• Blossom

    Ni som fått cytotec....långt och lite äckligt...

    För ett par tre veckor sedan var vi på vårt första ultraljud...där det konstaterades att ngt inte stämde...fick ny tid veckan efter där det då kunde klargöras att lilla pyret slutat leva i bebisvecka 5. Det har verkligen varit en känslomässig bergochdalbana. Läkaren gav min kropp en vecka på sig att sköta utstötningen själv annars skulle jag måsta skrapas. På måndagen efter började jag blöda...men det var bara ngr droppar och slutade lika snabbt som det började. Ringde in och fick en tid på tisdagmorgon för koll.

    Då gav läkaren mig cytotec för att livmodern skulle öppnas och det skulle stötas ut. Det var det värsta jag någonsin varit med om, jag var inte beredd på den smärtan och ingen värktablett eller ngt hade han skickat med mig hem. Jag låg hemma och skrek och kräktes och blödde ngt enormt. Vid två tillfällen kom det stora klumpar av blod ur mig och jag tänkte då att nu kan det inte finnas mer. På onsdagen var jag hemma och vilade och blödde lite som vanligt vid mens och hade inte ont alls. Hade tid för efterkoll igårmorse och fick då beskedet att jag inte skulle behöva skrapas.

    Sedan när jag kom hem så började smärtan i livmodern att tillta ngt så hemskt...och än en gång fick jag gå igenom samma sak. Hade andra värktabletter hemma som jag tog och ringde in på specMVC. De sa att om smärtan inte avtog av tabletterna så skulle jag måsta åka in och skrapas. Som tur var kom min mamma och var med mig och hjälpte mig genom det hemska och än en gång stöttes två stora klumpar av blod ur mig. Sedan somnade jag av ren utmattning.

    Ni som har fått cytotec, hur har det varit för er? Har ni måstat åka in och skrapa ändå? Har det återkommit som för mig? Hur mycket kan det egentligen finnas kvar?

    Ska ringa in för att få en ny tid för koll idag...men är livrädd att måsta skrapas. Det känns som om det får räcka nu. Jag vill bara att det här ska vara över...

    Jag kan inte sova och sitter därför här...hoppas det är ngn annan som är vaken också...

  • Svar på tråden Ni som fått cytotec....långt och lite äckligt...
  • Lindah6

    Hejsan.
    Jag fick med mig hem tabletterna igår men har inte känt av någonting. Kan knappt säga att jag blöder något heller. Nu väldigt orolig att det inte hjälpte mig alls  och måste göra  om allt igen =/
     

  • Anna4

    Jag fick med mig dessa tabletter då de konstaterade att fostret var dött i v 10, 2 cm stor. Det startade på natten utan att jag tog tabletterna och allt kom ut trodde jag. Kändes som förvärkar så jag klarade mig med två treo, men jag hade fått med mig 6 starkare tab hem. De skulle ringa dagen efter och kolla hur det gick men det gjorde de inte... Efter tre dagar började jag blöda mycket igen och fick åka in, de sa att det var en cm kvar men att jag inte behövde skrapas. Jag skulle då ta cytokec, men de har senare kommit ut i toaletten. Vet inte om jag förde upp dem tillräckligt? Igår kom sista biten ut tror jag i alla fall.

  • anka och uggla

    När jag fick MA i somras fick jag välja tabletter eller skrapning och valde skrapning, eftersom jag hört att många ändå blev tvungna att skrapa efter tabletterna, eftersom de ofta inte funkar helt. Skrapningen gick hur bra som helst. Jag blödde lite i 2 dagar efteråt, hade minimal mensvärk och själva ingreppet kände man ju inte av alls. Skulle definitivt välja skrapning igen om jag hamnade i den situationen. Den här tråden har gjort mig ännu mer säker på det.. Tyst

  • Blåbäret11

    Mitt MA (var i v 10, den dog ca v 6-7) upptäcktes den 6 dec och jag fick med mig tabeltter hem från KK, fick inte välja mellan skrapning och tabelletter. Jag var jätte orolig och ställde in mig på det värsta men för mig gick det faktiskt väldigt bra, jag blödde mycket första två dygnen sen blev det som vanlig mens och det slutatde helt i helgen.
    Jag hade kramper de två första dagarna men inte så farliga så jag behövde aldrig ta de starka tabletter som jag fick med utan det räckte med två alvedon när det var som värst.

    Det jag däremot tyckt var väldigt jobbigt var att jag fick så dåligt bemötande på KK i Lund, sån skillnad när de trodde att jag var gravid fick jag ligga ner och vila där och efter undersökningen så var det bara att snabbt gå ingen information utan det skulle jag läsa på ett papper som jag fick med. Vilket var kass eftersom det inte stod något om de lugnande jag fått med, ingen dosering alls.. Därav vågade jag inte ta dem. Fick återbesök 1 feb.. vilket också kände för jävligt, så långt dit så det finns inte!! Hoppas ju på att vara gravid igen då.

    I alla fall så åkte jag in igår för att jag fortfarande har kramper och jag var orolig att det inte funkat på mig eftersom jag inte fått ut några stora klumpar.. träffade en jätte trevlig läkare. Hon gjorde grundlig undersökning och talade lungt till mig och bara det gjorde att trots allt som hänt lämnade jag faktiskt lycklig och kände att jag fixar det här.

    Måste även tillägga att detta var på jourtid och då har de massor och göra och ändå fick jag sånt trevligt bemötande.. Det var min historia så här långt.  

  • Nera85

    Hej alla.

    Vill tillägga till denna tråd att Sveriges radio idag hade ett reportage om detta preparat. Det är inte ens godkänt för att användas för detta, kanske därför läkaren någon rapporterat till inte ville anteckna fel i beskrivningen. Det är i själva verket ett preparat för magsår!

    Info från FASS:
    "Cytotec används för att läka sår i magsäcken samt i förebyggande syfte för att förhindra uppkomst av sår i magsäck och tolvfingertarmhos patienter med ökad risk för sår vid behandling med läkemedel mot inflammation och värk. Cytotec skyddar magslemhinnan genom att öka produktionen av slem i magsäcken och utsöndringen avbikarbonat i tolvfingertarmen. Cytotec hämmar även magsaftsekretionen och minskar nattlig magsyrasekretion."

    Och funktionen som ni får/fått tabletterna för är EN BIVERKNING, återgifen från FASS:
    "Onormala sammandragningar av livmodern, fosterdöd, ofullständig abort, för tidig födsel, kvarhållen moderkaka efter förlossning, bristning i livmoderväggen,perforation av livmodern, livmoderblödning, födelsedefekter."

    I programmet från SR idag sa de från företaget som tillverkar produkten att de inte vill att det används till detta. Och i många andra länder är det starkt ifrågasatt. På vissa sjukhus i Sverige har man bestämt att man absolut inte använder det, exempelvis i Göteborg. Och intressant är att då det inte är godkänt för denna användning tar läkare som väljer detta preparat en stor risk så klagar ni till den läkare ni haft så finns det stor risk att de inte vill lyssna, de har ju gjort fel. Så varför gör man då såhär, när det finns andra preparat som är godkända för detta syfte och uppenbart inte lika dåligt? Jo, det är betydligt billigare. 

    Lite inte på att alla läkare har koll, att de väljer rätt och att de är fullt pålästa eller vill ta rätt beslut för er. Be att få andra preparat för det finns!

    länk till SR och programmet från Kaliber: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=4983425 

    Från hemsidan:
    "Nedblodade badrum, blodtransfusioner och vård i respirator. Det som av läkarna beskrivs som en effektiv och billig behandling vid missfall och förlossningar blev något helt annat. 


    Det beskrivs som det effektiva och billiga läkemedlet som ger kvinnan möjlighet att välja en enkel behandling i sitt eget hem efter missfall. Men medan läkarna talar om få och lindriga biverkningar som illamående och diarré vittnar kvinnor Kaliber talat med om blodbad hemma på toaletten, outhärdlig smärta och blodtransfusioner.


    Och medan utländska myndigheter varnar för hjärnskador, dödsfall och livmödrar som brustit när medicinen använts vid förlossningar så väljer flera stora svenska sjukhus att använda den ändå."

    Och till er som vill säga att "min upplevelse är att det gick bra" Grattis! Och kul för er, men jag tycker att detta är värt att tas på alvar av att de som "upplevt" helvetet ska få lite upprättelse.  


    Cytotec
  • Sonrisa

    Men oj, den debatten har jag fullständigt missat, trots att jag fått två behandlingar med cytotec det senaste halvåret. Inte ett knyst om detta. Det gick inte att hitta atrikeln på Kalibers hemsida längre, kan bara lyssna på reportaget.

    Men för mig gick det nog ändå förhållandevis bra. Första gången gjorde det iofs vansinnigt ont, jag trodde jag skulle dö, men jag blev väl omhändertagen på sjukhuset, av sköterskorna och min man, fick smärtstillande och de tittade till mig hela tiden, så jag kände mig trygg. Andra gången fick jag, efter att ha övertalat läkaren, lov att göra det hemma. Eftersom jag inte fött barn ville de egentligen inte låta mig göra det hemma, men jag har långt att åka til lsjukhuset och ingen som kunde köra mig dit. Och eftersom jag då gjort det bara några månader tidigare så fick jag lov att ta behandlingen hemma. Det gick bra och gjorde inte alls lika onte som första gången, Men graviditeten hade då också avstannat betydligt tidigare...

    Att ska ska få gå till så som TS beskriver är ju fullständigt vansinnigt! Men det var ju också för 8 år sedan som den här tråden startades, så jag hoppas att lite förändring ändå har skett sen dess...

  • lillakicka

    Jag fick cytotec och sedan skrapning. Det gjorde fruktansvärt ont och som du beskriver kom stora klumpar med kläggigt blod i omgångar.. Svettades och vred mig som en orm, det kändes lite som hur "Alien" ser ut. Ingen smärta kan beskrivas med den ! efter skrapningen tillkom inga komplikationer förutom att de stack mig fel i armen flera gånger så jag var öm i två veckor ;)

  • Polarlantis

    Vi fick konstaterat MA i v 12 och cytotec. Låg inne på gyn och det gjorde ONT och jag fick morfinspruta för att klara det hela. Dock öppnade jag mig inte alls och inget hände. Fick komma in igen och göra det och denna gången hände inget alls, kände det inte ens. Dock fanns det kvar där inne så det blev skrapning och det var ingen fara alls. Fick ju cytotec igen då innan ingreppet och fick ont men kom in på operation innan det gjorde för ont, behövde dock ligga ner. Efter känndes det inget alls, lite öm kanske. Så ALDRIG cytotec för mig igen om det blir nytt MA eller ngt annat!!!

    Beklagar ditt MA!!! KRAM!! 

  • Lindsey Egot the only one

    Jag förstår inte varför sjukvården fortsätter ger kvinnor cytotec. De kan ge allvarliga skador på livmodern även när fostret inte är så stort.

Svar på tråden Ni som fått cytotec....långt och lite äckligt...