Blir ensambarn egoistiska? Här är det vetenskapliga svaret

Blir ensambarn verkligen egoistiska? Foto: Unsplash
Blir ensambarn verkligen egoistiska? Foto: Unsplash

Ord som själviska, bortskämda och ensamma är inte ovanliga när folk försöker beskriva ett ensambarns personlighet. Många går så långt som att säga att ensambarn är narcissistiska.

Men hur är det egentligen – påverkas ens personlighet så negativt av att växa upp som ensambarn? I studien “The End of a Stereotype” har forskare undersökt drygt 2000 barn, och drar slutsatsen att ensambarn inte löper större risk att bli narcissister än barn som växer upp med syskon.

Ensambarn är bättre på social anpassning

Tvärtemot vad fördomarna säger finns det forskning som tyder på att ensambarns personlighet formas av att de umgås mycket med vuxna. De blir ofta självbehärskade, utåtriktade och bra på att anpassa sig och acklimatisera sig till nya typer av situationer. Bland annat har det visat sig att ensambarn får mer prestigefyllda yrken än barn med syskon.

Läs också: Är det sant att storasyskon oftare blir chefer? Vi har svaret!

“Kommer mitt ensambarn bli ensamt?”

Många som har ett barn redan känner sig tveksamma inför familjeplaneringen. Det är inte helt ovanligt att en del känner sig “tvungna” att skaffa ett barn till, eftersom det finns många orostankar kring att bara skaffa ett barn. Kommer folk tycka illa om mitt barn och döma ut mitt barn som ett ensambarn? Kommer mitt barn få svårt att umgås med andra barn? Kommer mitt barn bli ensamt?

Läs också: 7 tecken på att ditt barn har en introvert personlighet

Ensambarn – eller snarare endabarn

Många ensambarn från Familjelivs forum beskriver själva att de lärde sig umgås med vuxna på ett annat sätt än de tycker att folk med syskon har gjort. Att växa upp kanske inte nödvändigtvis är mer ensamt än för någon som växer upp med syskon – istället umgås barnet mer med sin vuxna omgivning. Många poängterar att det kanske snarare borde heta endabarn, eftersom ensambarn är en nedlåtande ton och får det att låta som att det var väldigt ensamt.

Läs också: Han vill inte ha barn – borde jag göra slut?

Forumet frågar ensambarnet

På Familjelivs forum har det diskuterats mycket kring personligheten hos ensambarn. I en av trådarna får en person som växt upp utan syskon frågan om hen är van vid att anpassa sig till andra.

– Jag skulle säga att jag sätter andra i första rummet och mig själva i andra, allt som oftast. Är alldeles för snäll för mitt bästa och anpassar mig i för stor mån ofta, svarar den anonyma trådstartaren.

Ta del av tråden: Jag är ensambarn. Fråga vad du vill!