• MaddeK81

    V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10

    Åhhh vilket pucko jag är! Jag fick länken hit av grådis, gick in och kikade men glömde skriva nåt eller spara i favorieter så nu har jag suttit i flera dagar och tänkt att dte va konstigt att ingen skrev nåt i VVS-tråden, den gamla!!!

    Pucko.

    Nu ska jag läsa ifatt!


  • MaddeK81
    LSS: Hahaha, jag vet nog också hur du mortionerar! Tycker du ska ta seden dit du kommer och sitta och skita med öppen dörr! Nej fast skämt åsido, han verkar ju avslappnad killen så försök och slappna av och inte bry dig du heller. Jag hade det inte lätt med det där innan jag fick stomi, föröskte med diverse trick för att det inte skulle låta... Höll papper i rumpan t.ex. för att det inte skulle komma pruttdjud... Hur avslappnat är det på en skala när man sitter och gör nr 2?!!

    Hoppas ingen av er nytillkomna är pryda för i den här tråden får man höra allt och lite till och det för mig till att välkomna er! Välkommen Axelpaxel! Trist att din läkare inte va särskilt kompetent på mer än det han va expert på, den sociala biten och kontakten man får av en läkare kan betyda mycket!

    Själv har jag Crohns och är stomiopererad, man har tagit bort hela min tjocktarm. En del kan opereras utan att få stomi, att man kopplar ihop tarmarna med varann efter att man tagit bort det sjuka och en del behöver aldrig operera sig, det är väldigt individuellt hur sjukdomen yttrar sig. Själv är jag helnöjd med att ha påse på mage och är glad att jags lipper gå på toa "normal" det är mest förknippat med smärta så som sagt, jag är glad att jag slipper!

    Mig veterligen så brukar man få en diagnos men sjukdomarna kan även va väldigt svåra att skilja åt. Jag har Crohns men fick först diagnosen Ulcerös Colit, diagnosen ändrades efter några år när jag fick andra mer Crohnstypiska symptom o.s.v.

    Du behöver inte skämmas för att va dåligt insatt, man kan inte veta nåt fårn början och jag håller med dig, det är läskigt att ta reda på fakta! Jag tycker du är tidigt ute som är här och frågar oss, för mig dröjde det flera år efter att jag hade fått diagnos innan jag vågade mig ut på internet och leta mer fakta, hade nog med att hantera det jag va mitt uppe i på nåt vis.

    Angående blod i avföringen så borde det innebära att det inte är IBS.

    Välkommen till Ankissen också! Förstår att det känns skönt att kunna prata rakt ut om detta om du inte gör dte i vanliga fall! Själv har jag valt att bekämpa mina egna "skämstankar" om sjukdomen med att va så öppen och ärlig jag kan (och min omgivning står ut med) så jag håller inte ofta truten! Alla har vi olika sätt att hantera vår situation och alla sätt är bra utom dom dåliga! joannakba: Lila är ju supersnygg, spill medlet på alla andra fogar och i hela handfatet vettja! lärka78: Yes, jag räcker upp en hand, magen blir körig av socker! I mitt fall får jag flöde i påsen.

    Mammasknodd: Jag har nog uppfattat tvärtom. att Crohns är värre än U.C. Fast det måste ju va svårt att bedöma då sjukdomarna är så individuella. En persons Crohns kan ju va lindrigare än en annan persons U.C. Men som dom säger så håller sig ju U.C. iaf till tjocktarmen medans Crohns kan uppkomma/sprida sig till hela mag/tarmkanalen. Ett till stort MINUS med Crohn = Fistlar! Fy fabian (har en fistel, hoppas jag slipper fler)...

    God fortsättning till er alla och jag stämmer in med lällas och önskar ett GOTT NYTT ÅR också!!!

    Hoppas alla krångliga tarmar och magar kryar på sig och alla "friska" tarmar håller sig i schack!

    KRAM

     


  • MaddeK81

    Nej!!! Jag missade att kika på sista sidan innan jag postade mitt svar, missade en hel hög av era inlägg! Nu sitter Björn och flåsar mig i nacken ( ) och vill kolla på film så jag fortsätter kika imorn!


    Fick syn på Disa högst däruppe på sidan bara så du får en extra bamsekram, KRAM!!!


  • MaddeK81
    lärka78 skrev 2007-12-29 23:25:46 följande:
    Madde: *asg* det tog dig iaf bara ett par dagar att inse din puckighet. När jag var gravid och hormonparanoid missade jag att det blivit en ny tråd i min ankomstgrupp, i tre VECKOR undrade jag om alla i gruppen plötsligt övergett vår tråd, jag var riktigt deppig och fick det till att det helt säker berodde på mig, sen hittade jag den nya tråden och hade 20 sidor att läsa ikapp...
    Hahaha, stackare som trodde att alla drog p.g.a. dig, sådär skulle va typiskt mig att göra, hahaha!!!

    Nu blir Björn gaaaalen på mig!

    Baj!
  • MaddeK81
    Disa: Lider med dig! Tycker att dte är din tur att få börja må bättre snart!!! Mammasknodd: En fistel är en gång som bildas från tarmen och ut i kroppen. Man får det när man har nåt trångt passage nånstans i tarmen så att det som ska fram börjar bilda sig en ny väg ut. I mitt fall så kommer fisteln ut på utsidan av slidan, den är rätt så stor men jag har inte ont alls av den. Det som är ett stort minus är såklart att gången sitter ihop med ändtarmen så hade jag inte haft stomi så hade det läckt avföring den vägen (vilket det gjorde innan jag fick stomin). En vän till mig har sin fistel i slidan också fast mycket högre upp inne i slidan. Hon har asont av den och det läcker avföring också. Hon har operationstid den 10/1 för att få stomi.

    dalkulla26: Hur mår du själv nu, nån förändring på måendet/magen?

    Tindras äiti: Usch det låter hemskt! Hur har du det med fisteln nu då? Själv fick jag också jä*ligt ont först när min fistel uppstod, jag fick som en stor knöl på utsidan av underlivet, gjorde svinont när jag gick på toa, fick febet o.s.v. Jag trodde att jag hade fått bråck av att sitta på toa med kramper men det visade sig va en fistel som dom fick öppna upp genom operation. Hade asont efter det också men sedan jag fick stomi så har jag vääääldigt lite problem av den, har som sagt inte ont alls av den. Det som fortfarande är negativt är att det kommer sekret från ändan den vägen, man är ju inte torr i tarmen fast man har stomi, speciellt inte med en mer eller mindre inflammerad ändtarm. Kännes sig inte så fräsch med att ha sex och så...

    Axelpaxel: Ja du, läkare kan ha sin egen idé om saker och ting (som att du inte hade så allvarliga problem för då borde du ha sökt tidigare)! Hoppas att du känner att du får den hjälp du behöver från sjukvården nu ändå?
    Tindras äiti skrev 2007-12-30 18:39:46 följande:
    fin i kanten är inte min bästa sida Lone Star State skrev 2007-12-30 18:17:02 följande:
    Inte min heller! LSS: Vad är methotrexat sprutor? Aldrig hört talas om. 
  • MaddeK81
    Lone Star State skrev 2007-12-30 22:20:16 följande:
    det är cellgifter mot reumatism... jag har dem i kombination med remicade. Tar dem en dag i veckan och två kvällar efter det mår jag kasst.. jag tror att det räcker med remicade.. methotrexatet skulle jag visst lindra biverkningarna från remicade.. men jag har inte biverkningar så jag hoppas de går bra utan med
    Där fick jag svar jag med!
  • MaddeK81
    Axelpaxel skrev 2007-12-30 22:44:06 följande:
    LSS: jaha ja då behöver du nog inte ta dem konstigt att man kan få biverkningar av en medicin som motverka det madde: Jo det gör jag väl nu, fast man vågar ju inte säga allt för det känns som om de tror att man är knäpp som när jag sa att "ibland känns det som att tarmarna gnider sig mot varandra i magen och det gör ont" så tittade läkaren så konstigt på mig att jag inte våga säga mer
    Trist att behöva känna så! Man kan ju känna så otroligt mycket olika konstiga saker i magen och ingen upplevelse är den andra lik så en erfaren läkare borde ha hört alla möjliga versioner tycker man, utan att höja på ögonbrynet! Bara du känner att du mår tillräckligt bra och så? Svårt att bedöma vad tillräckligt bra är såklart men i alla fall så tror jag att många kunde bli mycket mer hjälpta till att må mycket bättre om dom fick mer hjälp från läkare att hitta rätt medicin t.ex.

    Nu måste jag gå och föröska sova straxt men jag återkommer så snart jag får tid, Gott Nytt År till alla igen om jag inte hinner kika in nåt imorn!
  • MaddeK81
    Fru U skrev 2007-12-30 22:53:09 följande:
    Vad finns det egentligen för undersökningar som kan visa sammanväxningar, förutom att gå in manuellt så att säga?
    Röntgen men då ska man i stort sätt ha en fet lyckochans att kunna se det på bilderna om jag har fattat det rätt. Jag hade sammanväxningar i magen en gång som dom tillslut fick operera bort, låg på sjukan i sex dagar med flera röntgenundersökningar/dygn men dom såg inte ett skit (dom hoppades på att stoppet endast va ett matstopp som skulle avhjälpas av röntgenvätskan som är tillräckligt "tung" för att kunna pressa det vidare isf) på bilderna utan till slut fick dom öppna upp mig för att se vad det va som va fel. Det va som sagt sammanväxningar men dom hade inte synts på röntgenbilderna.

    Men jag antar att man eventuellt skulle kunna se det på röntgen. Kanske.
  • MaddeK81
    Fru U skrev 2007-12-30 23:00:29 följande:
    För jag har gjort en MR, där syntes ingetPå VUL syns ingetPå CT (datortomografi) syns ingetLik förbaskat känns det som om det är nåt som är fel (som inte är en inflammation eller cystor, eller ändtarmsstumpen)
    Gjoprde aldrig magnetröntgen när jag hade sammanväxningar men allt annat. Hade dom trott att dom kunde se nåt på MR hade dom skickat mig dit också misstänker jag. Man kan ju ha trånga passager i tarmen efter att man har opererats, det kan va sammanväxningar från ärrbildningar, en "knyck" som blivit på tarmen o.s.v. Jag ar fattat det som att mer eller mindre trånga passager i tarmen får man leva med när man är opererad, däremot om det ställer till väldiga smärtor eller problem för en så kan dom behöva åtgärdas. Tyvärr är ju ända åtgärden ytterligare operation/er så det är ju alltid sista utvägen att åtgärda dom...
  • MaddeK81
    Fru U skrev 2007-12-30 23:09:18 följande:
    Kan de knycken uppstå även om man inte opererat tarmbiten i fråga?Kan man se dessa knyck med en kapselkameraundersökning tro?
    Yes! Jag har opererat bort hela min tjocktarm, tunntarmen är orörd men det är i den läkarna berättat att jag kan ha fått en "knyck" eller så i. Fattar inte riktigt vad som menas med det men typ att tarmen vänt sig lite fel i magen eller nåt kanske?

    Ingen aning om en kapselkamera skulle kunna se det. Tyvärr.
Svar på tråden V.V.S-tråden. Våga vägra skov! Tråd nummer 10