• misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Tråden för oss som vill hjälpas åt med att planera matsedeln utifrån säsongens varor och veckans extrapriser.

    Vi strävar efter att få ihop en näringsmässigt bra och varierad matsedel som dessutom kostar så lite som möjligt!

    Även öppet för prat kring mat i största allmänhet och billig mat i synnerhet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-06 10:11
    Extratråd där vi kan samla våra matsedlar och recept.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42881164.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-14 16:11
    Den nya tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43077487.html

  • Svar på tråden Veckomatsedel à la budget
  • sisley

    Misstristess

    Sås utan grädde? Är du galen, kvinna?!

    Den grekiska steken lät god men inte har jag tid att låta den stå i över tre timmar i ugnen. Det blir nog som så att jag gör en gryta på halva köttet med lite av helgskinkan jag fyndade förra veckan, lök och lite svamp. Reder av med en skvätt grädde ev... Resten får jag trycka in i frysen hur det nu ska gå till?

  • Siriva

    Apropå såser utan grädde:
    Det finns en hel kokbok med recept på såser med olivolja som bas.
    Sonen har precis smitit till undervåningen men om recept önskas kan jag ge det senare
    måste springaaaa .....

  • sisley
    Siriva skrev 2009-04-06 17:19:28 följande:
    Apropå såser utan grädde:Det finns en hel kokbok med recept på såser med olivolja som bas.Sonen har precis smitit till undervåningen men om recept önskas kan jag ge det senaremåste springaaaa .....
    Tack, tar gärna emot tips. Men, just olivolja har jag ett knepigt förhållande till. Ibland tycker jag att den är lite för markant i smaken.
  • misstristess

    siley

    Du kan skära av några skivor av steken som du bankar ut och panera, så kan ni äta schnitzel.

    Och vad är väl tre timmat i ugnen? Har du aldrig lagat tjälknöl??
    Det har jag! Och den tar tid.

  • misstristess
    Siriva skrev 2009-04-06 17:19:28 följande:
    Apropå såser utan grädde: Det finns en hel kokbok med recept på såser med olivolja som bas. Sonen har precis smitit till undervåningen men om recept önskas kan jag ge det senare måste springaaaa .....
    Annat än bara pesto? Låter intressant, du får gärna dela med dig av något.
  • sisley

    Jorå, jag serverade tjälknöl på vårt bröllop. Urgott! Men det kräver lite planering så idag var det uteslutet.

    Dessvärre styckade jag upp biten i 3 delar nu så ngn tjälknöl blir det inte av detta kött. Det blev en 'festlig gryta' från vår kokbok och nog blev det rätt festligt för en måndag. Per portion landade det på 10 kronor så det ärväl okej men rätten skulle passat bättre till helgen.

    Imorgon ska vi till Rosendal på Djurgården och fika så där spricker budgeten lite. Men 4-åringen har påsklov och är ledig från förskolan så vi behöver lite skoj.

  • Siriva

    Sisley: Sås med olivolja passar nog bara om man gillar olivolja för den blir mycket framträdande.

    Principen när man gör såsen är att man har en stavmixer/mixer:
    man mixar en grönsak med buljong och olivolja (i vissa recept har man även i kokt potatis för att få såsen tjockare) sedan kan man ha i kryddor också.

    Koka grönsakerna i buljongen så de blir lite lagom mjuka.
    Mixa grönsaker och buljong med mixern. Ringla i olivoljan medan mixern är igång. Ju längre du mixar desto slätare blir såsen.

    Grundrecept: 2 dl vatten (buljong), 1 kokt potatis (utan skal), 1 1/2 dl olivolja.
    Denna sås kan man krydda med valfri krydda eller ha i 50 g riven ost (parmesan), pepparrot, curry etc.

    Sedan finns det sås på broccoli, paprika, rödbeta, morot/ingefära, avocado etc.

    Såsen går att värma i micron, välj olja med god smak (eller passande smaksättning)

    Såserna passar (beroende på krydda) till pasta, falukorv, kött och fisk

    Vill ni ha recept med en specifik grönsak eller smak så hör av er!

  • Onefineday
    Siriva skrev 2009-04-07 09:54:40 följande:
    Sisley: Sås med olivolja passar nog bara om man gillar olivolja för den blir mycket framträdande. Principen när man gör såsen är att man har en stavmixer/mixer: man mixar en grönsak med buljong och olivolja (i vissa recept har man även i kokt potatis för att få såsen tjockare) sedan kan man ha i kryddor också. Koka grönsakerna i buljongen så de blir lite lagom mjuka. Mixa grönsaker och buljong med mixern. Ringla i olivoljan medan mixern är igång. Ju längre du mixar desto slätare blir såsen. Grundrecept: 2 dl vatten (buljong), 1 kokt potatis (utan skal), 1 1/2 dl olivolja. Denna sås kan man krydda med valfri krydda eller ha i 50 g riven ost (parmesan), pepparrot, curry etc. Sedan finns det sås på broccoli, paprika, rödbeta, morot/ingefära, avocado etc. Såsen går att värma i micron, välj olja med god smak (eller passande smaksättning) Såserna passar (beroende på krydda) till pasta, falukorv, kött och fisk Vill ni ha recept med en specifik grönsak eller smak så hör av er!
    Tack Siriva! Det här var jättebra!!! Har undrat lite över såser, men liksom bara kört på i gamla spår.
  • Siriva

    Sarabandara: Vad kul! Som sagt, vill du ha detaljtips om någon specifik variant så ställer jag upp.
    Boken heter: "Sås med olivolja" av Fernando Di Luca (Han som har Zeta)

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget