Inlägg från: Astarte |Visa alla inlägg
  • Astarte

    Veckomatsedel à la budget

    Jag är ny i tråden och delar gärna med mig av vår meny!

    Mån: Potatismos med ungsbakad falukorv

    Tis: Grillat med ris

    Ons: Spagetti Carbonara

    Tor: Ärtsoppa och pannkaka (båda hemmagjorda )

    Fre: Pannbiff med lök (snodde jag från Karlsson )

    Lör: Grillat igen!

    Sön: Helstekt fläskkarré med kokt potatis

    (fick en bordsgrill när jag fyllde år, därav allt grillat, dessutom är det extrapris på helbit fläskkarré på Coop).

  • Astarte
    ingra skrev 2009-03-11 16:02:43 följande:
    När man panerar panguisfileer så är det vä mjöl, ägg och ströbröd man anv. Men anv man både vitan och gulan från ägget?Det var så länge sen jag panerade nått.//Tvillingmamman
    Jag använder bara vitan när jag gör, men man kasnke kan göra på flera sätt.
  • Astarte

    Jag kollade på ett äldre avsnitt av Lyxfällan idag där de rekomenderade att man ska storhandla. Jag är så skeptisk till det, blir det verkligen billigare?
    I avsnittet sa den kvinnliga programledaren till mamman i familjen att hon skulle passa på att ta ordentligt med vitkål eller vad det var, för det var ju billigt och då har man hemma.
    Min erfarenhet är att den enda effekten av att göra så är att man får slänga en massa. Jag storhandlar saker som står sig länge, mjöl, pasta, ris, tvättmedel och annat när det är billigt, men färskvaror springer jag ner och köper nästan dagligen, och alrig mer än vad som går åt för dagen. Då blir inget förstört. Hur gör ni?

  • Astarte

    Testa att grodda själv! Det gör jag. Mitt köksfönter är på väg att likna en hel köksträdgård med oregano, timjan, basilika och andra kryddor. Bland dessa står urdiskade, tuffa glasburkar med tyll över som innehåller olika groddar, mest böngroddar, men även alfalfa, broccoli, solros etc. Jag tycker bara att fönstret ser mysigt ut med allt det göna och det som växer blir ekologiskt, närproducerat, nyttigt, billigt och gott.
    Jag skulle vilja testa att odla sallad (främst roccula) i små krukor, men jag vet inte om det går att odla i kruka. Tänkte testa i alla fall.

  • Astarte

    Jag gör så här:
    Man tar en lite mängd mungbönor (eller andra frön) och lägger dem i blöt på ett mörkt ställe i något dygn. Sedan häller man av vattnet. Jag sätter sedan tyll över burken och binder med snöre.
    När fröna börjar gro tar man fram dem i fönstret och sköljer morgon och kväll genom tyllen . Efter ett tag är de stora och kan användas i wok, sallad, soppor eller på mackan. Alfalfa är så tacksamma att de bara är att hälla i buken och ställa i fönstret direkt. Om man vill kan man vända burkarna så tyller kommer nedåt, då riskerar man inte att fröna ruttnar.
    Mungbönor, solrosfrön och alfalfa är bara att köpa storpack och så som de är. Det tog mig jättelång tid att hitta obehandlade solrosfrön i storpack, men nu har jag hittat dem på Citygross.
    Lök-, broccoli, klöver och andra groddar köper man hos blomsteraffären eller Bauhouse (stavas det så?). Det står "Primo vitamino" på påsarna, fast de är lite dyra.
    Helst skulle jag vilja ha ett par sånna här i fönstret, men de var lite dyra, framför allt med frakt:

    www.rawfoodshop.se/groddburkar-p-521.html

  • Astarte

    Nu är min klar! (fast visst var det lite dåligt med erbjudanden den här veckan).

    Måndag: Potatisgratäng
    Tisdag: Maken fixar själv
    Onsdag: Grönsakswok med stekta nudlar
    Torsdag: Korvstroganoff med ris
    Fredag: Ärtsoppa och pannkaka
    Lördag: Spagetti och köttfärssås
    Söndag: Söndagsstek

  • Astarte

    Så, imorgon är det den 25:e igen. Det betyder månadshandling och brytdatum i kassaboken för oss. Förra månaden gick inte så bra, men det kan vara så. Flickorna var här ovanligt mycket, och det märks direkt.

  • Astarte

    Jag tänkte först starta en egen tråd om det här, men här inne finns ju så många kloka och snälla personer så jag frågar här.
    Jag har funderat på att starta en extrainkomst / extrasyssla som ska gå ut på en site om hushållsekonomi. Den ska innehålla tips om hur man håller nere matkostnaden, olika elavtal och liknande och dessutom ska man kunna bli medlem och ha sin budget och kassabok. Jag har inte tänkt ut så mycket detaljer, men något åt det hållet. Vad tror ni om det? Skulle ni besöka en sådan sida?
    (alla i tråden skulle självklart få gratis plus-medlemskap när jag kommer så långt) .

  • Astarte
    mariahammarberg skrev 2009-03-27 15:44:01 följande:
    Lägger in en lite fråga i tråden, hoppas det är ok.Hur mkt beräknar ni i matkostnad per vecka när ni har "budget" menyer?
    Jag har ränkat på att vårt matkonto får ligga på 2400:- / mån. Sedan "storhandlar" jag för 400 i början på månaden och köper då sådant som står sig, såsom toapapper, pasta, spannmål etc. Sedan har vi 500 / vecka. Vissa veckor går det över lite om det är mycket bra erbjudanden, men andra veckor är det ju knappt något värt att satsa på, så då kan det bli lite mindre.
  • Astarte
    drea skrev 2009-03-27 16:08:24 följande:
    Ronjas mamma skrev 2009-03-27 15:55:45 följande:
    Jag har svenskt bankkonto dit pengarna rullar in, som tåget, den 27 varje månad. Nackdel dock.. varje uttag kostar 35kr och varje köp ett påslag på 1,5 %.
    Du har säkert tänkt på det här, men varför har du inte två konton? Då kan du ju föra pengar mellan dem, eller funkar inte det?
  • Astarte

    Varför måste det vara olivolja? Det finns ju en uppsjö av oljor på marknaden idag, finns det fler som funkar? Jag är inte jätteförtjust i olivolja, även om jag gladeligen äter oliver.

  • Astarte
    hejentjej skrev 2009-04-07 17:47:26 följande:
    har ni tips på vad man kan göra med "bullens korv" konserver
    har 2 st hemma som stått ett år...
    jag har ett förslag på vad man INTE ska göra, och det är att läsa på innehållsdeklarationen!
  • Astarte
    misstristess skrev 2009-04-07 19:53:57 följande:
    Bullens pilsnerkorv skriver ut vilka inälvor den innehåller medan annan korv bara skriver köttbiprodukter.
    Ja,ja,ja,ja. . . och prata inte mer om vad DET är nu, tack! Köttbiprodukter är småslamsor av vanligt kött som blir över och mals ner, så det så!

    JO!

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget