Blir köksknivarna slöa i diskmaskinen? Experterna avslöjar

Publicerad: 20 maj 2025, kl. 09:38
Kan vanliga diskmetoden skada dina knivar? Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT HENRIK MONTGOMERY / TT

Det är smidigt att lägga knivarna i diskmaskinen efter matlagningen, men risken finns att favoritknivarna tappar skärpan. Är det bara en myt att knivar blir slöa i maskinen, eller ligger det sanning i påståendet?

Många diskar sina knivar i diskmaskinen, istället för att diska för hand. Det är såklart enkelt, men hur påverkar det knivarna egentligen?

Kan man diska knivar i diskmaskinen?

Ann Iren Åsberg, säljchef på norska knivtillverkaren Øyo, och Jostein Medhus, mat- och dryckesrådgivare vid Kulinarisk akademi, förklarar för Aftenposten att man ska tänka till innan man maskindiskar sina knivar.

Experterna är med andra ord eniga: De flesta knivar hör inte hemma i diskmaskinen.

– Nej, alla typer av knivar som är slipade för att användas till att skära, som till exempel kockknivar, brödknivar, filéknivar etcetera, bör alltid diskas för hand, säger Ann Iren Åsberg.

Anledningen är att den tunna, vassa eggen är mycket känslig. Den kan lätt skadas av att slå emot annan disk under programmet. Dessutom är de starka diskmedlen i maskinen tuffa mot stålet. Matrester som sitter kvar på kniven innan diskmaskinen startas kan också verka frätande på bladet.

Vissa kanske tror att billigare knivar eller de med plasthandtag klarar maskindisk. Men experterna menar att det är knivbladet och eggens hållbarhet som är det viktiga, inte handtaget. Trähandtag kan dessutom spricka och slitas av fukt och värme i maskinen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Så tar du hand om knivarna – på rätt sätt 

Det är inte bara knivarna som kan ta skada av att behandlas slarvigt, utan lagar man mat med en slö kniv kan det i värsta fall leda till att kniven slinter och att man skadar sig. Det bästa sättet att bevara knivarnas skärpa och kvalitet är därför handdisk.

Det enklaste är att diska knivarna med varmt vatten och en diskborste. Torka sedan av knivarna direkt för att undvika rost. 

Många oroar sig för bakterier efter att ha skurit rått kött eller fisk. Men Jostein Medhus lugnar:

– Ja, så länge du sköljer av och diskar kniven i varmt vatten med diskborste och lite tvål direkt efter användning, behöver du inte frukta bakteriespöket.

– Och på den tiden du använder för att ställa kniven på plats i diskmaskinen, kunde du ha diskat den färdig för hand. Förutom disk är rätt förvaring viktig för att skydda eggen. Använd magnetlist, knivblock eller en låda med knivhållare. Regelbunden slipning håller knivarna vassa. Har du lagt pengar på en bra kniv, investera i ett slipverktyg och lär dig använda det, fortsätter han.

LÄS MER: