En god köttbit till fredagsmiddagen, eller en köttfärsås med pasta är favoriträtter hemma i många svenska hem. Nu avslöjar Pensionist hur man ska hantera tinat kött.
Frysa in tinat kött – ja eller nej?
Går det att frysa ner kött som redan har tinat? Svaret är ja– men bara om du tinat upp köttet på rätt sätt. Det absolut viktigaste är att köttet har tinats långsamt i kylskåpet.
Anledningen är att den låga, jämna temperaturen i kylen effektivt hindrar bakterier från att föröka sig. Har du däremot tinat köttet i rumstemperatur är läget ett annat. Om köttet legat framme i över två timmar (eller en timme om det är varmare än 30 grader) kan farliga bakterier ha hunnit växa till sig. Då är det inte säkert att frysa in det igen.
Även om det är säkert att frysa in kött som tinats i kylen, blir kvaliteten sällan densamma. Köttet förlorar vätska när det tinar, och en andra infrysning försämrar kvaliteten ytterligare. En köttbit kan till exempel bli torr och trist. Vill du minimera kvalitetstappet finns dock några knep: Se först till att frysa in köttet snabbt för att behålla så mycket fukt som möjligt.

Tiden är en faktor
Torka gärna av köttet med hushållspapper för att få bort överflödig vätska. Frys sedan in det på en bricka utan förpackning först.När köttet är helt genomfryst packar du det tätt i en fryspåse eller liknande för att undvika frysskador.
Tiden är också en faktor– se till att frysa in köttet inom tre till fyra dagar efter att det tinats, och att det hela tiden förvarats i kylskåp. Det allra enklaste sättet att slippa fundera på att frysa in igen är att dela upp större köttförpackningar i mindre portioner redan innan du fryser in dem första gången.
LÄS MER: