Dricker du energidryck under ägglossning? Då måste du läsa det här

Är det okej att dricka energidryck när man har ägglossning – eller kan det sabba ens fertilitet? Barnmorskan svarar på den vanliga frågan!

Är det lugnt att dricka energidryck om man har ägglossning och vill bli gravid?

"Får era barn 8-11 år dricka energidryck?"

En vanlig fråga som dyker upp hos kvinnor som försöker bli gravida, är om energidryck kan påverka ens fertilitet negativt. Vi tog hjälp av vår egen leg. barnmorska – Rebecca Nilsson – som fick svara på vanliga frågor om energidrycker!

Läs mer: Varför ska man spola äggledarna? Barnmorskan svarar

Energidryck kan påverka fertiliteten

Kan energidryck sabba ens fertilitet? Enligt en del verkar det "stressa upp" kroppen och signalera att det inte är läge att bli gravid. Kan det stämma?

– Energidryck är ju inte bra för någon – egentligen. Jag tycker man ska hålla sig borta från det helt och hållet. Men om man nu måste dricka det så är det klokt att vara försiktig om man vill bli gravid, både för den som vill bli gravid och den som vill göra någon gravid. Exakt hur det påverkar ägglossningen vet jag inte men det finns forskning på att högt koffeinintag kan göra att det tar längre tid att bli gravid och man vet också att missfallsrisken är förhöjd om man dricker mycket kaffe eller energidryck med koffein, säger Rebecca Nilsson.

– Det finns även forskning som visar att koffein påverkar spermakvalitén. Så det finns alltså all anledning att avstå energidryck (och kaffe) om man försöker bli gravid, poängterar hon och fortsätter:

– Jag vill dock tillägga att den mesta forskningen på det här ämnet är gjorda på kaffe och inte energidrycker. Men koffein är koffein oavsett i vilken dryck det gäller.

Läs mer: Låg spermaproduktion – och 5 andra fertilitetsproblem hos män

Energidryck vid förlossning – okej?

– Ja, det skulle jag säga är okej om man känner att man behöver dricka det. Det finns ju en rekommendation om att dricka max 200 mg koffein om dagen under graviditeten, dels för missfallsrisken men man har också sett att högre koffeinintag kan leda till att bebisen föds med en för låg födelsevikt. Men under förlossningen så är ju bebisen redan klar och på väg ut. Man kan också få i sig energi av att dricka saft och äta något, men om man inte är sugen på det så går det såklart bra att dricka en energidryck.

Läs mer: "Barnkampen kommer knäcka oss" – relationsexperten svarar

Energidryck när man ammar, hur är det med det?

Koffein passerar över i bröstmjölken i väldigt liten mängd. Man kan försöka hålla sig till ungefär samma mäng koffein som under graviditeten. Det motsvarar ungefär 2-3 koppar kaffe/dag, och dricker man energidryck så får man hålla koll på mängden koffein det innehåller helt enkelt. Dricker man mer än så kan det påverka bebisen som blir rastlös, sover dåligt och får kolikbesvär. Om du märker att du har en orolig bebis, prova dra ner på koffeinmängden och se om det blir bättre.