• Saskia

    sex innan äktenskap

    Står det i bibeln eller koranen att man inte får ha det?

  • Svar på tråden sex innan äktenskap
  • giftgrodan
    Halal skrev 2007-12-13 18:33:44 följande:
    "Kontroll över ekonomin innebär makt. Den makten är kodifierad i koranen och sunnah. Du kan själv referera relevanta verser. Och detta har ALLT med jämställdhet att göra. ''Kolla en sida bakåt, inlägg 233. Är inte det ditt inlägg?Så ser jag inte alls det. För du förbiser ju ANSVARET när det gäller den ekonomiska biten. Hade du skrivit att kvinnan inte har en egen inkomst varje månad som hon får i 'lönekuvertet' HADE jag kunnat förstå dig till viss del. Men inte i det här fallet.
    Är inte ansvaret en del av att ha makten?
  • Let The Ùmmah rise again
    giftgrodan skrev 2007-12-13 21:33:42 följande:
    nej? Det är därför jag undrar varför de inte ska få ha hand om lika mycket pengar som männen.
    Allvarligt gör vi fel i vår familj då jag får gubbens hela lön i handen i slutet av varje månad och han bara får lite fickpengar av mig nu?????? Halal vad tycker du om detta borde han istället ta hand om pengarna
  • Halal

    Giftgrodan

    ''Är inte ansvaret en del av att ha makten?''

    Det muslimska äktenskapet handlar inte om ha eller inte ha makt.

  • JTA
    Halal skrev 2007-12-13 18:33:44 följande:
    JTA''Halal, jag har ingen aning om vad du här har svarat på. Inte mitt inlägg i alla fall.Och angående det sista stycket: Kontroll över ekonomin innebär makt. Den makten är kodifierad i koranen och sunnah. Du kan själv referera relevanta verser. Och detta har ALLT med jämställdhet att göra. '
    'Kolla en sida bakåt, inlägg 233. Är inte det ditt inlägg?
    Så ser jag inte alls det. För du förbiser ju ANSVARET när det gäller den ekonomiska biten. Hade du skrivit att kvinnan inte har en egen inkomst varje månad som hon får i 'lönekuvertet' HADE jag kunnat förstå dig till viss del. Men inte i det här fallet.
    233 är säkert mitt inlägg (orkar inte titta), men jag lyckas inte se att du i DITT inlägg svarat på någonting i mitt inlägg.

    Hur som hafver. Ansvaret är givet av din gud. Detta ansvar ger vissa förpliktelser såväl som vissa företräden, även dessa givna av din gud. Tagna i sin helhet ger dessa ansvar, förpliktelser och företräden för mannen (och motsvarande motsatser för kvinnan) en klar bild av en patriarkal samhällsstruktur, som bara ärkekonservativa kan relatera till och som skapar en förstelnad kultur som samhället i stort och kvinnorna i synnerhet förlorar på.
  • Halal

    JTA

    ''233 är säkert mitt inlägg (orkar inte titta), men jag lyckas inte se att du i DITT inlägg svarat på någonting i mitt inlägg.''

    Så kan det vara - ibland 'blir man tvungen' att lita på den man egentligen inte törs lita på...

    I så fall om jag inte kunnat svara enligt förväntningar, my bad - men det går att försöka igen.

    ''Hur som hafver. Ansvaret är givet av din gud. Detta ansvar ger vissa förpliktelser såväl som vissa företräden, även dessa givna av din gud. Tagna i sin helhet ger dessa ansvar, förpliktelser och företräden för mannen (och motsvarande motsatser för kvinnan) en klar bild av en patriarkal samhällsstruktur, som bara ärkekonservativa kan relatera till och som skapar en förstelnad kultur som samhället i stort och kvinnorna i synnerhet förlorar på.''

    Sant, riktlinjerna för rollförhavandet är givet av Allah. Det finns dock inget som säger att detta strikt måste hållas OM man sinsemellan kommer överens om annat. Men har man problem att samsas om 'vem ska göra vad' kan man alltid relatera till vad Allah har sagt. Och slipper på så sätt inblandning av utomstående och segdragna domstolsförhandlingar - måhända.

    Jag kan dessvärre inte relatera till mig själv som en förlorare, utan som en vinnare tillsammans med mannen. Man ska vara mycket observant så man inte hamnar i kulturella konstruktioner som kan ha en mycket negativ effekt på både det privata och det offentliga.

