• misstristess

    Veckomatsedel à la budget

    Tråden för oss som vill hjälpas åt med att planera matsedeln utifrån säsongens varor och veckans extrapriser.

    Vi strävar efter att få ihop en näringsmässigt bra och varierad matsedel som dessutom kostar så lite som möjligt!

    Även öppet för prat kring mat i största allmänhet och billig mat i synnerhet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-06 10:11
    Extratråd där vi kan samla våra matsedlar och recept.

    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42881164.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-04-14 16:11
    Den nya tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m43077487.html

  • Svar på tråden Veckomatsedel à la budget
  • misstristess

    Bullens pilsnerkorv skriver ut vilka inälvor den innehåller medan annan korv bara skriver köttbiprodukter.

    Det här med hur länge saker håller i frysen...tja, min älgstek var ett och ett halvt år gammal och smakade bra ändå. Nu är det ett magert kött och sånt brukar klara sig bättre.

    Baconet vet jag faktiskt inte, men jag antar att fettet kan härskna och då luktar det illa.

    Och det här med brödet, är det inte mögligt så går det att ära. Kanske att det är torrt men inget farligt.

    Och mjölk, jag brukar slå en skvätt i varmt kaffe, skär sig mjölken så åker den ut.

    Hämtat från Arlas hemsida:

    Kylförvaringen är A och O.

    Vid + 4 C håller sig mjölken 21 dagar
    Vid + 8 C = 7 dagar
    Vid + 12 C = 2 dagar
    Vid + 20 C = 1 dag.
    Vid väl fungerande kylkedja kan en oöppnad mjölk hålla sig 2-4 dagar efter bäst före, medan en öppnad håller sig ca 1-2 dagar. Den kortare tiden om den öppnast nära bäst före. Kolla med syn, lukt och smak. Säger detta att mjölken är OK, använd den.

  • luzorsus

    måndag: hemgjorda köttbullar med mos och lingonsylt
    tisdag: lunch spenatsoppa med ägg och hembakt morotsbröd
    middag sötsur quorngryta
    onsdag: hemgjorda burgare med Friscobröd
    torsdag: kycklinggryta med tomat,soltorkade tomater,paprika etc
    fredag: lasagne

  • CharmingGirl
    Himmelkropp skrev 2009-04-07 18:44:17 följande:
    Vad kan jag göra med chili creme fraiche?? Den går ut idag. Vill inte kasta hehe
    Jag provade ju och frysa creme fraiche för en tid sedan. Använde den för ett tag sen och ska man ha den i maten, alltså värma den, så funkade det kanon. Smakade precis som vanligt!
    Förutom att den såg grynigare ut när den tinat innan den åkte i pannan så att säga.
  • Licens To Kiss
    CharmingGirl skrev 2009-04-07 21:31:32 följande:
    Jag provade ju och frysa creme fraiche för en tid sedan. Använde den för ett tag sen och ska man ha den i maten, alltså värma den, så funkade det kanon. Smakade precis som vanligt!Förutom att den såg grynigare ut när den tinat innan den åkte i pannan så att säga.
    Va bra!! Fryser in min med.
  • linsilusen
    hejentjej skrev 2009-04-07 19:35:57 följande:
    tack, middagen va god, tack för tipset, såg i början av trådenhar inte ätit potatis bullar med bacon o lingonsylt på lääänge, säkert ett år!'men de va ju gott, blir nog en ny favvo : )vad kostar det på willys då?hur stort paket?jag köpte findus tror jag, inte så billig kanske, minns ej prisetaha, får se om ja vågar mej på att äta bullens pilsner korv en dagkan man ha den till middag på nåt vis=
    De på Willys är 2,5 kilos förpackingar för ca: 47 kronor och vi köper och har dem alltid hemma eftersom det är smidigt att ta till ibland och gott!
  • Astarte
    misstristess skrev 2009-04-07 19:53:57 följande:
    Bullens pilsnerkorv skriver ut vilka inälvor den innehåller medan annan korv bara skriver köttbiprodukter.
    Ja,ja,ja,ja. . . och prata inte mer om vad DET är nu, tack! Köttbiprodukter är småslamsor av vanligt kött som blir över och mals ner, så det så!

    JO!

  • hejentjej

    hehe denna korv haha

    vilket märke är potatisbullarna från willys?

    tips ang torrt bröd, lägg i mikron några sekunder
    vips färskt! testat???
    även me bullar mm

    hade ni ätit bacon o kassler som legat i frysen min ca 1 år??+

  • Ronjas mamma

    Kasslern hade jag inte varit rädd för att äta men som misstritess skriver så blir fett härsket också i frysen så jeg vet inte om jag ville tycka det var så läckert med bacon..

    Hittade en lista i en av mina gamla kokböcker eftersom detta har varit uppe tidigare är listan här;

    vid -18 eller lägre temperatur

    Grønsaker 10-12 mån
    Frukt och bär 10-12 mån
    Glass 3-6 mån
    Kött,magert 6-12 mån
    Kött,fett 3-6 mån
    Kyckling och høns 10-12 mån
    Lever 3-4 mån
    Fisk mager 6-8 mån
    Fisk fet 4-6 mån
    Skaldjur 3-4 mån
    Brød 3-6 mån
    Färdiglagad mat 2-4 månader

    freks så lam som smakar av "får" är som regel för att fettet har härsknat..

  • misstristess

    Sen är det viktigt att packa maten väl innan man stoppar in den i frysen. Jag brukar slarva med korvbröd, stoppar bara in påsen. Sen någon månad senare när jag har tinat det så har det torkat.

    Fryspåse och lufttätt ska det vara.

    Baconet hade jag tinat. Lukta på det när det ät rumstempererat. Fast jag ade nog inte vågad äta det.

  • misstristess

    Brukar ni göra dressing till hamburgare själv? Recept på något annorlunda efterlyses.

    Hur gör ni med brödet till? Jag vill ha lite matigare bröd, men har aldrig provat att baka det själv. Någon som har recept på ett gott och luftigt bröd?

Svar på tråden Veckomatsedel à la budget