• Saskia

    sex innan äktenskap

    Står det i bibeln eller koranen att man inte får ha det?

  • Svar på tråden sex innan äktenskap
  • Saskia

    Halal

    "försöka få det till att det är 'ok med våldtäkt'"
    Det har jag aldrig försökt.

    Om Sharia/Islam har dåligt skydd mot våldtäkt inom äktenskap eller inte vet jag ingenting om. Jag talar bara om sådant som är gemensamt för muslimer och kristna.
    Dvs att man inte bör avvisa sin partner eftersom det är en synd.
    Och att ge sitt samtycke till samlag trots att man inte har lust till det, det tror jag är nästintill lika illa psykologiskt sätt.

    Och tro det eller ej, det händer, ibland har man inte lust. Det är ingen sjukdom som man kan gå till doktorn för. Det är helt normalt.

    "Menar du att 'människans egna vinster och fördelar framför det goda' skulle vara att rent av kunna bli våldsam, dvs tvinga sig till sex före att behandla sin man/fru på det sätt som föreskrivs?" - nejdu, det menar jag inte. Jag menar att jag tror inte att Gud skulle hitta på en så vansinnig regel som innebär att någon någonsin skulle vara tvungen att ha sex mot sin vilja för Guds skull. Det måste vara en människa som kommit på den regeln.

  • grynflingan

    Det var jag som skrev att sex inte är en rättighet. Inte i ett kristet äktenskap.

    En fråga till er muslimer: Får en kvinna - eller man, i ett muslimskt äktenskap säga "Nej inte ikväll" eller på annat sätt *tillfälligt* neka sexuell samvaro. Frågan är ärligt ställd och jag är bara nyfiken.

  • Saskia
    grynflingan skrev 2007-12-11 21:30:48 följande:
    Det var jag som skrev att sex inte är en rättighet. Inte i ett kristet äktenskap.En fråga till er muslimer: Får en kvinna - eller man, i ett muslimskt äktenskap säga "Nej inte ikväll" eller på annat sätt *tillfälligt* neka sexuell samvaro. Frågan är ärligt ställd och jag är bara nyfiken.
    Jag kan svara, vi har ju redan gått igenom detta flera varv: det är inte ok om man inte har giltigt skäl.
    Samma som inom kristendomen alltså.
  • grynflingan

    Saskia,
    jag är kristen så jag vet vad kristendomen säger. Och det är int e det som du påstår.

    Såvida du inte är muslim, så skulle jag uppskatta om de som kallar sig muslimer svarar om det är ok? Du kan ju ha missuppfattat.

  • Saskia
    grynflingan skrev 2007-12-11 21:41:40 följande:
    Saskia, jag är kristen så jag vet vad kristendomen säger. Och det är int e det som du påstår.Såvida du inte är muslim, så skulle jag uppskatta om de som kallar sig muslimer svarar om det är ok? Du kan ju ha missuppfattat.
    Enligt Sallisen med fler i denna tråd så är det att bryta ett löfte till Gud att avvisa sin partner av dåliga anledningar som att man "inte har lust". Detta pga att samlag är äktenskapets konstitution.

    Och nu vill du inte hålla med om det?

    Detta gäller alltså traditionella kristna som menar att sex endast ska förekomma inom äktenskapet.
  • grynflingan

    Saskia,

    det där som Sallisen har sagt är helt korrekt. Man bör ha regelbunden sex i ett äktenskap. Så är det. Det är inte hälsosamt att neka under en längre period. Men det är inte samma sak som att sex är en rättighet eller en skyldighet. Ett äktenskap är ingen affärsuppgörelse där man kan säga "om du ger mig det så ger jag dig detta".

    Jämför med mat om du vill.

    Man bör äta. Gud vill att vi ska äta. Regelbundet. Det är roligt att äta. När man har apptit. Gud vill att man ska ha apptit. Han har skapat apptiten. Det betyder inte att vi inte kan hoppa över ett mål då och då eller att vi måste äta för jämt och ständigt. Eller att vi glädjelöst äter "för att vi måste nu igen". Eller att vi äter "för det är Guds bud". Vi äter för att vi tycker om det och för att vi bryr oss om oss själva och vår kropp. Så är det med ett äktenskap också; vi kommer tillsammans med en viss regelbundenhet för att vi (båda) tycker om det och bryr oss om varandra och vårt äktenskap. Det är glädje och lust i det. Inte en massa "plikt och påbud".

  • grynflingan

    Vad är det som är svårt att förstå med det egentligen ????

  • Saskia

    "vi kommer tillsammans med en viss regelbundenhet för att vi (båda) tycker om det och bryr oss om varandra och vårt äktenskap. Det är glädje och lust i det." - det där åter toppen tycker jag. Så länge som ni har lust så är det väl jättebra.

    Jag pratar som sagt var om de situationer när man inte har lust.

  • Saskia

    "Vad är det som är svårt att förstå med det egentligen ????"

    nä, jag har inte så många fler frågor...jag tror jag har det ganska klart för mig nu.

    Men det är ju klart att det är svårt att fatta att ni tror att det är Gud som har hittat på dessa absurda regler. Men, det lär jag nog inte förstå ändå, hur mycket ni än förklarar.

  • Tygtiiger

    Ummah: Dilsa Demirbag-Steen: författare och krönikör
    Dilba (egentligen Dilbahar) Demirbag - hennes lillasyster, artist

    Och Dilsa Demirbag-Sten har skrivit en väldigt bra bok, förresten - jag uppfattade den inte som mot islam, men mycket mot en kvinnoförtryckande kurdisk kultur. Och en hyllning till en mycket speciell mormor!!

Svar på tråden sex innan äktenskap