Vattenkokaren är ett av de mest använda redskapen i hemmet. Det är en självklar del av morgonrutinen för många. Oavsett om det handlar om att brygga kaffe, te eller koka upp vatten till matlagningen används den ofta flera gånger om dagen.
Men just för att den används så flitigt glöms den lätt bort när det kommer till rengöring och underhåll.
Bakterierna i din vattenkokare
Om du inte rengör den kan kalkavlagringar, bakterier och svamp påverka både vattnets smak och din hälsa. Grumme rekommenderar därför alla att rengöra sin vattenkokare regelbundet för att motverka att kokaren får dessa kalkavlagringar.
Vattenreningsgruppen skriver att kalkavlagringar bildas när vattnet innehåller höga nivåer av kalcium och magnesium. Dessa mineraler fäster sig vid vattenkokarens insida och kan med tiden skapa en yta där mikroorganismer trivs, särskilt i hårt vatten.
Vattnet smakar inte bara sämre, utan det kan också leda till matsmältnings- och andningsproblem, särskilt om fukt och organiska rester blandas med mineralavlagringarna.
Dessutom tvingar kalkavlagringarna apparaten att arbeta hårdare, vilket ökar energiförbrukningen och förkortar vattenkokarens livslängd. Att regelbundet underhålla din vattenkokare är alltså bra både för plånboken och miljön.
Så rengör du vattenkokaren – enkla knepet
Det finns flera sätt att rengöra en vattenkokare. Hus & Hem har tidigare sammanställt några populära husmorsknep. Ett sådant är att rengöra vattenkokaren med citron.
Du skär helt enkelt bara en skiva citron och lägger den i kokaren. Fyll sedan på med vatten och låt blandningen koka upp. Låt vattnet stå i kokaren i en till två timmar innan du häller ut det.
Ett annat knep från tidningen är att avkalka med hjälp av ättika. Då häller du i en dl ättika i kokaren och resten vatten. Koka sedan upp vattnet och låt det stå i minst 20 minuter. Häll sedan av vattnet och koka upp nytt vatten två eller tre gånger. Vips så ska kalkavlagringarna vara borta!
LÄS MER:







