• mysan1981

    Kom på min granne...

    Våra grannar är av rasen äldre och har bott här i hela sitt liv. vi e inflyttade för nästan exakt ett år sedan.

    vi började släppa ut våra innekatter för att vi flyttade ut på "landet" en katt e ju ändåså ett utedjur

    nu till probelmet. min granne går ut så fort han vaknar å ställer ut sin bil och har garaget öppet.
    han åker i den ca en gång i veckan.
    Min ena katt speciellt tycker om att sitta på bilar och gör så ibland, då kan de ju hända att det är hans.

    han har kommit och antytt detta ett par gånger nu det sista, och min kille och jag har sagt att du får gärna "skrämma" iväg henne tom slänga vatten efter henne så kanske hon inte finner deras tomt så lockande längre.

    Idag när ja och min kompis kom hem så ser vi min granne stå 10m bort från våran tomt. alltså kanske en 80m iväg från deras och slänger sten på min katt..
    (de dumma e att han slänger det tom emot husen så hon flyr i panik mot det han vill undvika.)

    givetvis stannar ja bilen å frågar va i helvete han håller på med, han kontrar me att hon är på deras bil
    ja sa de va fan eran bil står inte här. de här e lixom inte ens inärheten av våran gård.
    ja men ha den som inne katt då säger han..
    i ren frustaration utbrister ja gubbjävel. vilket e otroligt dumt egenligen.

    men ja har sagt de repar hon bilen lr vad som helst så e de våran skylldighet att betala.
    Men detta påhopp skedde så långt ifrån hans bil så de e löjligt.

    ska ja va tvungen å hålla henne instängd. hon älskar att va ute. ??
    ja e rädd för att han kommer ha ihjäl henne... ``??´´

  • Svar på tråden Kom på min granne...
  • enny signatur
    DaCiss skrev 2007-10-18 17:16:04 följande:
    Visst, du kan skylla på bilföraren, men i grund och botten bör du veta och känna att det var upp till dig att se över dina barn.
    Om en förare försöker köra över mitt barn emdvetet, ja då skulle jag HELT lägga skulden på honom.
  • Motojja

    PIIXELSLYNA: Har haft hund i 12 år och vet vilket ansvar man tar,
    men skulle inte tveka om någon oansvarig med så kallade kamphundar anfaller, har själv varit utsatt, då gäller de att fly än illa fäkta,och om sten vore de sista så skulle jag inte tveka.
    PIIXELSLYNA: Vad har du själv för hund eller katt?
    Eller du kanske inte har något husdjur?

  • piixelslyna
    Motojja skrev 2007-10-18 18:12:37 följande:
    PIIXELSLYNA: Har haft hund i 12 år och vet vilket ansvar man tar,men skulle inte tveka om någon oansvarig med så kallade kamphundar anfaller, har själv varit utsatt, då gäller de att fly än illa fäkta,och om sten vore de sista så skulle jag inte tveka.PIIXELSLYNA: Vad har du själv för hund eller katt?Eller du kanske inte har något husdjur?
    Så du skulle alltså bara kasta sten mot en ras som du anser omfattar den sk. "kamphund" synonymen? Vilka raser ingår där?

    Vad spelar det för roll vad jag har?
  • listo
    Motojja skrev 2007-10-18 18:12:37 följande:
    PIIXELSLYNA: Har haft hund i 12 år och vet vilket ansvar man tar,men skulle inte tveka om någon oansvarig med så kallade kamphundar anfaller, har själv varit utsatt, då gäller de att fly än illa fäkta,och om sten vore de sista så skulle jag inte tveka.PIIXELSLYNA: Vad har du själv för hund eller katt?Eller du kanske inte har något husdjur?
    Fast i min värld finns det en viss skillnad mot att bli anfallen jämfört med att t.ex. tycka det är jävligt irriterande om grannens katt bajsar i ens rabatt...
    Självklart har man rätt att försvara sig om man blir anfallen, om man har en hund som hänger med tänderna i ens ben så är det självfallet inte så att man ska förväntas gulla med hunden och ringa en myndighet. Men det är som sagt lite olika saker.

    Och som jag skrev tidigare så är ansvaret självklart djurägarens.
    Jag är extremt tålmodig, förutsatt att jag i slutändan får min egen vilja igenom
  • sanna77
    listoplisto skrev 2007-10-18 17:39:52 följande:
    Men det hela är ju väldigt enkelt... som husdjursägare har man strikt ägaransvar, vilket betyder att man är skyldig att hålla katten (i detta fall) under sådan uppsikt att den inte vållar olägenhet för andra. Grannen är alltså i sin fulla rätt att bli galet förbannad på att din katt ligger på hans bil o.s.vSedan är det naturligtvis inte okej att kasta sten på NÅGON, men det är rätt lätt att förstå att man som granne kan bli jävligt less på en katt som man upplever att man inte får vara ifred för. Din katt - ditt ansvar.
    Som hundägare har man strikt ansvar för skador som uppkommer. En kattägare har ingen strikt ansvar, man är endast skyldig att stå för kostnader om man har varit vårdslös. Eftersom katter har rätt att vara lösa, och det därmed inte anses som vårdslöst att släppa ut katten, kan man alltså inte bli skadeståndsskyldig enligt lagens mening för att en katt repar en bil. Det man i lagen menar med olägenhet är en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt. Det räknas alltså inte som en olägenhet att en katt passerar över grannens tomt, eller hoppar upp på grannens bil.

    Självklart måste man försöka komma överens med grannen ändå, så att alla blir nöjda. 

    TS: Vilken gräslig granne ni har. Självklart ska man aldrig kasta sten på djur. Jag tycker det låter konstigt att er katt skulle tillbringa så stor tid på er grannes bil. Katter brukar väl mest sitta på motorhuven om den är varm, men om han inte kör med bilen borde inte det inträffa så ofta. Kan ni inte tipsa honom om att han kör in bilen i garaget när han har varit någonstans? Om han dessutom kastar sten på katten känns det väl inte så sannolikt att den ens går dit något mer? Annars kan ni kanske försöka få katten att vara inne på dagarna och ute på nätterna istället?  
  • piixelslyna
    sanna77 skrev 2007-10-18 18:35:20 följande:
    Som hundägare har man strikt ansvar för skador som uppkommer. En kattägare har ingen strikt ansvar, man är endast skyldig att stå för kostnader om man har varit vårdslös. Eftersom katter har rätt att vara lösa, och det därmed inte anses som vårdslöst att släppa ut katten, kan man alltså inte bli skadeståndsskyldig enligt lagens mening för att en katt repar en bil. Det man i lagen menar med olägenhet är en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt. Det räknas alltså inte som en olägenhet att en katt passerar över grannens tomt, eller hoppar upp på grannens bil.Självklart måste man försöka komma överens med grannen ändå, så att alla blir nöjda. TS: Vilken gräslig granne ni har. Självklart ska man aldrig kasta sten på djur. Jag tycker det låter konstigt att er katt skulle tillbringa så stor tid på er grannes bil. Katter brukar väl mest sitta på motorhuven om den är varm, men om han inte kör med bilen borde inte det inträffa så ofta. Kan ni inte tipsa honom om att han kör in bilen i garaget när han har varit någonstans? Om han dessutom kastar sten på katten känns det väl inte så sannolikt att den ens går dit något mer? Annars kan ni kanske försöka få katten att vara inne på dagarna och ute på nätterna istället?  
    Är det inte så att enligt lagen ska man ha uppsyn över sina djur, gäller både katter och hundar. TS har ju tydligen inte katten under uppsyn när denne är ute.
  • Motojja

    "PIIXELSLYNA" tror inte du är dummare än att du förstår vad jag menar om du läser mina innlägg , inte "FAN" går jag runt och kastar sten på hundar eller katter som kallas "Kamphund eller Katt", förvånande nog så finns de även kampkatter eller snarare dom gulliga kattungar som dumpades när semestern var slut,och då menar jag inte 2007 utan året innan som nu byggt sig ett eget revir och avlat av sig och sett till att de finns VILDKATTER,
    härligt igentligen att dom funnit sitt rätta jag , men dom är inte lätta att tas med,tycker bara synd om dom stackarna som inte var starka nog att föra sina gener vidare och de var väl dom flesta.
    Om alla katter vore som dom hade vi inga problem,dom ger sig inte på bilar och avskyr folk i allmänhet , dom har ju de liksom inbyggt i generna "Människor skall vi inte lita på,akta er för dom" dessa så gulliga garnnystan som barn o barnbarn har gullat med några veckor på semestern och sedan bara glömts bort, nej var mer rädda för om ni släpper ut en innekatt som råkar på dessa
    monster "KAMPKATTER" de kan gå illa!
    Härmed slutar jag mina inlägg på denna tråd!

  • sanna77
    piixelslyna skrev 2007-10-18 18:47:31 följande:
    Är det inte så att enligt lagen ska man ha uppsyn över sina djur, gäller både katter och hundar. TS har ju tydligen inte katten under uppsyn när denne är ute.
    Jovisst, man ska ha uppsyn över hundar och katter, med hänsyn till deras natur. En katts natur skiljer sig rätt markant från en hunds, och katten behöver man därför enligt lagen inte ha kopplad.
  • piixelslyna
    sanna77 skrev 2007-10-18 20:07:17 följande:
    Jovisst, man ska ha uppsyn över hundar och katter, med hänsyn till deras natur. En katts natur skiljer sig rätt markant från en hunds, och katten behöver man därför enligt lagen inte ha kopplad.
    Vart har jag sagt att man måste ha katten kopplad? Det har jag aldrig sagt. Jag har sagt att man är skyldig att ha uppsyn över sin katt.

    Vi har våran katt ute, men vi vet var hon är hela tiden, hon kommer när man ropar och hon går inte från tomtgränsen mer än nån/några meter.

    Vi har inga problem med grannarna, just för att vi har uppsikt över våran katt.
Svar på tråden Kom på min granne...