• Wagram

    För alla som vill flytta till USA

    Ett litet tillägg angående Harvard. VIsst har de många stjärnprofessorer, men de allra flesta av dem undervisar sällan eller inte alls, utan överlåter det till assistenter. Vill man jobba plugga direkt från väldigt bra professorer är det därför bättre att plugga vid ett mindre prestigefyllt universitet där professorerna faktiskt undervisar själva.

  • Wagram
    Patricia Sandell skrev 2013-09-09 12:49:14 följande:
    Jag och min sambo + två barn skulle vilja flytta permanent till USA, främst för studier, och sedan vill vi bo där efteråt. Hur funkar det rent praktiskt? Någon? :)
    De första stegen ser väl ut ungefär så här:

    1. Bestämd dig för VAD du/ni vill plugga och VAR (ca ett år eller mer i förväg).

    2. Kontakta skolan/skolorna och sök på nätet för information (är det skolor som  är svåra att komma in på rekommenderas att man söker till 5-10 olika för att öka chanserna för att komma in någonstans). Alla skolor har något som kallas för International Office eller liknande där de hjälper internationella studenter, bla med information om visum. Ibland krävs det att man redan skall vara antagen för att de skall vilja hjälpa till, men inte alltid.

    3. Ansök. Innan dess måste man ofta ha gjort olika typer av prov (motsvarande högskoleprovet). Vilka prov beror på vad man skall plugga, vid vilken skola och på vilken nivå. Det ingår också ofta rekommendationsbrev, uppsatser, mm, och det brukar ta ganska lång tid att få ihop allt.

    4.  Kontakta närmaste amerikanska konsulat för information om visum.

    5. Kolla upp dagis, skolor och boende på orten dit ni vill flytta.

    6. Kolla med CSN hur mycket pengar det går att låna för studier utomlands, samt leta efter stipendier om det inte räcker (vilket det troligtvis inte kommer att göra). Kolla också upp om skolorna erbjuder olika typer av stipendier eller  te x "work-study" då man får arbeta på campus.

    7. Planera flytten. Har ni aldrig varit på orten är det en god ide att åka dit på en kort resa först, samt att besöka universitetet och barnens skolor så att ni sett allt med egna ögon innan ni åker.

    Lycka till!

     
  • Wagram
    Dreamer02 skrev 2013-09-10 21:02:44 följande:
    Hej planerar att åka till USA för ett halvår eller ett år. Planen är att min sambo ska studera vid universitet, jag pluggar på distans från universitet i Sverige. Vi har en 3, 5 åring som får vara hemma med mig och en 9 åring som behöver gå i skolan. Finns det någon som vet om man på sambons studentvisum får sätta barn i skolan i USA och är det mot kostnad (public school) eller gratis? Hur går man till väga? Vad ska vi tänka på? Supertacksam för svar!
    Det är möjligt att det varierar mellan olika stater, men i alla fall i Illinois är de inte intresserade av föräldrarnas visumstatus vid antagning till Public School. Så länge man har de papper som behövs (bevis på att man bor inom skolans upptagningsområde, hälsointyg och födelsebevis så att de kan kolla ålder) får barnen gå i skolan gratis. Kolla upp vad som gäller i den stat ni vill flytta till, men även om de skulle kolla sådant så kan de inte säga nej så länge barnet är  i USA lagligt.
  • Wagram
    Dreamer03 skrev 2013-09-12 12:10:24 följande:
    evaoregon - tack för din information. Så som jag läser texten dock är att det står spouse eller unmarried?? Är det inte ok att vara sambos då? Se i texten nedan. Kanske någon annan som vet??

     
    Planerar ni att gifta er så att du kan vara medföljande till din sambo som studerar?  Här i USA så betyder spouse att man är gifta och sambo räknas inte. 
    Detta gäller för make/maka och barn till den som har studentvisum:
    Spouse and children Your spouse and unmarried, minor children who intend to reside with you during your study may apply for F-2 or M-2 visas. Your school must issue them an individual Form I-20, which is required to apply for their visas. You must provide a copy of your F-1 or M-1 visa and provide proof of relationship Effective immediately, U.S. embassies and consulates will adjudicate visa applications that are based on a same-sex marriage in the same way that we adjudicate applications for opposite gender spouses. Please reference the specific guidance on the visa category for which you are applying for more details on documentation required for derivative spouses. For further information about visas for same-sex spouses, please see our FAQ's. . Your minor children are permitted to attend school in the United States while accompanying you.
    Unmarried minor handlar om barnen, som inte  skall vara gifta eller myndiga.
  • Wagram

    Redan innan Obamacare fanns det en lag om att graviditet inte fick räknas som preexisting condition (fast det hände att en del försäkringsbolag hittade på sätt att komma omkring den regeln). Om du mailar (eller ännu hellre ringer) försäkringsbolaget (alternativt skolan, som brukar ha någon man kan kontakta angående den sjukförsäkring de erbjuder) måste de kunna svara på om så är fallet, men jag skulle bli väldigt förvånad om det är det.

  • Wagram

    Ja, det stämmer att man gör fler kontroller i USA än i Sverige vid en normalgraviditet, men jag tror inte detta skulle innebära något problem. När du kommer till USA får de helt enkelt fortsätta där du är då i graviditeten. Det som de eventuellt gör tidigare i graviditeten blir helt enkelt inte gjort, och andra saker kanske fortfarande går att göra. Sedan är inget obligatoriskt, så man kan alltid tacka nej till de tester man erbjuds om man inte tycker det är nödvändigt, eller av andra anledningar inte vill. Sedan beror det också delvis på försäkringen (och läkaren) hur många och vilka tester som görs. Med min försäkring hade jag t ex rätt till ett visst antal ultraljud, men min läkare var beredd att tänja lite på reglerna och hitta på en anledning om jag hade varit så orolig att jag ville ha fler ul (vilket jag inte var).

  • Wagram

    Skulle skrivit också att hur mycket man får betala ur egen fick varierar väldigt beroende på vilken typ av försäkring man har, och vad just den planen täcker. De två huvudtyperna är HMO och PPO. Väldigt förenklat betalar man mindre med en HMO, men å andra sidan brukar de vara begränsade på olika sätt (t ex att man måste gå till vissa läkare som de har avtal med för att försäkringen skall täcka, att man måste få remiss för att gå till en specialist, att man får färre ul eller andra undersökningar, osv. Dock finns det alltid ett minimum man har rätt till, så det är inte så att vården man får är undermålig). Med en PPO brukar det vara så att man inte har så många begränsningar, utan mer valfrihet, men å andra sidan betalar man mer ur egen ficka. Samma försäkringsbolag/arbetsgivare erbjuder ibland båda typen av planer till sina anställda, ibland bara HMO. Om båda erbjuds får man en lång lista med alla regler och kan sedan läsa sig till vilken man tror passar bäst. En gång om året kan man byta försäkring/plan. Hoppas det svara på dina frågor. Det är verkligen en djungel, det där, t om för oss som bor här, men det måste finnas någon vid universitetet du skall till som kan ge mer specifik information, kanske vid international office?

  • Wagram

    Jag skulle nog råda dig att inte fundera så mycket utan vänta och se hur det blir. Att flytta utomlands innebär så många omställningar att det enda man kan vara riktigt säker på är att ingenting blir som man tror i alla fall (på gott och ont). Börja försöka när ni känner er redo så får ni se hur det går. Och sedan när ni har ett barn kanske ni antingen bestämmer er för att ni absolut inte vill ha ett till i USA, eller också tvärtom. Det känns som om du försöker förutse allt, men jag tror inte riktigt att det är möjligt, så undvik alltför långtgående spekulationer. En sista sak jag ville tillägga är att även om en del går hos barnmorskor under graviditeten här är det absolut vanligaste att man går hos en läkare, vilket är en stor skillnad mot Sverige. Kan läkaren finns hen där under förlossningen. Yngre läkare brukar vara pigga på att ta alla sina patienters förlossningar själva, medan en del äldre kan vara lite "lata" och låta någon annan ta det om de inte har jour just då. OB/GYN läkare är även kirurger, så om det skulle bli kejsarsnitt och läkaren är tillgänglig blir det hen som gör det och inte någon okänd, vilket jag tyckte kändes skönt att veta.

  • Wagram

    Lite förenklat kan man säga att han måste visa att han har resurser att försörja dig under tio år om du inte kan försörja dig själv.

  • Wagram

    Eftersom amerikanska myndigheter inte kan veta i förväg om du kommer att kunna försörja dig i USA, och inte vill att du skall ligga amerikanska samhället till last vill de ha garantier i förväg att han kan försörja dig. Hur det sedan blir när du är där är en annan sak, de vill veta att han kan om det blir nödvändigt.

  • Wagram

    En annan sak att ha i åtanke är att en amerikanska läkar- eller pharmaceututbildning inte utan vidare ger dig rätt att utöva yrket i Sverige. Ta reda på ordentligt vilka regler som gäller först.