  • giftgrodan
    Halal skrev 2007-12-13 21:46:09 följande:
    Giftgrodan''Är inte ansvaret en del av att ha makten?''Det muslimska äktenskapet handlar inte om ha eller inte ha makt.
    Det var inte det jag frågade. Men om en part i ett förhållande bestämmer över större delen av pengarna, är inte det att ha makt över pengarna?
  • Halal

    Giftgrodan

    ''Det var inte det jag frågade. Men om en part i ett förhållande bestämmer över större delen av pengarna, är inte det att ha makt över pengarna? ''

    OM man är egoist och inte lever som man lär kan det säkert vara det. Men då följer man inte vad Islam lär.

    Viktigt, som alltid, att skilja mellan vad Islam lär och vad enskilda muslimer må göra.

  • JTA
    Halal skrev 2007-12-14 11:57:05 följande:
    'Sant, riktlinjerna för rollförhavandet är givet av Allah. Det finns dock inget som säger att detta strikt måste hållas OM man sinsemellan kommer överens om annat. Men har man problem att samsas om 'vem ska göra vad' kan man alltid relatera till vad Allah har sagt. Och slipper på så sätt inblandning av utomstående och segdragna domstolsförhandlingar - måhända. Jag kan dessvärre inte relatera till mig själv som en förlorare, utan som en vinnare tillsammans med mannen. Man ska vara mycket observant så man inte hamnar i kulturella konstruktioner som kan ha en mycket negativ effekt på både det privata och det offentliga.
    Jasså, jag visste inte att man och kvinna kunde fördela ansvar s'il vous plait. Trodde nog snarare att påbuden från Allah som vanligt inte var förhandlingsbara. Är det verkligen så? Och, som man faktisk kan tolka ditt inlägg, om man inte är överens är det mannens rätt som gäller.

    Vad är det då för rollfördelning Allah har givit oss i sin oändliga nåd?

    Nedanstående är ett kapitel i "The ideal muslimah" (givetvis skriven av en man). Rulla ner till rubriken "She is obedient to her husband and shows him respect".
    www.usc.edu/dept/MSA/humanrelations/womeninislam/idealmuslimah/chapter4.html

    Mannen är ansvarig för ekonomin -- konsekvensen är att värdet av en kvinnas vittnesmål är hälften av en mans:
    islam-svarar.se/web/modules.php&file=article&sid=122

    Mannen äger företräden framför kvinnan, men skall inte slå henne för hårt om hon är olydig:
    islam-svarar.se/web/modules.php&file=article&sid=121

    Lama ursäkter till varför en man får ha upp till fyra fruar, medan en kvinna endast får ha en man:
    islam-svarar.se/web/modules.php&file=article&sid=125

    Om hustrun nu vill bli av med hustyrannen? En man skiljer sig genom att säga "jag skiljer" mig tre gånger. En kvinna måste antingen bevisa i domstol att äktenskapet havererat (i muslimsk mening) eller betala sig ur det hela.
    www.readingislam.com/servlet/Satellite&cid=1123996015660

    Bara några exempel. Listan kan göras längre om man vill.

    Notera vänligen att här finns inga lössryckta citat och att alla sajter är proislamiska.

    Avslutningsvis en bild på en kvinna som lever i ett äktenskap med en rejält konservativ och kristen man, och ett par andra kvinnor som lever i ett muslimskt land. Om ni tittar noga finns där en subtil skillnad. Någon som noterar den?
    snarla.wordpress.com/2007/10/23/laura-bush-visits-saudi-arabia/
  • Halal

    JTA

    ''Jasså, jag visste inte att man och kvinna kunde fördela ansvar s'il vous plait. Trodde nog snarare att påbuden från Allah som vanligt inte var förhandlingsbara. Är det verkligen så? Och, som man faktisk kan tolka ditt inlägg, om man inte är överens är det mannens rätt som gäller.''

    Kan du visa mig att man och kvinna inom sitt äktenskap inte får göra det de kommer överens om sinsemellan så har du min uppmärksamhet.

    ''Vad är det då för rollfördelning Allah har givit oss i sin oändliga nåd?

    Nedanstående är ett kapitel i "The ideal muslimah" (givetvis skriven av en man). Rulla ner till rubriken "She is obedient to her husband and shows him respect".
    www.usc.edu/dept/MSA/humanrelations/womeninis...''

    Jag ser inget fel i att inte respektera sin man. Jag respekterar alla människor, försöker även respektera de som ständigt förnedrar mig, varför skulle jag visa den som i så fall står mig närmaste mindre respekt? Absolut inte.

