• Anonym (ledsen)

    Åkt fast för rattfylla! Vad händer nu?

    Jag hoppas denna tråd ligger rätt nu..
    Idag så krockade min pojkvän, han körde ner en lyktstolpe och ett staket. När dom precis krockat så försökte dom att få tag i polisen som inte kunde komma eller något. Iaf så fick dom hjälp att få upp bilen på vägen och dom tog sig därifrån. Tydligen så ringde någon som såg detta polisen för dom stod och väntade på min pojkvän nånstans längs vägen. Polisen stannade honom och han fick blåsa, då visade det sig att han hade 1.6 i promille! Min kille blev jätte chockad då han inte trodde att han hade någon alkohol kvar i blodet eftersom han kände sig helt normal. Vilket jag inte förstår då han stank alkohol när han kom hit.. Allt hände nånstans mellan 10 och 14 idag. Han kom hem till mig nu vid halv fem och luktar fortfarande.. Jag är så besviken och ledsen just nu

    Han har fått indraget körkort. Det är de enda jag vet. Är det någon som vet vad bötern kan ligga på ungefär?
    Vad kommer hända nu, hur lång tid kommer detta att ta? Kommer han att kunna få fängelse?
    Jag är så orolig då vi ska ha barn i juni och detta var verkligen inte vad vi behövde just nu..
    Tacksam för svar

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-11 17:17:40:

    Han drack bara igår kväll så han drack inget på morgonen innan han körde bil, därför trodde han att han inte skulle ha någon alkohol kvar i blodet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-15 12:19

    Han berättade för mig att han slutade dricka vid en 1 på natten och sen gick dom och la sig. Han fick blåsa för polisen vid 12 nästa dag.

    Jag vet inte hur jag ska förklara för er att jag faktiskt litar på min pojkvän och jag vet att han inte skulle ljuga för mig om att han slutade dricka vid 1 den natten. Varför? Han "får" dricka för mig även om jag inte kan eller vill dricka så gör det mig inget att han gör det. Vi har så mycket bakom oss och jag vet hur han dricker och hur mycket han kan dricka! Jag har väl själv sett det. Jag kan säga att jag vet att han inte ljög för mig om när han slutade dricka. Tyvärr kan jag inte förklara varför jag är så säker för de har med hela vårat förhållande att göra osv. Jag litar på honom!

    Innan jag blev gravid så drack vi båda ofta. Jag är ingen stordrickare när jag dricker utan slutar när jag känner att jag inte orkar mer/vill ha mer. Han däremot kan dricka nästan hur mycket som helst när han väl dricker.

    Nu efter att jag blev gravid har han knappt vart ute så jag vill inte säga att han har problem med alkoholen nu, alltså att han dricker ofta och jämt. MEN han kan dricka jävligt mycket när han väl dricker. Han har en egen lägenhet när han går i skolan. Då händer det att han dricker ibland men han brukar inte dricka mängder då utan mer ta några öl. Men denna gången blev det alldeles för mycket, det sa hans själv.

    Men han drack däremot ganska ofta innan vi träffades. Men som sagt så har han knappt druckit sen jag blev gravid. Ville bara försöka förklara det iaf.

    Så är det såå tråkigt att höra från er vilken dålig människa han är osv.. Tror ni inte att jag förstår vilket misstag han gjort och vad som kunnat hända osv? Jag behöver verkligen inte få det förklarat för det vet jag nog ganska bra själv!

    Han är en underbar pojkvän och en underbar människa. Men att detta hände var såklart jävligt dumt gjort av han och ett stort misstag.

  • Svar på tråden Åkt fast för rattfylla! Vad händer nu?
  • Anonym

    vill bara säga att ni väntar barn kan mildra straffet. vet jag för min sambo höll på o åka dit men skulle få mildare för han skulle bli pappa

  • Anonym (....)
    En förare döms för grovt rattfylleri om han/hon:

    har en alkoholkoncentration på minst 1,0 promille i blodet eller 0,50 milligram per liter utandningsluft annars är avsevärt påverkad av alkohol eller något annat medel kör på ett sådant sätt att det innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten.

    Straffet för rattfylleri är oftast böter eller fängelse i högst sex månader. Dessutom återkallas i allmänhet körkortet under 1-12 månader. Vid grovt rattfylleri kan straffet bli fängelse i högst två år och körkortet kan återkallas under 12-36 månader. Grovt rattfylleri i kombination med grovt vållande till annans död kan ge upp till åtta års fängelse.


    Har han körkortet fortfarande på prövotid lär han ju bli av med det.
  • Anonym

    man blir ju rädd när man läser här att det är så många som kör fulla. Hur många kör fulla som inte åker dit?
    Är ni inte rädda om era medmänniskor?

  • snillis

    Förhoppningsvis får han hjälp för helt klart har han alkoholproblem.
    * Har man 1.6 i promille DAGEN EFTER har man druckit vansinniga mängder dagen innan.
    * Känner man inte att man har 1,6 i promille är det allvarligt.
    Så kanske är fängelse det bästa för honom så att han får hjälp.

    Detta var kanske det bästa som kunde hända, för tänk om han satt sig bakom ratten med ert barn med 1,6 i promille

  • Anonym (hmmm)
    Anonym (ledsen) skrev 2008-01-11 17:33:33 följande:
    Men när någon annan ringde polisen hade dom inget bättre för sig och stod glatt o väntade på att han skulle komma körandes, attans otur han har din kille,
  • mittenavapril

    Att ha 1,6 promille betyder att han kom över gränsen för grov rattonykterhet. Gränsen ligger på 1,0 promille.

    Är man tidigare ostraffad och åker dit för grov rattfylla, så döms man till villkorlig dom och smahällstjänst. Man kan även dömas till skyddstillsyn om man har alkoholproblem som måste behandlas. De allra flesta som kör grovt rattfulla har något problem med alkohol, men det är inte alla som vill få behandling. (detta skriver jag generellt! och inte riktat mot din kille!)

    Det kan dock bli fängelse om man t ex har kört extra farligt, ex krockat. Vanligast nu är dock villkorligt.

    Körkortet dras in i minst ett år om man inte kan visa upp s k synnerliga skäl (oerhört ovanligt). FÖr att söka nytt körkort måste man visa upp läkarintyg som visar att man inte har alkoholproblem. Sen måste du också göra om provet.

    Om böter döms ut så beror antalet dagsböter på hur grovt brottet anses vara. Lägst 30 och högst 150 (eller 200 vid flerfaldig brottslighet)dagsböter, ett brott av normalgraden ligger på ca 40-50 dagsböter. Antalet kronor per dagsböter beror på hans inkomst. som minst är det 50 kr och som mest 1000 kr. Så du kan själv räkna ut hur mycket det blir....

    En dagsbot är tänkt att motsvara en dags nettoinkomst, rent praktiskt beräknas beloppet som en tusendel av den dömdes årsinkomst (efter att vissa avdrag gjorts).

  • Lady Sylvana

    Får hoppas han skaffar hjälp, för självklart har han problem med alkoholen.

  • Wagram

    Det ar val jattebra om polisen himdrar rattfyllerister fran att skada sig sjalva eller andra! Tycker inte speciellt synd om ts kille, faktiskt, men daremot om ts sjalv som skall behova tampas med detta mitt upp i graviditeten.

    Anonym (hmmm) skrev 2008-01-11 17:48:52 följande:


    Anonym (ledsen) skrev 2008-01-11 17:33:33 följande:
    Men när någon annan ringde polisen hade dom inget bättre för sig och stod glatt o väntade på att han skulle komma körandes, attans otur han har din kille,
  • detejagdet

    "Generellt kan man säga att en normal vuxen dör av alkoholförgiftning vid halter på över fyra promille. I undersökningar har det visat sig att det är svårt att få normalkonsumenter att frivilligt uppnå 1,5 i promille. Den som vid något tillfälle försöker "supa sig full" brukar självmant sluta dricka vid cirka 1 promille."

    Detta är värt en tankeställare TS... Har man 1,6 promille i blodet dagen efteråt så är man ingen normalkonsument!! Tycker att du och din pojkvän ska ta er en tankeställare......

  • Anonym (Skötare)

    Hm.... har man 1.6 i promille dagen EFTER så har han druckit rejält i flera dagar. Eller så ljuger han till dig och har druckit på morgonen. Inse fakta.

Svar på tråden Åkt fast för rattfylla! Vad händer nu?