kranen eller duschen, för att det innehåller farliga bakterier. Nu bor jag i Nederländerna och här används varmt kranvatten ofta, för att blanda ut till exempel välling eller ersättning. Bör man undvika varmt kranvatten eller är det bara en myt?"

– Jag har också vuxit upp med den tron. Men det har inte med bakterier att göra utan det är koppar, alltså vattenledningen är ofta gjord av koppar för varmvatten, säger Agnes Wold. 

– Vanligt vatten i flerfamiljshus innehåller väldigt lite koppar, även fast det är varmvatten. Sen kan även kallvatten innehålla lite koppar, men då kommer det med varmvatten, det blandas ju lite i ledningen. Det är mer vanligt med koppar i vattnet om man har en egen brunn. Men ändå säger Livsmedelsverket att man bör inte ta varmvatten till att laga mat direkt, göra te eller välling. Jag gissar att risken är extremt liten då men vill man minimera koppartillflödet så kan man låta kallvattnet rinna ett tag. 

Enligt Livsmedelsverket är det bara kallt vatten som kontrolleras. Varmt kranvatten är avsett att användas för andra ändamål än dryck och matlagning. Av det skälet räknas inte varmvatten som används i enskilda hushåll som livsmedel.

LÄS MER: Blir barn sjuk oftare idag än förr? Agnes Wold reder ut

Foto: Ruud, Vidar

Var finns koppar?

Kroppen behöver koppar för att fungera som den ska. Det är en viktig del av enzymer som hjälper ämnesomsättningen och järnomsättningen. Men som med mycket annat gäller det att få i sig lagom mycket – för mycket koppar kan nämligen vara skadligt.

Koppar finns i alla livsmedel, men i extra höga halter i lever, inälvsmat, skaldjur, nötter och kakao. Måttliga mängder finns också i kött, fisk, grönsaker och spannmål. Vi får även i oss koppar via dricksvatten, särskilt om vattnet stått länge i kopparledningar. Även gamla koppar- och mässingskärl kan bidra till att koppar löses ut i maten.

LÄS MER: Agnes Wold svarar: Så påverkas bröstmjölken av alkohol

Vad händer om man får i sig för mycket koppar? 

Kan man få i sig för mycket koppar?Ja, det kan man – och det kan påverka kroppen både på kort och lång sikt. För höga halter kan irritera magen och tarmen, vilket kan leda till illamående, kräkningar och diarré. Om kopparintaget är för högt under en längre tid kan det till och med skada levern, enligt Livsmedelsverket

Spädbarn är extra känsliga eftersom deras ämnesomsättning ännu inte är fullt utvecklad. Men lugn – risken att få i sig farliga mängder koppar bara genom dricksvatten är generellt sett låg.

Man kan även ha brist på koppar, det är dock ovanligt och uppstår mest vid vissa tarmsjukdomar. Brist på koppar kan ge anemi, blodbrist, och störd benbildning hos barn, liksom störd hjärnfunktion hos vuxna.

LÄS MER: Gör aldrig detta med barnmaten – varningen till föräldrar

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hur mycket koppar behöver vi varje dag?

Rekommenderat intag (RI) finns fastställt i de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023. Det rekommenderade intaget per dag skiljer sig mellan olika åldersgrupper:

Foto: Livsmedelsverket 

MISSA INTE: 

När kommer Barnbidraget 2025 – alla datum och regler enkelt förklarat

/
stats