    Att vara lydig är att vara lyhörd för mig. Det går åt två håll. Om båda har samma inställning är det självfallet vad det innebär, problem kan det bli om man har olika uppfattning däremot. Jag brukar poängtera vikten av att verkligen lära känna den som man tänker gifta sig med, vilka åsikter och värderingar personen har. Det är väldigt grundläggande och viktigt för framtiden. För kan man inte älska, vara lydig/lyhörd och visa respekt - kommer man inte ha någon god framtid tillsammans.

    ''Mannen är ansvarig för ekonomin -- konsekvensen är att värdet av en kvinnas vittnesmål är hälften av en mans:
    islam-svarar.se/web/modules.php&fil...''

    Att värdet av vittnesmålet är hälften (gäller inte alla vittnesmål) betyder dock inte att KVINNAN är värd hälften.
    Som att säga att Monopol spel kostar hälften mot vad Tjuv och Polis spel kostar, då därför är ''Monopol'' värd hälften så mycket i jämförelse med ''Tjuv och Polis''. Såna resonemang håller ju inte.

    ''Mannen äger företräden framför kvinnan, men skall inte slå henne för hårt om hon är olydig:
    islam-svarar.se/web/modules.php&fil...''

    Från sidan: ''Grundat på Koranen och ahadith så kan detta användas i de fall som det handlar om okyskhet från fruns sida eller extrem refraktion och förnekande av mannens rimliga krav utifrån en konsekvent grund. Även då ska andra mått vidtas, så som förmaning i första hand''

    ''I en annan hadith säger profeten;: ??Hur kan någon av er slå sin fru som han slår kamelhingsten och sen omfamnar han (sover med) henne??? (Al-Bukhari)''
    Här läge för reflektion för den gudsfruktande mannen....

    ''Lama ursäkter till varför en man får ha upp till fyra fruar, medan en kvinna endast får ha en man:
    islam-svarar.se/web/modules.php&fil...''

    Behövs inga ursäkter en man har rätt till flera fruar. Sen när respektive man kan använda sig av det är en annan sak. Det ska rätt mycket till för att en gudsfruktande man kommer därhän.

    ''Om hustrun nu vill bli av med hustyrannen? En man skiljer sig genom att säga "jag skiljer" mig tre gånger. En kvinna måste antingen bevisa i domstol att äktenskapet havererat (i muslimsk mening) eller betala sig ur det hela.
    www.readingislam.com/servlet/Satellite...''

    ''In case it is the woman's desire to end the marriage, the situation becomes different. Her reasons might be that she has received ill treatment, the husband is unable to sustain her financially or he is sexually impotent. She can prove these defects in front of the judge, then the judge grants her divorce with a full access to all her financial rights.''

    Det står 'proves' här, men inte förklarat närmare. HUR bevisar man att mannen är impotent? Det enda som jag ser som möjlighet till det är att säga att han är det. I alla fall har inte hört den förklaringen tidigare om bevisningen och det framkommer inte här hur det ska gå till heller, så det kan jag inte utveckla.

    Dock kan mannen inte säga det på tre gånger i rak följd. Så även här tar det tid mellan uttalandena.

    ''Avslutningsvis en bild på en kvinna som lever i ett äktenskap med en rejält konservativ och kristen man, och ett par andra kvinnor som lever i ett muslimskt land. Om ni tittar noga finns där en subtil skillnad. Någon som noterar den?
    snarla.wordpress.com/2007/10/23/laura-bush-vi.../ ''

    Ja att Laura inte behöver ha hijab när hon besöker Saudiarabien. Till skillnad mot vad man brukar läsa om tvång för icke muslimska kvinnor att bära hijab. Det är en intressant notering.

  • giftgrodan
    Halal skrev 2007-12-14 13:52:02 följande:
    Giftgrodan''Det var inte det jag frågade. Men om en part i ett förhållande bestämmer över större delen av pengarna, är inte det att ha makt över pengarna? ''OM man är egoist och inte lever som man lär kan det säkert vara det. Men då följer man inte vad Islam lär. Viktigt, som alltid, att skilja mellan vad Islam lär och vad enskilda muslimer må göra.
    Jag förstår inte ditt svar. Jag pratar inte alls om vad enskilda muslimer gör eller inte gör. Jag menar att mannen i det sammanhanget har ansvaret och därmed _makten_ att göra vad han vill med pengarna, oavsett om Allah sen tycker om det eller inte. Om sedan mannen i hundra procent av fallen väljer att använda pengarna på ett bra sät spelar ingen som helst roll för frågan om han har makt eller inte.
Svar på tråden sex innan äktenskap