• Wagram

    För alla som vill flytta till USA

    Carr0n skrev 2011-04-07 15:51:03 följande:
    Hur kan den andre partnern få tillstånd att jobba då?

    Det är mycket mer komplicerat än vad man kan tro det här.
    Ja, det är väldigt komplicerat. Det är inte direkt att bara åka dit och börja jobba! för någon i er situation är det tyvärr snudd på omöjligt om man inte har väldigt mycket tur. Annars har jag har hört att det är relativt lätt att emigrera till Nya Zealand.  Engelskspråkigt, exotiskt och varmare klimat. Det kanske kan vara värt att kolla upp?
    Jag som bara varit där på semester hade gärna flyttat dit om det inte vore för att det är så fasligt långt ifrån Sverige. 
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2011-04-07 20:23:55 följande:
    Tack för länken, nu förstår jag lite bättre. Men vad menas med följande:
    "As a spouse, you can claim a social security benefit based on your own earnings record, or you can collect a spousal benefit that will provide you 50% of the amount of your spouse’s social security benefit.".

    Det är det där med 50% som jag inte riktigt förstår, jag är kanske lite seg idag. Jag har ingen aning om vilka summor som är normala så jag bara drar till med en summa, men menas det att om min man (och andra med samma försäkring och inkomst, gifta som ogifta) får säg 4 000 dollar i pension att jag då får 2000, dvs 6000 tillsammans och alltså tjänar på det, eller att båda får dela på hans ursprungliga 4000 och då får 2000 var? Det sista låter ju kanske mer rimligt än det första, för annars skulle han ju få 150% av vad andra med samma inbetalning men som är ogifta, skulle få, om han skulle få 4000 och jag sedan få 2000 utöver det och en singelman med samma inbetalningar bara får 4000. Annars blir det ju under pensionen precis likadant som under yrkeslivet, att man lever på en inkomst och senare på en pension. Men eftersom det heter benefit så indikerar det ju kanske att man får just 4000 + 2000, dvs något utöver vad man skulle haft som ogift. Har man då betalt in mer också genom att man redan under yrkeslivet gjort ett aktivt val om detta för att det ska finnas till maken, så att man själv egentligen bekostat "förmånen"?
    Man får 50% av vad maken/makan skulle fått själv, alltså i exemplet 2000 var.
  • Wagram
    MyStyle skrev 2011-04-09 00:46:51 följande:
    Hejsan!

    Hoppar in här då vi har funderingar på att försöka flytta till USA så småningom. Det har alltid varit en dröm för mig att flytta till USA, men har alltid fegat ur. Men min man är inte helt främmad för idén
    Tycker bara att det känns lite nervöst i och med att vi har barn.

    Tänkte fråga om någon av er vet något om att starta eget i USA? Är det svårt? All info ni har att tillgå skulle göra mig glad
    Om ni inte har någon koppling till USA kommer inte problemet vara att starta ett företag, utan att få uppehållstillstånd i USA. Det stämmer som saarg säger att det finns visum man kan få om man har ett eget företag, men då måste man investera en stor summa. Vid en snabb googling hittade jag att det kan röra sig om mellan 100 000 och 100 000 000 dollar, beroende på omständigheter, men de där siffrorna får du kolla upp lite noggrannare. Det verkar också som om man måste anställa 3-4 personer i USA (det nämns i andra länken). Oavsett detaljerna kan man alltså inte få visum om man åker till USA och börjar ett företag från ingenting.

    www.immigration.ca/us/investment.asp
    www.h1base.com/visa/work/Compare%20work%20Visas/ref/1133

    www.immigration.ca/us/investment.asp
  • Wagram
    Tow2Mater skrev 2011-04-11 13:40:42 följande:
    Sjukskoterskor tjänar ganska bra jämfort med Sverige. Och min granne är hogstadielärare, efter mindre än 10 års jobb tjänar hon ca $70,000. Plus alla generosa forsäkringar etc de har. Det kan man forsorja en familj på. Men det beror ju på vilken stat man bor i.
    70 000$ om året för en relativt ny högstadielärare låter väldigt högt (det är mer än en college professor som doktorerat tjänar i ingångslön). Enligt den här siten är genomsnittet ca
    45 000, vilket för mig låter lite rimligare.  www.payscale.com/research/US/All_K-12_Teachers/Salary
     
    Om hon verkligen tjänar så mycket så måste hon utgöra undantaget som bekräftar regeln (eller jobba på en väldigt prestigefull privatskola) men det är definitivt inte normen.
  • Wagram
    rasajj skrev 2011-04-12 13:08:26 följande:
    Det ar nog valdigt ovanligt att fa arbetstillstandi samband med studentvisum, daremot sa tror jag att studentvisumet ger mojlighet att arbeta pa skolans campus, tex i skolans egna bokhandel eller liknande. Men det beror ju ocksa pa om det finns mojlighet for skolan att anstalla dig.

