Frukost, mellis och kanske till och med lunch och middag – ägg är ett livsmedel som funkar i alla lägen. Men hur får man till rätt konsistens? Ja, koka ägget i strax över en halvtimme och du är hemma! I alla fall enligt forskare.
Det är forskare i Italien som kommit fram till att äggkokningen inte bör gå så snabbt som många tror.
Koka ägget i 32 minuter för perfekt konsistens
Resultatet har publicerats i tidskriften Communications Engineering, och visar att för att få det perfekta ägget, då ska det kokas och vattenbadas om vartannat i hela 32 minuter.
Både äggulan och äggvitan blir sällan lika bra, enligt forskarna, och just därför ville de undersöka om det gick att skapa de bästa förutsättningarna för ett ägg. Strax över halvtimmen var helt enkel lösningen!
Hårdnar vid olika temperaturer
För att göra det ännu bättre – och ännu mer komplicerat – menar forskarna att det bästa hade varit om man kokade äggulan och äggvitan separat. Det beror på att gulan och vitan hårdnar vid olika temperaturer: Gulan borde kokas i en temperatur på 65 grader och vitan i 85 grader.
Steg för steg – så får du det perfekta ägget
Så bör du koka ägget för perfekt konsistens, enligt Italienska forskarna:
- Koka ägget i kokande vatten (100 grader) i 2 minuter
- Flytta ägget till en skål med ljummet vatten i (30 grader) och låt det svalna där i 2 minuter
- Upprepa proceduren så att tillagningstiden är totalt 32 minuter
Om du kokar ditt ägg på ovan nämnda vis får du en mjukare gula – samtidigt om äggvitan är perfekt genomkokt. Lycka till!