• Wagram

    För alla som vill flytta till USA

    evaoregon skrev 2010-11-14 16:37:44 följande:
    Nej, det blir det inte eftersom försäkringsbolagen här bestämmer hur mycket olika procedurer får kosta.  Därför kostar t ex ett kejsarsnitt samma på alla sjukhus som försäkringsbolaget samarbetar med. 

    Har du fött dina barn här i USA?
    Ja, det har jag. Ja, det är möjligt att du har rätt. Själv har jag aldrig haft den typen av försäkring så jag är inte helt hundra på hur det fungerar.
  • Wagram
    evaoregon skrev 2010-11-14 17:35:09 följande:
    När jag födde mina barn så var det en klumpsumma per dag på sjukhuset och en klumpsumma för själva förlossningen.  När jag kollar på mina papper ifrån försäkringsbolaget så försöker läkarna och sjukhusen ofta ta ut större belopp, men försäkringsbolaget har en viss summa för vad allt får kosta så det som överstiger den summan tas automatiskt bort.  Minns du hur mycket du själv fick betala för dina förlossningar? 
    Runt 1000-1500, tror jag.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-11-14 20:16:55 följande:
    Jag vill bara säga att jag läser vad alla skriver och det är jättebra med olika åsikter och ni har hjälpt mig mycket. Sjukförsäkringen verkar kunna skilja sig mcyket så vi ska noga kolla upp villkoren och ev. förhandlingsutrymme. Min sambo läste Rednoses beskrivning av SF och tyckte att det lät jättemysigt . Jag är dock lite kritisk till den där dimman och regnet. Han ska till San Diego på konferens nu i januari så får han se lite vad han tycker om den staden. Kan ju vara bra att åka dit på vintern också för att se lite hur det är när det inte är turistsäsong och hur det är med vinterväder - och att nätverka med de forskare som tillhör UC San Diego såklart för att fråga ut dem lite . Hans forskningsgrupp har som sagt mest kontakter med skolor i Kalifornien så jag är nyfiken på allt vad man kan tänkas vilja veta.

    Kitty Shark: De där 1000-1500 i egen kostnad, det är i USD antar jag? I SEK låter det ju lite lite. Var det bara för förlossningen eller inklusive kontroller under graviditeten, man gör väl ultraljud lika många gånger som här?

    Alla: Om jag redan är gravid om/när vi kommer dit, hur går processen till i USA när man märker att man är gravid? Är det en barnmorska eller en gynekolog man vänder sig till? Är det vanligt att man kan få sin egen barnmorska på förlossningen? Hur vanligt är det att försäkringsbolagen har egna sjukhus? Vad händer om jag föder för tidigt och inte befinner mig i min hemstad, jag kanske har otur och måste föda flera veckor för tidigt - måste jag hålla mig hemma de tio sista veckorna för att inte få problem om jag måste föda i en annan stad och inte kan ta mig till "mitt" sjukhus?  Det är ju kanske inte så stor risk men ändå.
    I USD, ja. Att det blev just den summan berodde på att det var vår självrisk. Allt utöver det betalades alltså av försäkringen. Totalsumman var väl egentligen omkring tio gånger så hög. Vad det gäller ultraljud så var min läkare väldigt generös med det, så jag hade kunnat be att få fler än vad jag fick. Hon hade i så fall hittat något svepskäl som försäkringen täcker. Rutinul är väl tre gånger, eller något sådant.
  • Wagram

    Vi har haft Blue Cross Blue Shield PPO och varit väldigt nöjda med det. Men det beror också på varje specifik plan eftersom de som sagt skräddarsys för en viss arbetsgivare. Generellt kan man väl säga att HMO är billigare men ger mindre valfrihet och PPO dyrare out of pocket men större valfrihet och täcker mer.

    Detta har jag inte kollat upp, och det är inte säkert att det gäller generellt, men en vän till mig jämförde båda hos BCBS och påstår att om man får benet krossat t ex under en bil och har HMO tar de av benet, medan de med PPO om möjligt gör kärlkirurgi för att lappa ihop benet igen. Med HMO anses det för experimentellt och osäkert för att de skall vilja täcka det. Men som sagt detta är jag inte helt säker på om det stämmer för alla, men det kan kanske ändå ge en fingervisning om skillnaderna om man har otur.

    En annan skillnad är att man med HMO måste välja en läkare som ingår i nätverket, samt att man måste ha en remiss för att gå till en specialist.

  • Wagram
    Hertha skrev 2010-11-15 09:01:28 följande:
    Kitty, HMO är det typ Kaiser? För det är så vi uppfattade dem. Väldigt snarlikt det svenska systemet liksom.
    Har ingen koll på just Kaiser, men många (de flesta?) försäkringsbolag verkar erbjuda båda typerna. Sist maken bytte jobb fick vi t ex välja mellan BCBS PPO eller HMO. Och ja, det verkar väl vara det som liknar det svenska systemet mest på det sättet att de verkligen försöker pressa priserna och bara göra det som är absolut nödvändigt.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2010-11-15 09:43:32 följande:
    Det låter spännande, hur gamla är barnen? Jobbar du själv? Vi kommer ju antagligen bara stanna i två år i inledningsskedet iaf, eftersom maken kommer få en post doc-tjänst och de brukar vara ganska exakt två år. Vi har inte mkt som binder oss i Sverige förutom familjen, bor i nybyggd hyresrätt (trea) och trivs bra, men det är ju bara att säga upp den. Det enda jag måste lösa som känns jobbigt är att sälja eller låna ut  min häst. Barn har vi inga så vi räknar med att kunna bo med bara ett sovrum plus vardagsrum om det är dyrt, ev får vi kanske barn under tiden men när de är så små behövs ju inget eget rum. Om det kostar 60k att skeppa över saker så kanske vi inte gör det, vet inte om universitet är lika generösa med sådant som företag kan vara. Men vi kommer heller inte att köpa några nya möbler under tiden vi har kvar här och det vi har har vi haft nu i ca fem år och det är mest Ikeagrejer så inga förmögenhetr som går till spillo. Tack för länken, vi ska kolla där, behöver ju då ev hyra möblerat så måste kolla om det finns. Vi vet inte vilken del av CA det lutar mest åt, Stanford är ju mest prestigefyllt men där har nog inte sambons arbetsgrupp några kontakter, så det blir nog antingen Berkeley, Santa Barbara eller San Diego. Det blir säkert bra vilket som .
    Om det är en postdoc så vet jag inte riktigt hur villiga de är att förhandla speciellt mycket om försäkring och annat. Som postdoc står man ganska långt ner i hierarkin på skolan (det är väl bara doktoranderna som står under). Det jag talade om var om man jobbar för ett företag. Universiteten tenderar att vara lite snålare med förmåner, och administrationen är också mer tungrodd, så ofta har man inte ett så jättestort spelrum vad det gäller löneförhandlingar. Privata universitet är dock naturligtvis rikare än statliga i regel. Speciellt University of California (UCLA, Berkley osv) har haft väldigt tufft på sista tiden med mycket neddragningar osv. Även privata universitet har haft det svårt eftersom donationerna har minskat drastiskt. Ledsen att vara negativ, men eftersom jag själv tillbringat lång tid inom universitetsvärlden vet jag hur det kan vara. HUr som helst, eftersom det i ert fall är extra viktigt med en bra försäkring om du blir gravid får ni om det är nödvändigt ställa det som ultimatum att om ni inte får en bra försäkring som täcker det ni behöver så åker ni inte.
  • Wagram
    Hertha skrev 2010-11-15 18:57:31 följande:
    Ja, både uppkörning och teori. Han försökte för ett par månader sedan men hade inte med sig visumet. Han fick åka hem och hämta det (och gå före i kön eftersom han redan väntat) men då sa hon att körkortet inte hjälpte som id utan han måste ha passet också. Så vid det laget hade halva arbetsdagen gått och sedan dess har han inte haft tid att göra det igen. Det är helt vansinnig väntetider här även när man bokar. Jag har inte haft en chans i världen eftersom vi dessutom måste passa in det med makens arbete...

    Jag vet inte hur länge, jag har hört ett år. Men i lördags blev han stoppad eftersom en bromslampa tydligen var trasig. Polisen var inte så där jätteimponerad av det svenska körkortet så jag antar att om vi blir stoppade igen av samma polis lär denne inte vara lika trevlig .
    Usch, ja. Skall man till DMV får man räkna med att det tar hela dagen! 
  • Wagram

    Nej, han kommer inte att förlora sitt amerikanska medborgarskap. USA tillåter dubbelt medborgarskap om det andra landet tillåter det. Däremot gäller speciella regler för om han kan överföra medborgarskapet på sina barn eller ej om han bott större delen av sitt liv utanför USA.

  • Wagram
    Nena70 skrev 2010-11-22 20:51:35 följande:
    Det är väl egentligen så att USA INTE tillåter dubbla medlemskap (det är kanske annorlunda om man är barn?), men löser det hela med att inte erkänna att man är medborgare av något annat land. Jag är dubbel medborgare, men har egentligen avsvurit mej mitt svenska medborgarskap när jag blev amerikansk medborgare. Fast eftersom Sverige tillåter dubbelt medborgarskap och inte bryr sej om vad man säger när man blir amerikansk medborgare så är det OK... eller något sånt.
    Jag vet inte om det är annorlunda om man föds med dubbla medborgarskap, men när vi fixade nytt pass till sonen sist på amerikanska ambassaden frågade de om han var medborgare någon annanstans. Då svarade vi naturligtvis ja, vilket de inte hade några synpunkter på, så jag tror inte att det är förbjudet.
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA