Gör aldrig detta med barnmaten – varningen till föräldrar
Har du någon gång matat ditt barn direkt ur burken med samma sked om och om igen för att sedan spara den halvfulla burken i kylen? Nu förklarar Agnes Wold varför du ska sluta upp med detta.
Det finns vissa vanor vi föräldrar har som känns helt naturliga – enkla, smidiga och praktiska i vardagen. Men ibland kan det som verkar oskyldigt i själva verket vara något vi borde undvika.
Har du någon gång matat ditt barn direkt ur burken med samma sked om och om igen för att sedan spara den halvfulla burken i kylen för att använda senare? Då är du inte ensam! Många föräldrar gör dessa misstag i all välmening – men sluta med det!
Hur länge håller barnmat på burk?
Det är i podden "Fråga Agnes Wold", där professor Agnes Wold reder ut kring barnmatens hållbarhet och hur snabbt det bildas bakterier i exempelvis barnmatsburkar.
Barnmatillverkaren Semper skriver följande om hållbarheten: "När du öppnat en glasburk med barnmat håller den två dygn i kylen med locket på. Fruktpuréer håller fem dygn i kylen med locket på."
Men vad händer egentligen om man låter en öppen burk stå i flera dagar?
– Det händer naturligtvis absolut ingenting, klargör Wold.
Hon förklarar sitt resonemang:
–Barnmatburkarna är värmesteriliserade, de är kokade och locket sugs fast, så det finns noll levande bakterier i den nyöppnade burken. Det bästa om man inte ska äta hela burken direkt, är att man tar med en sked och lägger på en tallrik och matar barnet därifrån, och ställer in burken i kylen. Då har det kommit högst fem bakterier från skeden, eftersom en sked har knappt några bakterier på sig om den legat torr i en låda.

Gör aldrig detta med barnmaten
Men det finns en sak som Agnes Wold avråder från att göra med barnmaten.
– Men däremot om man tar burken, stoppar ner en sked och sedan stoppar in barnets mun och sen ner med skeden i burken igen, fram och tillbaka. Då tillför man ju barnets munbakterier i burken. Då blir hållbarheten mycket kortare, den kommer naturligtvis klara ett dygn men vi har väldigt mycket bakterier i munnen, säger Agnes och påpekar dock att barn inte har i närheten av lika mycket bakterier som vuxna människor.
Man ska alltså inte ta en sked och stoppa in i munnen och sen ner i en burk för att sedan ställa in burken i kylen – det blir helt enkelt kortare hållbarhet i onödan.
– Det är inga farliga bakterier eftersom det är barnets egna bakterier. Det är bara munbakterier. Men de kommer börja käka på maten och bilda äckliga ämnen som luktar och smakar illa, säger Agnes.
Vidare förtydligar professorn återigen att det bästa sättet om man inte är säker på att barnet kommer äta upp hela burken, är att lägga upp en mängd på en tallrik med en ren sked, för att undvika att tillföra bakterier i burken. Men att barnmat bara skulle hålla i ett, två dygn i kylen stämmer helt enkelt inte.
– Det finns en bakterie som heter Listeria som kan tillväxa i kylskåpet, men den har vi inte åkande runt i luften. Så den kan inte växa där, det kan absolut inte hända någonting.
– I och med att du öppnat burken så kommer det in syre och då blir det oxidation, vilket gör att fetter och så börjar härskna, men det går inte på två dagar. Men det är anledningen till att mat inte är lika god efter fyra dagar i kylen. Men det har ingenting med säkerhet att göra.
Så länge du inte stoppar ner en sked som du haft i munnen, stoppat ner ett finger eller slickat på burken har du alltså ingenting att oroa dig för. Det viktigaste är att man som förälder tittar, luktar och smakar på maten så att den inte har blivit gammal. Annars är det bara att låta ditt barn njuta av den goda maten.