  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2014-11-16 11:05:04 följande:

    Jag undrar om någon kan ge lite input kring huruvida det är stor risk att inte hitta en läkare (OB/GYN) om man redan är gravid när man kommer till USA? Vi kommer troligen resa i slutet av juni/början av juli och om jag har lyckan att kunna bli gravid kan jag vara i allt mellan 4-25 veckan beroende på när vi börjar försöka och hur lång tid det tar att bli gravid. Jag kanske inte blir gravid alls men min man påpekade att det kanske var dumt att börja försöka för tidigt om det fanns risk att inte hitta läkare sent i graviditeten (kontrollerna kommer väl ganska tätt på slutet).

    Jag förstår att ni bara kan ge ett generellt svar men ändå. Vi kommer flytta till Santa Barbara, Palo Alto eller Long Island. Hur bör vi tänka kring detta? Jag längtar jättemycket så jag hade helst velat börja försöka så fort som möjligt men inte om det kan bli problem med läkare.


    Jag förstår nog inte riktigt vad problemet skulle kunna vara, vilket kanske är ett svar i sig själv. Jag tror absolut inte att det skulle vara ett problem. Jag bytte OB/GYN när jag var gravid, och den nya sa att hon egentligen inte tog nya patienter med undantaget om patienten redan var gravid. Jag fick uppfattningen att de gärna vill ha gravida patienter för dem tjänar de mest på.
  • Wagram
    Seven Costanza skrev 2014-11-16 19:31:27 följande:

    Nej det kanske inte blir något problem, men varför jag undrar var just för att min kompis påpekade att alla läkare kanske inte tar emot nya patienter hur som helst, precis som du skriver. Men det kanske är skillnad om man redan är gravid. Det verkar skilja sig ganska mycket mellan Sverige och USA hur många kontroller som görs och i vilka veckor så det får jag väl kolla upp i förväg om jag blir gravid. Fortfarande lite nojig över att riskera att inte bli insläppt i tullen om jag är synbart gravid men det har ju folk här sagt tidigare att jag inte behöver oroa mig för så jag försöker släppa den tanken. Så då var det bara detta med läkare kvar att lösa innan jag vågar försöka bli gravid. Mina nojor kanske verkar tramsiga men det är ju ett stort steg både att bli gravid första gången och att flytta utomlands så det känns extra nervöst när man ska kombinera dessa tycker jag.


    Seven Costanza skrev 2014-11-16 19:31:27 följande:

    Nej det kanske inte blir något problem, men varför jag undrar var just för att min kompis påpekade att alla läkare kanske inte tar emot nya patienter hur som helst, precis som du skriver. Men det kanske är skillnad om man redan är gravid. Det verkar skilja sig ganska mycket mellan Sverige och USA hur många kontroller som görs och i vilka veckor så det får jag väl kolla upp i förväg om jag blir gravid. Fortfarande lite nojig över att riskera att inte bli insläppt i tullen om jag är synbart gravid men det har ju folk här sagt tidigare att jag inte behöver oroa mig för så jag försöker släppa den tanken. Så då var det bara detta med läkare kvar att lösa innan jag vågar försöka bli gravid. Mina nojor kanske verkar tramsiga men det är ju ett stort steg både att bli gravid första gången och att flytta utomlands så det känns extra nervöst när man ska kombinera dessa tycker jag.


    Jag tror faktiskt inte att du behöver oroa dig, men om graviditet och utlandsflytt samtidigt stressar dig kanske det är bättre att vänta med graviditeten till efter flytten.
  • Wagram

    Det är klart det kan hända att en läkaren inte kan eller vill ta nya patienter, men det finns många att välja på, så någon risk att man får stå utan tror jag absolut inte att det är. Till skillnad från Sverige finns det ingen läkarbrist i USA och jag har aldrig hört talas om någon som har haft problem med att hitta en läkare. Sedan kan man ju vara mer eller mindre begränsad beroende på sjukförsäkring, men det är ju en annan historia.

  • Wagram

    Det finns vagnar som är kombinerade sitt- och liggvagnar, tex Bugaboo. Ligginsats heter bassinet.

  • Wagram

    Det finns andra billigare sorter med liggdel också. Googla på stroller och bassinet så hittar du. Jag tror att människor inte liks mycket som i Sverige är ute och går med vagnen i USA, speciellt inte om vädret inte är fint. Många använder bilstolen och sätter den på en vagn när barnen är riktigt små. Det funkar ju om man bara går till och från bilen som många gör . Riktiga hurtbullar köper ofta cykelbanor som man kan använda som barnvagn utan cykel också. Joggingvagnar är poppis också.

Svar på tråden För alla som vill flytta till USA