    Du skulle vara tvungen att ta lan/bidrag fran CSN, inga amerikanska lan for att studera. Eller betala kontant om du ar rik CSN kan ge hogre lan om man studerar utomlands, men det betyder ju att det ar hogre summor att betala tillbaka. Beroende pa det sa kan du ju se om du tror att en familj kan folja med... Det kan handa att familjen far folja med,rent visumaktigt.. Men du maste anda bevisa att du kan forsorja familjen.
    En forutsattning att familjen ens ska raknas ar att ni ar gifta, att vara endast sambo raknas inte har.
    Ja, det stämmer att man får jobba på campus om man har studentvisum. Det finns också möjligheter till att få hela eller delar av utbildningen betald, ibland utan motprestation (speciellt om man tillhör en minoritetsgrupp), ibland i utbyte mot att man jobbar på ett av skolans kontor, bibliotek eller liknande. Ibland kan man t om få en liten lön. Det där varierar dock mycket från skola till skolan och det absolut vanligaste (speciellt på lägre nivåer) är att man betalar en del eller hela utbildningen själv. På det universitet jag undervisade kostade utbildningen samt kost och logi i delat rum på campus runt 40 000 dollar om året, så det är stora summor det rör sig om (just det var dock bland de dyraste i USA). Det finns naturligtvis också stipendier man kan söka, både i USA och Sverige, men det kan krävas ganska mycket jobb både för att hitta dem och för att söka. Det finns ingen typ av statligt stöd du kan söka från USA, men däremot som saagr nämde är det i vissa fall möjligt att få CSN lån samt bidrag. Rent generellt skulle jag nog ändå säga att det är väldigt svårt att plugga i USA om man samtidigt har en familj att försörja. 
  • Wagram
    evaoregon skrev 2011-04-12 15:55:13 följande:
    Helt klart är det så.  Visst kan minoritetsgrupper och en del andra få hela utbildningen eller delar betald, men att få det som svensk tror jag är mer eller mindre hopplöst.  Studiebidrag finns inte här i USA och de vanliga lånen som amerikaner kan ta tror jag inte är tillgängliga för svenskar utan det blir CSN i så fall. 

    Terminsavgifterna kan vara väldigt höga här.  $ 5 000 till $ 40 000 per år i bara avgifter är inte ovanligt och sedan tillkommer kost, logi, böcker och annat.  Ska man sedan försörja en familj ovanpå det så tror jag inte det blir lätt.
    På Graduatenivå är det lättare (dvs Master och doktorandnivå). Jag fick t ex hela min utbildning betald samt en liten lön i utbyte mot undervisning. Men någon familj hade jag inte kunnat försörja på det ändå.
  • Wagram
    LadyCharlotte skrev 2011-06-18 16:10:59 följande:
    Min sons pappa är amerikan..Finns det andra vägar att gå förutom att gifta sig för att flytta till USA..Är ett uns villrådig och är inte sugen att flytta om jag inte vet att det fungerar ( flytta dit = ge upp vårdnaden om sonen)

    Inga påhopp om att "det borde du ha tänkt på innan du skaffade barn med en amerikan" tack Skrattande

    Har börjat se sidor som gör mig osäker men önskar ju försöka för både barn och mans skull MEN vill inte offra vårdnaden
    Andra sätt finns ju, men det kan vara svårt (se tidigare i tråden). Om ni inte gifter er hamnar du i samma kategori som alla andra som vill flytta till USA utan anknytning dit (såvida ni inte förlovar er, men då måste ni gifta er inom sex månader). Att du har barn med en amerikan hjälper alltså inte på något sätt så länge ni inte är gifta. Inte heller att barnet är amerikan. Kanske han kan flytta till Sverige istället?
  • Wagram

    Jag skulle tro att det är så att om FK fattar misstankar så är det upp till er att bevisa att den ursprungliga avsikten var att bara stanna sex månader (t ex genom att visa upp flygbiljett hem, jobb- eller lägenhetskontrakt
    eller liknande).

  • Wagram
    yndra skrev 2012-01-24 20:39:23 följande:
    Det finns ingen som helst bevisbörda på dig att bevisa att du ska komma hem efter 6 månader! Din skyldighet däremot är att anmäla förlängningen av din vistelse så snart du vet om den. Sedan är det ju det egna samvetet som avgör vad man faktiskt gör och när man gör det.

    Och det är inte ovanligt att den ena partnern arbetar en längre tid utomlands och den andra bara följer med en del av den tiden.  Och om det är så att den ena partnern ska vara borta i mer än 1 år så är det ju bara han/hon som ändrar sin folkbokföring.
    När min man skrev ut sig från Sverige fick även jag en förfrågan om jag verkligen bodde i Sverige och ombads att skicka in diverse bevis på det, så i det fallet låg bevisbördan definitivt på mig.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2012-02-15 16:44:08 följande:
    Spännande, jag såg att i lotteriet för att få visum för 2012 delades 200 visum ut till svenskar, det är ändå en del . Jag har några frågor:

    * Innebär vinst i lotteriet för en person green card även för dennes spouse och eventuella barn?

    Ja.Man kan också som gift par söka en gång per person och på så sätt alltså dubbla sina chanser.

    * Kan man annars som gift par åka in en person på dv och en person på annat visum, t ex tidsbegränsat 
       arbetsvisum?
    * Är green card samma sak som permanent uppehållstillstånd?

    Ja, permanent arbets och uppehållstillstånd (så länge man stannar i landet. L
    mnar man landet i mer än ett år kan man bli av med det).

    * Kan man som lotterivinnare senare ansöka om medborgarskap eller är detta svagare än andra sätt att  få    
       immigrant visas?

    Ja, fem år senare.

    Jag försökte leta på hemsidan men hittade inte riktigt det jag sökte så hoppas på svar från er kunniga härinne .
Svar på tråden För alla som vill flytta till USA