Matlådor är ett enkelt och smart sätt att förenkla vardagen. De sparar både tid och pengar, samtidigt som det blir lättare att äta varierat och nyttigt även när dagarna är fulla med jobb, skola och aktiviteter. Men ska man välja en matlåda av plast eller glas?
Därför ska du inte använda matlådor av plast
När det kommer till matförvaring står många inför valet mellan plast- och glasbehållare. Plastlådor är ofta billigare och lättare, men enligt Naturskyddsföreningen finns det en del nackdelar med plasten.
På sin hemsida varnar de nämligen för att värma mat i plastbehållare, eftersom det finns en risk att plasten innehåller mjukgörande ämnen som kan vara reproduktionstoxiska, vilket innebär att de kan migrera till maten om plasten värms upp.
Därför ska du välja glas istället
Naturskyddsföreningen rekommenderar istället att man ska använda rostfritt stål eller glasbehållare till maten. Glasbehållare är ett säkrare alternativ eftersom de inte läcker ut kemikalier eller mikroplaster. De är också betydligt mer hållbara. Glas repas inte lika lätt, tar inte åt sig färg eller lukt och tål höga temperaturer i mikrovågsugn och ugn.
Detta gör dem till ett mångsidigt val för både förvaring, uppvärmning och servering. Även om glasbehållare kan vara tyngre och dyrare i inköp, är de en långsiktig investering. Deras livslängd är ofta mycket längre än för plastlådor, vilket gör dem till ett mer hållbart och ekonomiskt val i längden.
Att välja glas kan därför vara ett enkelt sätt att förbättra din matförvaring, men också för att plast med tiden kan repa sig, missfärgas och absorbera lukt från maten, vilket Hus & Hem har skrivit om.
LÄS MER:







