Airfryern är en favorit i köket för många matlagare, men används den frekvent blir den lätt full av ingrodda fettfläckar som kan påverka både smaken och apparatens prestanda.
Varför måste man rengöra sin airfryer?
En airfryer har ett värmeelement och en stark fläkt som cirkulerar varm luft i apparaten när den används. Det ger maten en friteringsliknande effekt utan att behöva använda mängder av fett och olja.
Vid frekvent användning kan det dock samlas fett och matrester i apparaten, vilket kan leda till dålig lukt, sämre prestanda och svårigheter att få bort ingrodd smuts, enligt Helloclean.

Rengör din airfryer – enkla knepet
För att undvika att din airfryer blir ohygienisk eller tar skada är det viktigt att rengöra apparaten regelbundet. För att göra det lite enklare har Elgiganten sammanställt en lista med steg att följa:
1. Börja med att dra ut kontaken från eluttaget så att apparaten inte är varm.
2. Öppna sedan lådan och ta ut korgen och behållaren.
3. Ställ dessa i diskhon och fyll med diskmedel och varmt vatten.
4. Låt detta stå och dra i ungefär 10 minuter.
5. Använd sedan en disksvamp eller borste för att rengöra alla delar.
6. Skölj av vattnet och torka delarna med hushållspapper. Se till att alla delar är helt torra innan du sätter tillbaka delarna i rätt ordning.
Oväntade husmorsknepet
Ett annat husmorsknep är att tillsätta bakpulver och vatten i airfryerns behållare istället. Låt sedan detta verka i 10 minuter innan du sköljer av och torkar av delarna med hushållspapper.
För att förebygga framtida ansamlingar kan du också skölja korgen efter varje användning och använda bakplåtspapper. Regelbunden rengöring förlänger inte bara din Airfryers livslängd, utan säkerställer också att maten alltid smakar bra!
LÄS MER: