Inlägg från: Molly i Skåne |Visa alla inlägg
  • Molly i Skåne

    Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!

    Klara 80 skrev 2009-01-21 13:24:14 följande:
    Ja, som jag misstänkte så ska man inte vara för snabb att hoppas, idag har hon kräkt massa igen så det verkar vara kontinuerlig matning via pump som funkar bäst endå! E har börjat hasa sig fram på rumpan lite smått nu, vill inte ligga på mage alls nu efter knapp-op så jag tror inte hon kommer krypa. Idag hade hon snott in sig med slangen två varv runt kroppen... fasar för den dagen hon börjar gå. Försöker desperat få lite tips och lösningar på hur man ska bära sig åt med maten när hon börjar gå, men ingen kan svara oss. Det tips vi har fått från dietisten är att lägga nästan all mat nattetid vilket jag är tveksam till eftersom det är på dagen hon behöver sin energi.
    Fy så trist!
    Men så är det mest hela tiden-man får upp hoppet, sen är det tillbaka på ruta et igen!
    Lille C har börjat pilla sig med fingrarna långt bak på tungan när han vill rapa-då vet han att han kräks...och så kommer all mat upp som ett brev på posten-och han är jättenöjd!
    Så himla sorgligt att han inte kan rapa som de flesta andra barn!

    Fick avslag på 15 timmars avlastning per månad med motivering; Det får ni klara inom familjen!
    Inte ett ord hade handläggaren skrivit om att lillen matas uppemot 11 timmar per dygn! Bara att "mamman känner sig osäker när hon är ensam (ja, eftersom jag inte kan lyfta honom!) och "pappan vill ha avlastning för att kunna gå och fäktas med äldre sonen". När vi TYDLIGT sagt att maken behöver tid för sig själv några timmar i månaden!
    Blä för kommunkärringar som inte kan skriva!
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne
    Adni skrev 2009-01-23 18:10:55 följande:
    Hon börjar redan se riktigt rund ut! Hon får lite mindre mängd kalorier per dygn nu än tidigare, men nu behåller hon ju allt vi ger henne så det verkar bli en väldig skillnad! Skönt att slippa oroa sig för att hon ska hinna få i sig precis alla små millilitrar, känns inte som att 5 ml hit eller dit har lika stor betydelse nu.
    Så skönt det måste kännas för er!
    Och jag antar att även ni kan känna att det plötsligt blir tid över för annat!
    Här är lillen lite slemmig i halsen på morgnarna, så första målet kommer alltid upp i princip. Även det andra målet kom idag upp- han hade sovit en liten lur, vaknade, hostade och så var det 150 ml Infatrini i sängen!
    Som tur är har vi tvättstugan idag- annars hade det varit hopplöst!

    Skall kuffa om knappen idag-känns lite osäkert eftersom den tydligen gick sönder förra gången...de trodde det var fabrikationsfel, men ändå!

    Hur länge har doktorerna sagt att de tror era barn får ha knapp?

    Här vill de ju ogärna spå-men enligt erfarenhet är det ovanligt med knapp efter 2 års ålder om man inte har neurologiska svårigheter.
    Önskar ju att de kunde hänvisa till ngn statistik istället för att ALLTID vara så vaga!

    Klara80: När var det ni skulle till Uppsala?
    Hoppas ni får lära er massor av bra saker (och att du vill dela med dig till oss här!)

    Önskar mammorna och barnen en bra dag!
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne
    V24 skrev 2009-01-28 20:23:16 följande:
    Molly i Skåne skrev 2009-01-27 14:23:34 följande: Enligt professor Aijaz här i Umeå som forskat kring prematura barn i ett långtidsperspektiv säger att de barn han haft i sin studiegrupp var mellan 6-11 år när det blev av med knappen. Jag blev jätteledsen och modstulen när han sa det och tyckte allt kändes hopplöst. Men nu känns det på något sätt skönt att veta. Att det faktiskt är vanligt att det tar tid och att det inte bara är för oss framstegen går sååå sakta (han är ju 2 år 7 mån nu). Men man undrar ju hur det ska fungera med skolan om det inte kan äta ordentligt när de börjar osv osv...men det är ju några år dit iaf om än tiden springer iväg.
    Oj- det var lång tid!
    Men förstår nog hur du menar-man ställer ju in sig efterhand på olika saker som har med dessa våra smås olika behov att göra!
    Vi trodde ju att syrgasen skulle vara helt borta efter sommaren, nu börjar vi så smått hoppas att den är väck innan denna!
    Knappen sitter ju där den sitter-och lillen växer ju på fint, men långtidsperspektiv är tuffa-kanske därför personalen på neo och BUS är så otroligt vaga när man frågar...

    Hur har ni det annars? Länge sen vi pratade.Hoppas allt är bra!
    trim skrev 2009-01-27 19:10:08 följande:
    Molly: Oj, två år var inte länge... Här har de sagt att knappen troligtvis är borta innan han börjar skolan. Och det sade en läkare som ska vara verkligt duktig på området... Men man vet ju aldrig, verkar som sagt var vara svårt med tydliga svar.
    Nej, tydliga svar är en bristvara-men man lär sig ju om inte annat tålamodets svåra konst!
    Är det bra med er också?

    Alla; Ha det gott! Kommer inte vara inne på FL så mkt-har ju en bok att slutföra.... men lär väl inte kunna hålla mig så länge...
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne

    Nu har vi märkt att lillen börjat pilla sig i halsen med fingarana när han har tråkigt!
    Ja, inte så ofta men väldigt tydligt när han vill ha extra uppmärksamhet!
    Igår kräktes han ner precis hela mig och skötbordet med all utrustning bredvid (kompresser, duederm,tejp mm)och då kom det bara en liten hostning innan!

    Idag har han suttit och gnagt på en äppelklyfta-när han började klökas så var min man supersnabb m flaskan m vatten i så han kunde själv svälja ner!!!
    Känns väldigt bra- och är väl helt klart ett steg i rätt riktning.
    Men visst är det väl fler än jag som känner tre steg fram och två tillbaka, mest hela tiden!


    V24 skrev 2009-01-29 18:56:33 följande:
    Klara 80 skrev 2009-01-29 15:24:02 följande: Det har hänt här också. Han sov och jag skulle lägga honom med slangen ner i spjälsängen och fastnar. Han reagerade inte ens utan sov lugnt vidare. De måste nog ha en del känselbortfall kring hålet vilket ju är tur. Det var bara att plugga in en ny
    Inatt hade jag en mardröm där jag råkade dra ur knappen och det var som fem meter slang som ringlade ut med den! Vaknade av att jag grät! Man är verkligen ganska känslig fortfarande som mamma till liten m knapp!

    Vi har helt slutat m pumpen-kände att den inte gav oss något extra. Tillmatning istället-hopplöst vissa dagar men bättre än pumpen, upplever vi.

    Får jag fråga ; Hur ofta och hur mkt kräks era barn?
    Har ni kunnat börja se situationssamband?
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne

    Alla vi här har ju våra speciella problem, sorger och oro!

    Men det är intressant att höra hur liknande vissa saker ändå är-lillen kräks nästan alltid första målet på morgonen (idag blev det X 2, så frukostmatning tog nästan 3 1/2 timme)och det verkar som om han då samlat på sig slem som måste UT!

    Han kräker aldrig nånsin bara lite-har vi matat 30ml så kommer 30 och lite till, om han fått helt mål 140-160 ml så kommer precis ALLT!
    Oftast hinner man fram med påsen, men som igår, inte alls...jättekul att ställa jättearg liten kille i badkaret och duscha av honom, men var så illa tvungen. Maken var ej hemma och då jag ju är handikappad kan jag ej bära honom så långt själv. 14-åringen som haaaaatar allt äckligt (kräk mm) fick rycka ut och stod och höll sin nakna lillebror som om han var en gift-Kobra!. På stela armar rakt ut från kroppen..stackars lillen (som ju dessutom var nybytt och inte ett dugg äcklig!)...men det är såna dagar man känner att man lever!
    Och så vill inte kommunen ställa upp m avlastning-är så ARG!!!!


    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne

    Hej alla!

    Idag har jag haft ett väldigt givande samtal med vår duktige dietist. Jag tog återigen upp det där med hur länge barnen brukar ha knapp och han sa att upp till skolåldern är mkt ovanligt! Puh!

    Om man har C´s problematik är det troligare att knappen försvinner under småbarnsåren- senast vid 4 år , trodde han. Jag blev väldigt glad över detta, även om man såklart står ut även upp i skolåldern....
    Tänkte att detta kunde vara lite tröst till oss alla!!!

    Adni; Ja skumt nog går han ju upp fint både i längd och vikt-men så är vi ju hyfsat noga med tillmatningar mm...
    Skönt att det blivit så mkt bättre för er lilla!!!

    Skumboll; Känns som om din lille, vår C och Klaras E har samma problem på morgonen.
    Har din kille svår astma?
    Det sa de ju på neo att det kunde ställa till mkt även när det gällde mat och kräkningar.
    Minns att du för länge sen berättade att de talade om beteende-störning, och detta pratade jag m vår dietist om idag- lillens sätt att själv framkalla kräkningar för att få ut luft som spänner i magen, kan mkt väl övergå i "sk. beteende-störning" om man inte jobbar på att vänja av honom...
    HUR då?
    Han har aldrig kräkts i små duttar-utan det är ju allt som kommer...
    Idag har vi hittills inte haft en enda!!!

    Alla: Hur är era barns beteende med att stoppa saker i munnen?

    Lillen tuggar på fingrarna, saker och papper, ja allt han hittar-kan sitta länge och slicka på ngn spännande grej (idag var det en kött-klubba ur kökslådan-han är lite lustig, lillen!), men sen om det är något med mat så kväljs han och kräkt 8 gånger av 10, ungefär.


    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne
    Grüth skrev 2009-02-04 18:03:13 följande:
    Hej alla!var ett bra tag sen jag skrev här nu men de har varit full rulle med hus flytt och massa läkarbesök för neo.hur går de för er alla?
    Kul att se dig igen Grüth! Ja, det är bara att läsa ikapp!!!Flört
    Är det bra med dig o N?

    Skumboll; Håller tummarna att ni snart får vettig doktor-kontakt!

    Ja, nu har lillen kräkts...men han åt 40 ml mixad 1-års kalkongryta både före och efter....

    Tror att slemmet ställer till det även för C.
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne
    Adni skrev 2009-02-07 15:03:04 följande:
    Emmy K skrev 2009-02-06 21:42:48 följande: Vi får försöka att ha en hand för slangen hela tiden då vi gör rent och tejpar om och hoppas att det ska räcka, hon är ju så galet snabb så man tror inte det är sant. Hoppas att vi inte behöver röntga igen om det skulle hända fler gånger, ska fråga om det nästa gång vi träffar läkaren. Nu vet vi ju att den hamnade rätt när jag stoppade tillbaka den.Idag blir hon 1 år korrigerat! Känns lite märkligt med tanke på att det var så länge sen vi hade 1-årskalas (mitten av oktober).
    Grattis till lillan på korrigeringsdagen!

    Det där med slangen låter så hemskt!
    Det är ju även min stora fasa-men hittills så...de är ju så pilsnabba med sina små fingrar!

    Idag har lillen ätit både kalkongryta (fått behålla de senaste 3 gångerna!) och makens hemgjorda vaniljglass....
    Men har kräkts 3-4 ggr sen igår....
    Har fått livsmedelsanvisnng på aprikos/banandryck m extra energi, kommer ge det till varje mål sen.
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne
    trim skrev 2009-02-07 19:11:48 följande:
    Grattis till Buddha-tjejen på korrigerade 1-årsdagen! Själva har vi haft 2-årskalas idag för icke-korrigerade 2-årsdagen! Har varit en bra födelsedag. 1-årsdagen kändes mest som en påminnelse om dagen då han föddes och som var en hemsk dag. Nu på 2-årsdagen har det bara känts som en 2-års födelsedag helt enkelt, bara roligt, och det är skönt! Dessutom är det 6 år sedan jag och sambon blev tillsammans just idag! Ha det gott alla kämpare!
    Stort Grattis till lille O!!!!
    Två år- det måste kännas jättestort! Grattis även till dig & sambon!

    Önskar er alla en trevlig lördagskväll!!!!
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
  • Molly i Skåne
    Klara 80 skrev 2009-02-10 19:14:02 följande:
    Nu har vi provat den nya maten till Ester, Nutrini Multifibrer. Men det funkade inte alls, verkar som hennes mage inte alls tålde det. Hon kräktes minst dubbelt så mycket och fick ont i magen så jag bytte över till Nan igen. Då lugnade det sig nästan direkt. Nu håller dietisten på att fundera ut vad hon kan få istället! Håller även på för fullt med matträning, vilket vi inte kommer någonstans med känns det som. Hon tittar jätteintresserat på när vi andra äter, men stoppar aldrig in något i munnen själv. Dessutom har hon slutat med att stoppa leksaker och andra saker i munnen. Känns skönt att vi snart ska få komma till Uppsala!
    Åh så jobbigt för er!
    Tänk vad skönt när ni får Uppsalas kompetens i ryggen-jag är helt säker på att lilla E kommer att lära sig äta även hon! Liksom alla våra små, en dag!
    Vi började ge lillen Nutrini multifiber idag-och visserligen kräktes han mer i morse, men eftermiddagen har varit lugn, liksom nu.

    Har en jättestor nyhet!!!
    Lillen ÅT 3 pommes helt själv idag- inte bara slickade utan tuggade, svalde, tog en tugga till och svalde...osv!!!!
    Är så lycklig att jag svämmar över- vill dela detta med er!
    Vet ju såväl att det bara är en gång, och kanske inte sker igen på länge-men detta skall vi leva på nu!!!
    Han är så duktig och jag är så glad!
    Men det är kanske detta de talar om, när det börjar vända!!!

    Sen igår har han även börjat tugga på papper-så nu får man sitta och rensa ut bitar ur det lilla gapet-han ser såå äcklad ut när han får in bitarna i munnen, men gör det ändå minst 10 ggr till på raken!
    Hoppas alla små härinne och deras föräldrar har det gott!
    Kram från
    extatisk Molly!
    En gåva från livet-våra 4 barn!!!
Svar på tråden Småttingar med knapp-tråd 2 för föräldrar till barn med knapp-råd och tips & stöd!!!